Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυτεύουμε μαρούλια και πράσα

Φυτεύουμε μαρούλια και πράσα

Νοέβριος και βάζουμε φουλ τις μηχανές να φυτέψουμε μαρούλια και πράσα στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, αφού αυτός ο μήνας είναι ιδανικός για να φτιάξουμε έναν υπέροχο μπαξέ με λαχανικά!

Αν μέχρι τώρα ήθελες να φτιάξεις έναν μίνι λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου, αλλά όλο το ανέβαλες και δεν το αποφάσιζες, τώρα ήρθε η ώρα. Τώρα το χειμώνα, άλλωστε, είναι πιο εύκολο και προσιτό σε περισσότερο κόσμο να φτιάξει λαχανόκηπο.
Σ’ αυτό βοηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι μειωμένες απαιτήσεις σε νερό. Έτσι, ακόμη κι αν λείψει κάποιος λίγες μέρες, ίσως και ολόκληρη εβδομάδα, μπορεί να αφήσει το λαχανόκηπο απότιστο χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα.
Αντίθετα, ο καλοκαιρινός μπαξές χρειάζεται επίμονη φροντίδα και σίγουρα καθημερινό πότισμα. Σήμερα, λοιπόν, θα μάθεις πώς θα φτιάξεις μπαξεδάκο με δύο αγαπημένα σου χειμωνιάτικα ζαρζαβατικά: το μαρούλι και το πράσσο.

Έχεις επιλογές να φυτέψεις ή να σπείρεις μαρούλι ίσιο, μαρούλι σγουρό και μαρούλι κόκκινο.
Μπορείς να βρεις έτοιμα σπορόφυτα στην αγορά (από φυτώρια και μαγαζιά με γεωργικά είδη, μέχρι και ανθοπωλεία!) που κοστίζουν 0,10 ευρώ το ένα. Ή μπορείς να προμηθευτείς σπόρους και να τους σπείρεις και έτσι θα σου κοστίσει ακόμη λιγότερο.
Τα σπορόφυτα μαρούλια τα φυτεύεις σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή παρτέρια σε απόσταση 20εκ. το ένα από το άλλο. Δε χρειάζεται πολύ βάθος, καθώς δε φτιάχνει πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα.
Θα τα ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα τους και θα φροντίζεις να μη βρέχεις τα φύλλα τους. Σημαντικό είναι να βρίσκονται σε ηλιόλουστο μέρος, ώστε να γίνουν πιο πυκνά τα φύλλα τους. Μπορείς να αφήσεις ένα μαρούλι να ανθίσει και να φτιάξει σπόρο για να κρατήσεις για την επόμενη φορά που θα σπείρεις.
Μαζί με τα μαρουλάκια μπορείς να φυτέψεις και πράσα. Και αυτά τα βρίσκεις σε δισκία έτοιμα σπορόφυτα στα προαναφερθέντα μαγαζιά με αρκετά χαμηλό κόστος. Μπορείς να τα φυτέψεις αρκετά κοντά το ένα με το άλλο, καθώς δε μεγαλώνουν τόσο σε πλάτος όσο σε ύψος. Ή μπορείς να φτιάξεις έναν λαχανόκηπο με μαρούλια που ανάμεσά τους θα φυτέψεις τα πράσα.

Αιμιλία Ροδοπούλου

MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπουλου

Μπες στο κηπολόγιο

in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024