Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 2 Οκτωβρίου θα βρεις το άλλο σου μισό... μέσω Android ή iOS

Στις 2 Οκτωβρίου θα βρεις το άλλο σου μισό… μέσω Android ή iOS

Εάν έχετε την διάθεση να μοιράζεστε επί πέντε ημέρες μυστικά για τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε, τότε την Τρίτη θα μάθετε ποιο είναι το ιδανικό σας ταίρι με βάση το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Προετοιμαστείτε όμως για ταξίδι, γιατί αυτό το app μπορεί να σας οδηγήσει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Εάν έχετε την διάθεση να μοιράζεστε επί πέντε ημέρες μυστικά για τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε, τότε την Τρίτη θα μάθετε ποιο είναι το ιδανικό σας ταίρι με βάση το ψηφιακό σας αποτύπωμα. Προετοιμαστείτε όμως για ταξίδι, γιατί αυτό το app μπορεί να σας οδηγήσει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ο εντοπισμός του/της… Data Doppelganger σας θα είναι μια μόνο από τις αποκαλύψεις που θα κάνει το app που επιχειρεί να προσδώσει ανθρώπινο πρόσωπο στα δεδομένα, στα πολλά δεδομένα, τα λεγόμενα Big Data. Τα Big Data έρχονται πλέον από παντού, κάθε άνθρωπος που έχει ένα smartphone με αισθητήρες είναι γεμάτος data. Μένουν όμως αναξιοποίητα, για αυτό η επιστήμη επιχειρεί αφενός να τα συλλέξει, αφετέρου να τα επεξεργαστεί και τελικά, να τα αποκωδικοποιήσει. Πρόκληση.

Στο πειραματικό εγχείρημα των ημερών μας έχει αναλάβει τα ηνία ο Ρικ Σμόλαν, ένας φωτογράφος που έχει δημιουργήσει μια σειρά λευκωμάτων υπό τον τίτλο A Day in the Life, που έμελλε να αποδειχτεί εξαιρετικά δημοφιλής και πρωτοποριακή (εγώ τον γνώρισα από το βιβλίο One Digital Day: How the Microchip Changes our World, το 1998). Ο Σμόλαν έχει επίσης ηγηθεί πλήθους πρότζεκτ αφού φαίνεται ότι τον ενθουσιάζει ιδιαίτερα η ιδέα του crowdsourcing.

Τώρα, ο Σμόλαν είναι αφοσιωμένος στο Human Face of Big Data. Η EMC Corporation, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην αποθήκευση, την διαχείριση, την προστασία και την ανάλυση του πλέον πολύτιμου αγαθού για κάθε επιχείρηση, τα data της, δέχτηκε ευχαρίστως να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ του Σμόλαν, αν και θα στοιχίσει κάτι παραπάνω.

Ο Σμόλαν ξεκινάει με την συλλογή (ανώνυμων) δεδομένων.

  • Στο κατάστημα εφαρμογών της Google βρίσκεται από τις 26 Σεπτέμβρη δωρεάν η ομώνυμη εφαρμογή για κινητά (The Human Face of Big Data, την έκδοση για Android μπορείτε να την κατεβάσετε άμεσα), η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μοιραστεί και να συγκρίνει πτυχές της ζωής του για ένα διάστημα επτά ημερών (26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου), μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά του τηλεφώνου του χρήστη (αισθητήρες), ενώ παράλληλα τον προκαλεί να σκεφτεί και να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεις σχετικά με τα όνειρα και τα ενδιαφέροντα του, ή την άποψη του για την οικογένεια, τον ύπνο, την εμπιστοσύνη, το σεξ και το ρόλο της τύχης. Ήδη, έχει ξεκινήσει η διάθεση της εφαρμογής για κινητά Android, ενώ η έκδοση για λειτουργικά iOS θα ακολουθήσει.

{{{related}}}

«Τα Big Data αρχίζουν να επηρεάζουν κάθε πτυχή της ύπαρξης μας» αναφέρει ο κ. Smolan. «Όποιος έχει στα χέρια του ένα smartphone μετατρέπεται αμέσως σε έναν ανθρώπινο αισθητήρα (human sensor) και αποκτά δυνατότητες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται και να μετρά τον κόσμο που τον περιβάλλει, σε πραγματικό χρόνο και με τρόπους που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε. Από την θεραπεία ασθενειών μέχρι την προστασία φυσικών πόρων όπως το νερό και η ενέργεια, τα Big Data μπορεί να αποδειχτούν το εργαλείο που χρειαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας.»

Από σήμερα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, η εφαρμογή The Human Face of Big Data προσκαλεί όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους και να τις συγκρίνουν με τις απόψεις άλλων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να καταγράψουν την καθημερινή τους διαδρομή, να μοιραστούν με άλλους αντικείμενα ή συνήθειες που θεωρούν ότι τους φέρνουν τύχη, να ρίξουν μια ματιά στο τι είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιο άλλοι άνθρωποι να ζήσουν για μία, έστω, φορά στη ζωή τους, και να ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά του κόσμου στον οποίο ζουν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε οκτώ γλώσσες: Αγγλικά, Κινεζικά, Ιαπωνικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Κορεατικά και Ρωσικά.

Tα τρία Βασικά Στοιχεία του The Human Face of Big Data

  • Passive data: Πληροφορίες που το κινητό συλλέγει στη διάρκεια μιας ημέρας. Όπως, για παράδειγμα, τη διαδρομή που ακολουθήσατε και τη μέση σας ταχύτητα, ή το ποιες ώρες της ημέρας είστε πιο δραστήριοι.
  • Ερωτήσεις και αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο: Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν προσωπικά θέματα (Me and Myself), καθώς και θέματα σχετικά με την οικογένεια, την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας, τον ύπνο και τα όνειρα, το σεξ και τις σχέσεις. Οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τις απαντήσεις τους με εκείνες άλλων ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου, και στη συνέχεια να τις ομαδοποιήσουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής.
  • Δραστηριότητες: Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες, να καταγράψετε το καθημερινό σας δρομολόγιο, και να βρείτε το έτερο “Ψηφιακό σας ήμισυ (Data Doppelganger).” Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
  • Lucky Me: Η εφαρμογή σας καλεί να μοιραστείτε τις συνήθειες που πιστεύετε ότι σας φέρνουν τύχη— τι κάνετε πριν από αγώνες, εξετάσεις, συναντήσεις με υποψήφιους πελάτες, ή πριν από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, προκειμένου να γυρίσετε την τύχη με το μέρος σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε τις απαντήσεις σας με τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, και να τις κατηγοριοποιήσετε χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα.
  • Map My World: Η εφαρμογή καταγράφει τις καθημερινές σας διαδρομές, τις οποίες μπορείτε να ανεβάσετε στο Facebook και το Twitter, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τη συνολική απόσταση που διανύσατε, τη μέση ταχύτητα και τις ώρες που είχατε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.
  • Data Doppelganger: Δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να βρουν το άλλο τους μισό με βάση τα δεδομένα που έχουν ανεβάσει (Data Doppelganger), συνδυάζοντας αν θέλουν και τη φωτογραφία τους με εκείνη του ανθρώπου που έχει το πιο κοντινό σε αυτούς ψηφιακό αποτύπωμα. Μέσα από την εφαρμογή, θα μπορούν να δουν διάφορα στοιχεία σχετικά με τον/την data doppelganger τους, όπως ηλικία, τόπο διαμονής, φύλο, ποσοστό ερωτήσεων που απαντήθηκαν, δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί κ.ά.
  • Before I Die: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βασίζεται σε μια ιδέα της Candy Chang, το πρότζεκτ ‘Before I Die’, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και ως βιβλίο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας καλούνται να δηλώσουν ένα πράγμα που ονειρεύονται να κάνουν έστω και για μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα δικά τους όνειρα με τα αντίστοιχα άλλων ανθρώπων από διάφορα μέρη της γης.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, τα (ανώνυμα) δεδομένα θα προωθηθούν σε ερευνητές, data scientists και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αποτυπωθούν οπτικά οι δραστηριότητες της ανθρωπότητας στη διάρκεια μιας εβδομάδας του 2012.

Προστασία απορρήτου στην εφαρμογή Human Face of Big Data

Η εφαρμογή The Human Face of Big Data έχει σχεδιαστεί με τρόπο που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω της εφαρμογής δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς, παρά μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχουν ως στόχο να καταγραφεί με τρόπο διασκεδαστικό το πώς απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις χρήστες από διαφορετικά μέρη της γης.

Τα δεδομένα εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:

  • τις πληροφορίες που κοινοποιούν οι χρήστες με τη θέλησή τους, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες , και
  • τις πληροφορίες που συλλέγει αυτόματα η εφαρμογή. Οι χρήστες της εφαρμογής δεν καλούνται να δώσουν προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα, email ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας. Για τη χρήση της εφαρμογής δεν απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού και/ή κωδικού εισόδου.

Οι χρήστες καλούνται να δηλώσουν το φύλο και την ηλικία τους, καθώς και να επιβεβαιώσουν τον τόπο διαμονής που εκπέμπει το κινητό τους όταν τρέχουν την εφαρμογή για πρώτη φορά. Η ανάλυση αφορά πληροφορίες που στέλνουν οι χρήστες αναφορικά με την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής τους, και συγκρίνονται οι απαντήσεις που δίνουν με τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις απόψεις, τις φιλοδοξίες ή τα όνειρα άλλων χρηστών από κάθε γωνιά της γης. Εάν το επιθυμούν, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή χωρίς να εισάγουν κανένα προσωπικό στοιχείο.

Μπορούν, επίσης, να επιλέξουν να μην ανεβάσουν φωτογραφίες ή οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει κάποιες από τις δραστηριότητες τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική απορρήτου (PDF).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024