Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ξέρει και πότε δημοσιοποιεί τον αριθμό του κινητού σας το Facebook;

Πώς ξέρει και πότε δημοσιοποιεί τον αριθμό του κινητού σας το Facebook;

Νωρίτερα το 2012 το Facebook ζητούσε από τα μέλη του να επιβεβαιώσουν τον λογαριασμό του συνδέοντάς τον με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους. Τώρα, μαθαίνουμε ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να μας στοχεύουν με βάση το κινητό μας και φυσικά, αναρωτιόμαστε: για αυτό μας ζητούσε το κινητό η υπηρεσία; 

Το 2012 το Facebook προέτρεψε τα μέλη του να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους συνδέοντας τον λογαριασμό τους με τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου. Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα μέτρο ασφάλειας που θα επιτρέψει να διατηρηθεί το Facebook ως μια κοινότητα στην οποία τα άτομα συνδέονται και μοιράζονται περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τις πραγματικές τους ταυτότητες.

Εάν επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας με τον αριθμό του κινητού σας, και σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να μπείτε στον λογαριασμό σας.

Το Facebook αντιδρά στον υπαινιγμό ότι κάλεσε μαζικά τα μέλη του το 2012 να δώσουν τον αριθμό του κινητού τους με πρόσχημα την ασφάλεια. Λέει πως δεν πουλάει τους αριθμούς αυτούς στους διαφημιζόμενους, ότι διατηρούνται ξεχωριστά και δεν χρησιμοποιούνται για την στοχευμένη διαφήμιση. Αν θυμηθούμε το κακό παρελθόν του και τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook, έχουμε κι εμείς κάθε λόγο να διατηρούμε τουλάχιστον μια δυσπιστία.

Οι διαφημιζόμενοι μπορούν σας βρουν με βάση τον αριθμό του κινητού σας εάν τον χρησιμοποποιείτε για άλλους λόγους στο Facebook. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι άλλοι λόγοι όμως;

Σύμφωνα με όσα βρίσκει οποιοσδήποτε ψάξει στο Κέντρο Βοήθειας, το Facebook μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό του κινητού σας εάν γραφτήκατε στο Facebook από το κινητό σας. Τότε, μπορείτε να συνδεθείτε από τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας με τον αριθμό του τηλεφώνου σας (και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε κατά την διαδικασία εγγραφής).

Ο αριθμός του κινητού σας μπορεί επίσης να σας φάνηκε χρήσιμος για να αγοράσετε Μονάδες Facebook -μόνο στις περιοχές όπου υποστηρίζεται, σε συνεργασία με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας-, όπως εξηγείται στην διεύθυνσηhttps://www.facebook.com/help/?page=18908. Εάν θέλετε να δείτε ή και να αφαιρέσετε τον αριθμό του κινητού σας για τις αγορές σας από app στο Facebook πρέπει να μεταβείτε στην διεύθυνση http://www.facebook.com/settings?tab=payments και να επιλέξετε Manage Payments Methods. Στην Ελλάδα, η επιλογή περιορίζεται στην χρήση πιστωτικής κάρτας, επομένως δεν μας αφορά και έτσι, δεν χρησιμοποιείται και δεν αποκαλύπτεται δυνητικά ο αριθμός του κινητού μας σε διαφημιζόμενους που αποζητούν την στόχευση με βάση αυτόν.

Εάν μεταβείτε στις Ρυθμίσεις που αφορούν το κινητό σας στην διεύθυνση https://www.facebook.com/settings?tab=mobile, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την διασύνδεση του λογαριασμού σας με τον αριθμό του κινητού σας. Υποθέτουμε ότι σε αυτή την επιβεβαίωση αναφέρεται το Facebook όταν δηλώνει ότι δεν πουλάει αυτούς τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου. Από εκεί όμως έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε για διαφορετικό λόγο το κινητό σας, και αυτό είναι το text messaging, τα λεγόμενα Facebook Texts. Εδώ απαιτείται η συνδρομή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και στις επιλογές δεν υπάρχει άλλος παρά μόνο η Wind Ελλάς για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας (καλείστε να στείλετε το μήνυμα F στον αριθμό 19333, που δεν παραδίδεται εάν ο πάροχός σας δεν είναι στη λίστα). Επομένως, συμπεραίνουμε ότι αυτός ο τρόπος χρήσης του αριθμού του κινητού σας δεν φαίνεται ότι αποκαλύπτει δυνητικά τον αριθμό του κινητού σας στους διαφημιζόμενους στο Facebook εάν δεν είστε σε πάροχο που υποστηρίζει το text messaging από το Facebook.

Καταλήγοντας, να σημειώσουμε ότι ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, όταν τον έχετε επιβεβαιώσει, εμφανίζεται στην σελίδα σας (στην ενότητα About) στο κοινό στο οποίο έχετε επιλέξει να είναι ορατός. Έτσι, μπορεί οποιοσδήποτε να σας βρει στο Facebook εισάγοντας τον αριθμό του κινητού σας στo πεδίο αναζήτησης του Facebook.

H δική μας διαπίστωση είναι ότι παραμένει ασαφές πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις οι διαφημιζόμενοι μπορούν να με στοχεύσουν με βάση το κινητό που έχω δώσει στο Facebook (το οποίο ήδη γνωρίζουν). Κι αυτό καθώς, οι περισσότεροι έχουμε έναν αριθμό κινητού, με αυτόν επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας στο Facebook και δεν προσθέσαμε άλλον για να χρησιμοποιήσουμε άλλες υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, όπου δεν εμφανίζεται να υποστηρίζεται το text messaging από όλους τους παρόχους, και όπου δεν μπορούμε να πληρώσουμε για Μονάδες Facebook από το κινητό μας φαίνεται ότι ο αριθμός μας δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά πουθενά. Βέβαια, μπορεί να είναι ορατός στους φίλους μας ή ακόμα και Public και να χρησιμοποιείται για να μας βρουν με βάση αυτόν στην αναζήτηση. Αν αυτό τον καθιστά αυτομάτως διαθέσιμο και για στοχευμένη διαφήμιση, μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο, θα έπρεπε όμως να είναι και σαφές και δεν είναι.

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr στο Twitter

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024