Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεί ακόμα το Apple iPhone 5 - Γιατί δεν συνυπάρχουν φωνή και data μέσω 4G

Αργεί ακόμα το Apple iPhone 5 – Γιατί δεν συνυπάρχουν φωνή και data μέσω 4G

Αργότερα από ότι αρχικά αναμενόταν θα έρθει στην ελληνική αγορά το iPhone 5. Οι πρώτες πληροφορίες το τοποθετούσαν στις αρχές προς τα μέσα Οκτωβρίου. Νεότερες πληροφορίες το μεταθέτουν αναπόφευκτα στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου. Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για την πρακτική που ακολουθεί η Apple σχετικά με το 4G, αλλά και την πολυπλοκότητα στην υπόθεση μετάδοση φωνής μέσω LTE.

Αργότερα από ότι αρχικά αναμενόταν θα έρθει στην ελληνική αγορά το iPhone 5. Οι πρώτες πληροφορίες το τοποθετούσαν στις αρχές προς τα μέσα Οκτωβρίου. Νεότερες, το μεταθέτουν αναπόφευκτα στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Νοεμβρίου 2012. Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που συλλέξαμε για την πρακτική που ακολουθεί η Apple σχετικά με το 4G, αλλά και στην πολυπλοκότητα στην υπόθεση μετάδοση φωνής μέσω LTE.

Το iPhone 5, όταν έρθει τελικά στην ελληνική αγορά, θα έρθει «κλειδωμένο». Αυτό σημαίνει ότι η Apple διατηρεί το δικαίωμα να το ξεκλειδώσει over the air και κατά βούληση, για να επιτρέψει την αξιοποίηση του τσιπ 4G, μια πρακτική που υιοθετεί η εταιρεία πρώτη φορά, δεδομένης της ανυπαρξίας ώριμων δικτύων 4G όχι βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ή ακόμα και στις ΗΠΑ (δεν έκανε το ίδιο με το ώριμο 3G σε προγενέστερα μοντέλα iPhone).

Είναι όμως η μόνη εταιρεία κατασκευής smartphone που θέτει περιορισμούς στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ορίζει προδιαγραφές για τα δίκτυα που απαιτεί να πληρούνται πριν «παραχωρήσει» iPhone προς πώληση. Ακόμα και το λανσάρισμα ενός iPhone από τα δίκτυα κάθε χώρας ακολουθεί «αυστηρές διαδικασίες», οι οποίες μάλιστα καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, και αφορά σε όλα τα iPhone.

Στην Ελλάδα, τα δίκτυα 4G για τα οποία δηλώνουν και οι τρεις παίκτες της αγοράς ότι εργάζονται σκληρά, θεωρούμε δεδομένο ότι αρχικά θα αφορούν στις υπηρεσίες δεδομένων. Όταν η τεχνολογία εξελιχτεί στα δίκτυα 4G/LTE, η φωνή θα μεταδίδεται ως πακέτο όπως και τα δεδομένα (και τότε, δεν θα μετράμε πια λεπτά ομιλίας!), αυτό όμως δεν είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι κλήσεις φωνής διεκπεραιώνονται από τα δίκτυα 2G ή 3G παρά το γεγονός ότι γίνονται από κινητά τηλέφωνα με 4G LTE.

Στις ΗΠΑ, Sprint, Verizon Wireless και AT&T διαθέτουν iPhone 5 4G/LTE. Στα iPhone 5 που διαθέτουν τα δύο πρώτα δίκτυα δεν είναι δυνατόν να γίνεται ταυτόχρονα κλήση φωνής και μετάδοση data μέσω 4G (π.χ. από ένα app). Ο περιορισμός αποδίδεται στην τεχνολογία 4G/LTE και ειδικότερα στην μετάδοση φωνής μέσω LTE (VoLTE), για το οποίο απαιτείται εξοπλισμός όχι μόνο στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το 2013 σε αγορές όπου υπάρχει 4G/LTE, η φωνή όμως «ταξιδεύει» μέσω του δικτύου προηγούμενης γενιάς.

Στην περίπτωση της AT&T, κλήση φωνής και μετάδοση δεδομένων μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα, αυτό όμως δεν συμβαίνει με χρήση 4G, αλλά από την αυτόματη εναλλαγή στο δίκτυο προηγούμενης γενιάς της εταιρείας, που επιτρέπει την μετάδοση φωνής και δεδομένων ταυτόχρονα.

Η Verizon Wireless αποδίδει στην Apple την απόφαση που λέει ότι οι συνδρομητές του δικτύου θα μπορούν να κάνουν κλήσεις μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά τότε η διακίνηση δεδομένων θα πρέπει να εξυπηρετείται από Wi-Fi, αλλιώς δεν θα γίνεται, έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η Apple το απέδωσε στην τεχνολογία: «δεν είναι δυνατόν, με μια κεραία, να γίνονται κλήσεις φωνής και μεταφορά δεδομένων όταν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί τεχνολογία CDMA (στις ΗΠΑ) για την φωνή και LTE για τα δεδομένα».

Άλλοι κατασκευαστές επιλύουν το πρόβλημα με την προσθήκη τρίτης κεραίας (π.χ. το S III 4G/LTE), κάτι που η Apple φαίνεται πως επέλεξε να μην κάνει για να εξυπηρετήσει διαφορετικά δίκτυα. To iPhone 5 έχει δύο κεραίες για να βελτιώσει την ποιότητα της λήψης.

Εντός της επόμενης διετίας θεωρείται ότι η ανάγκη για έξτρα κεραία δεν θα υπάρχει, αφού τα δίκτυα LTE θα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν και φωνή.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024