Πολλές από τις πατέντες που αποτελούν το μήλον της έριδος μεταξύ των πρωταγωνιστών στην αγορά των smartphone είναι εκ των ων ουκ άνευ για την βιομηχανία, και πρέπει να παραχωρούνται με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ανταγωνιστικότητα, σε ομιλία του την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Fordham στην Νέα Υόρκη.

Ο Χ.Αλμούνια κάλεσε Samsung, Apple και Motorola Mobility να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και δήλωσε η Επιτροπή βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσει ότι στοιχειώδεις πατέντες δεν θα μετατραπούν σε όπλο εναντίον του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για έναν ατέρμονο πόλεμο για τις πατέντες στην αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Οι τελευταίες αψιμαχίες, είπε, περιλαμβάνουν το πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κλήθηκε να καταβάλλει η Samsung επειδή παραβίασε κάποια διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν στον σχεδιασμό της Apple αλλά και την απόφαση δικαστηρίου στην Κορέα το οποίο -λίγο νωρίτερα- διαπίστωνε ότι η Apple είχε παραβιάσει κάποιες από τις βασικές-ουσιώδεις πατέντες της Samsung. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόλεμο πατεντών και όχι για υποθέσεις ανταγωνισμού, τόνισε όμως ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση καθώς αυτή η επιθετικότητα μπορεί να ενθαρρύνει μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει τις πατέντες της ως όπλα για να βλάψει τους νόμιμους ανταγωνιστές της».

Αυτός είναι και ο λόγος που οι υποθέσεις που ανοίξαμε νωρίτερα το 2012 εναντίον την Samsung και της Motorola Mobility -θυγατρική πλέον της Google- συνεχίζουν να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για μας, είπε ο Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε.

Βασικά-πρότυπα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βρίσκονται στον πυρήνα των υποθέσεων αυτών. Είναι αυτονόητο πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχειώδη διπλώματα για έναν ολόκληρο τομέα της οικονομίας, όταν αποτελούν μέρος ενός στάνταρτ και οι κάτοχοί τους δεσμεύονται να τις παρέχουν με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους. Στην χειρότερη περίπτωση, μια εταιρεία που θέλει να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης ενός τέτοιου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, πλήττεται από την λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Νομικές διαμάχες σαν κι αυτές μπορεί να καθυστερήσουν την διαδικασία προτυποποίησης (την υιοθέτηση ενός στάνταρτ) και έτσι να αναστείλουν την καινοτομία για ολόκληρη την βιομηχανία, εξήγησε ο Χ.Αλμούνια.

Ευτυχώς, είπε, διαφαίνεται μια αυξανόμενη συναίνεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ζημία που μπορεί προκαλέσει στον υγιή ανταγωνισμό η κατάχρηση στοιχειωδών πατεντών.

Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών που αφορούν στοιχειώδη διπλώματα και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για καθοδήγηση. «Είμαι πρόθυμος να το αποσαφηνίσω στην αγορά δια της επιβολής», είπε ο Χ.Αλμούνια. 

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr