Λόγω της αρνητικής επίδρασης των βιοκαυσίμων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και της διαθεσιμότητας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο για τη χρήση βιοκαυσίμων που παράγονται από σοδειές όπως το καλαμπόκι.

Το 2008, η ΕΕ είχε θέσει το φιλόδοξο στόχο να καλύπτει με βιοκαύσιμα το 10% των ενεργειακών απαιτήσεων των μεταφορών το 2020.

Τώρα, η Κομισιόν αποφασίζει να περιορίσει τη χρήση των λεγόμενων βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, τα οποία παράγονται απευθείας από αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το ζαχαρότευτλο. ‘Ετσι, τα βιοκαύσιμα αυτά θα πρέπει να αντιστοιχούν το 2020 μόνο στο 5,0% της ενεργειακής κατανάλωσης των μεταφορών, από το 4,5% σήμερα.

Το υπόλοιπο της απαίτησης του 10% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διευκρίνισε η Επιτροπή, θα καλυφθεί με άλλα μέσα, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, τα οποία παράγονται από άχρηστη βιομάζα.

Η αναθεώρηση έχει στόχο «να ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών […] βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί οργανισμοί τάσσονται πλέον κατά των βιοκαυσίμων, καθώς απαιτούν μεγάλες καλλιεργητικές εκτάσεις και δημιουργούν πιέσεις που αυξάνουν τις τιμές της αγροτικής παραγωγής.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 40% της παραγωγής αραβόσιτου στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται σήμερα για παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ακόμα, πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι το ένα τρίτο των εκτάσεων που αγοράζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες αξιοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων αντί τροφίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ