Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις καλεί τους πρωταγωνιστές στα smartphone ο Χ.Αλμούνια

Σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις καλεί τους πρωταγωνιστές στα smartphone ο Χ.Αλμούνια

Πολλές από τις πατέντες που αποτελούν το μήλον της έριδος μεταξύ των πρωταγωνιστών στην αγορά των smartphone είναι εκ των ων ουκ άνευ για την βιομηχανία, και πρέπει να παραχωρούνται με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα σε ομιλία του την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη. Ο Χ.Αλμούνια κάλεσε Samsung, Apple και Motorola Mobility να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και δήλωσε η Επιτροπή βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσει ότι στοιχειώδεις πατέντες δεν θα μετατραπούν σε όπλο εναντίον του υγιούς ανταγωνισμού.

Πολλές από τις πατέντες που αποτελούν το μήλον της έριδος μεταξύ των πρωταγωνιστών στην αγορά των smartphone είναι εκ των ων ουκ άνευ για την βιομηχανία, και πρέπει να παραχωρούνται με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ανταγωνιστικότητα, σε ομιλία του την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Fordham στην Νέα Υόρκη.

Ο Χ.Αλμούνια κάλεσε Samsung, Apple και Motorola Mobility να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και δήλωσε η Επιτροπή βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσει ότι στοιχειώδεις πατέντες δεν θα μετατραπούν σε όπλο εναντίον του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για έναν ατέρμονο πόλεμο για τις πατέντες στην αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Οι τελευταίες αψιμαχίες, είπε, περιλαμβάνουν το πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κλήθηκε να καταβάλλει η Samsung επειδή παραβίασε κάποια διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν στον σχεδιασμό της Apple αλλά και την απόφαση δικαστηρίου στην Κορέα το οποίο -λίγο νωρίτερα- διαπίστωνε ότι η Apple είχε παραβιάσει κάποιες από τις βασικές-ουσιώδεις πατέντες της Samsung. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόλεμο πατεντών και όχι για υποθέσεις ανταγωνισμού, τόνισε όμως ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς αυτή η επιθετικότητα μπορεί να ενθαρρύνει μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τις πατέντες της ως όπλα για να βλάψει τους νόμιμους ανταγωνιστές της».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υποθέσεις που ανοίξαμε νωρίτερα το 2012 εναντίον την Samsung και της Motorola Mobility -θυγατρική πλέον της Google- συνεχίζουν να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για μας, είπε ο Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε.

Βασικά-πρότυπα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βρίσκονται στον πυρήνα των υποθέσεων αυτών. Είναι αυτονόητο πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχειώδη διπλώματα για έναν ολόκληρο τομέα της οικονομίας, όταν αποτελούν μέρος ενός στάνταρτ και οι κάτοχοί τους δεσμεύονται να τις παρέχουν με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους. Στην χειρότερη περίπτωση, μια εταιρεία που θέλει να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης ενός τέτοιου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, πλήττεται από την λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Νομικές διαμάχες σαν κι αυτές μπορεί να καθυστερήσουν την διαδικασία προτυποποίησης (την υιοθέτηση ενός στάνταρτ) και έτσι να αναστείλουν την καινοτομία για ολόκληρη την βιομηχανία, εξήγησε ο Χ.Αλμούνια.

Ευτυχώς, είπε, διαφαίνεται μια αυξανόμενη συναίνεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ζημία που μπορεί προκαλέσει στον υγιή ανταγωνισμό η κατάχρηση στοιχειωδών πατεντών.

Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών που αφορούν στοιχειώδη διπλώματα και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για καθοδήγηση. «Είμαι πρόθυμος να το αποσαφηνίσω στην αγορά δια της επιβολής», είπε ο Χ.Αλμούνια.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024