Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού γέμισαν τις τελευταίες ημέρες την κοίτη του ποταμού Κολοράντο στο Γκραν Κάνιον, σε μια σειρά από τεχνητές πλημμύρες που έχουν στόχο την ανανέωση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Έπειτα από 16 χρόνια μελέτης και σχεδιασμών, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο σχέδιο για το περιοδικό άνοιγμα των υδατοφρακτών στο φράγμα Γκλεν Κάνιον.

Το φράγμα εμποδίζει τη φυσική ροή ιλύος, η οποία λειτουργεί σαν λίπασμα για τη βλάστηση της περιοχής και δημιουργεί νησίδες άμμου, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους σημαντικά οικοσυστήματα.

Associated Press

Περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι λάσπης εκτιμάται ότι απελευθερώθηκαν στο φαράγγι στη διάρκεια της τεχνητής πλημμύρας, η οποία ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το εγχείρημα φαίνεται ότι πέτυχε, καθώς οι ερευνητές της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS) εντόπισαν νέες νησίδες άμμου σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από το φράγμα.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία θα συνεχίσει τις έρευνες πεδίου για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Στις δοκιμαστικές πλημμύρες του 1996, του 2004 και του 2008, στις οποίες πάντως το νερό απελευθερώθηκε σταδιακά και όχι απότομα, παρατηρήθηκε αύξηση στον πληθυσμό ενός είδους πέστροφας που είχε εισαχθεί στο ποτάμι από τον άνθρωπο.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ προβλέπει περιοδικές τεχνητές πλημμύρες κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ροή ιλύος, το φράγμα θα παραμένει εντελώς ανοιχτό μέχρι και 96 ώρες, με τη ροή του νερού να φτάνει μέχρι τα 1.300 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ελάχιστα μεγάλα ποτάμια στον πλανήτη κυλούν σήμερα ανενόχλητα μέχρι τις εκβολές τους στη θάλασσα -σχεδόν πάντα υπάρχουν φράγματα που εμποδίζουν τη ροή της ζωογόνου λάσπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο