Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα αποτυχία στις προσπάθειες της Ν.Κορέας να γίνει διαστημική δύναμη

Νέα αποτυχία στις προσπάθειες της Ν.Κορέας να γίνει διαστημική δύναμη

Διαρροή ήλιου που εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν από την πυροδότηση ανάγκασε τη Νότιο Κορέα να αναβάλλει εκ νέου την απόπειρά της να θέσει για πρώτη φορά δορυφόρο σε τροχιά. Ο πύραυλος KSLV-I, ο οποίος συνδυάζει ένα κατώτερο στάδιο ρωσικής κατασκευής με ένα δεύτερο στάδιο υγρών καυσίμων που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία, επρόκειτο να εκτοξευτεί το βράδυ της Παρασκευής

Διαρροή ήλιου που εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν από την πυροδότηση ανάγκασε τη Νότιο Κορέα να αναβάλλει την απόπειρά της να θέσει για πρώτη φορά δορυφόρο σε τροχιά.

Ο πύραυλος KSLV-I, ο οποίος συνδυάζει ένα κατώτερο στάδιο ρωσικής κατασκευής με ένα δεύτερο στάδιο υγρών καυσίμων που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία, επρόκειτο να εκτοξευτεί το βράδυ της Παρασκευής από το Διαστημικό Κέντρο Νάρο, περίπου 485 χλμ νότια της Σεούλ.

Ο πύραυλος των 140 τόνων πρέπει τώρα να απομακρυνθεί από την εξέδρα εκτόξευσης και να επιστρέψει στο κτήριο συναρμολόγησης. Θεωρητικά μπορεί να εκτοξευτεί σε τρεις μέρες, το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν θα προλάβει το παράθυρο εκτόξευσης που λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Αποτυχημένες ήταν και οι δύο προηγούμενες εκτοξεύσεις του KSLV. Στην πρώτη, το 2009, ο πύραυλος έφτασε σε τροχιά, ωστόσο μια βλάβη στο σύστημα απελευθέρωσης του φορτίου τον εμπόδισε να το θέσει σε τροχιά. Ακολούθησε δεύτερη απόπειρα το 2010, ο πύραυλος όμως εξερράγη δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, μια αποτυχία για την οποία Σεούλ και Μόσχα κατηγόρησαν η μία την άλλη.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια οι διαστημικές φιλοδοξίες της Σεούλ συναντούσαν τα εμπόδια που έθεταν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούσαν ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της Νοτίου Κορέας θα οδηγούσε σε νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Βόρειο Κορέα.

Ακόμα και σήμερα ο προϋπολογισμός του διαστημικού προγράμματος περιορίζεται στα 320 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αμελητέο σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που επενδύουν στο Διάστημα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Η Ιαπωνία και η Κίνα εκτόξευσαν τους πρώτους δορυφόρους τη δεκαετία του 1970 και η Ινδία ακολούθησε το 1980.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024