Επί μήνες βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας η κυκλοφορία του επόμενου iPhone. Η πολυπόθητη, όπως φαίνεται, ανακοίνωση μπήκε επισήμως πλέον στο Ημερολόγιο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Η φημολογία, αλλά και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, για την ριζική αλλαγή του iPhone 5 σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα (ακόμα και στην όψη) αναμένεται να οδηγήσουν περισσότερους στα καταστήματα, σε σχέση με το iPhone 4S.

Τι ζητούν οι χρήστες στο iPhone 5

Οι φήμες λένε ότι το iPhone 5 θα έχει μεγαλύτερη οθόνη (4+ ιντσών), ότι θα υποστηρίζει τα νέα δίκτυα 4G LTE στις ΗΠΑ και άλλες χώρες (διαβάστε τι γίνεται στην Ελλάδα), ότι θα έχει ταχύτερο επεξεργαστή γραφικών και άλλα. Ανάμεσα στα πολυπόθητα χαρακτηριστικά του iPhone 5, είναι:

  • η επανασχεδίαση της συσκευής με μεγαλύτερη οθόνη,
  • ο ταχύτερος, τετραπύρηνος επεξεργαστής (A6, όταν το iPhone 4S έχει διπύρηνο Α5 1GHz),
  • η αύξηση της αυτονομίας της μπαταρίας,
  • η  βελτίωση στα γραφικά (αν και το 4S οι επιδόσεις επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το iPhone 4),
  • η ασύρματη φόρτιση (με το Qi wireless charging),
  • η υποστήριξη ασύρματης επικοινωνίας μέσω NFC
  • η θύρα για την σύνδεση μέσω MicroUSB, ή micro HDMI, η υποδοχή για την επέκταση της μνήμης και άλλα.

Στην Ελλάδα, οι χρήστες ζητάνε να μειωθεί η τιμή διάθεσης σε σχέση με τις τιμές διάθεσης του iPhone 4S ή έστω πιο ελκυστικά προγράμματα συμβολαίου από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

To iPhone 4S κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2011 και καλύπτεται ακόμα υπό εγγύηση. Τότε, το μοντέλο με 16GB μνήμη είχε διατεθεί αντί 199 ευρώ με διετή προγράμματα με πάγιο γύρω στα 55 με 60 ευρώ από την Cosmote και την Vodafone και η τιμή του iPhone 4 είχε μειωθεί, τόσο ώστε να είναι ακόμα και μηδενική σε συνδυασμό με κάποια προγράμματα.

Τι φέρνει το iOS 6 στο iPhone 5 αλλά και στο iPhone 4S

Κάποιες όμως από τις δυνατότητες του iPhone 5 τις γνωρίζουμε ήδη. Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει τι θα προσθέσει σε iPhone 3GS, iPhone 4 και iPhone 4S με το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 6 που θα περάσει στις φλέβες τους ως ενημέρωση λογισμικού το φθινόπωρο. Κάποιες όμως από τις λειτουργίες τους αφορούν μόνο τους χρήστες του iPhone 4S (και το νέο iPad).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Siri αφορά μόνο τους χρήστες του iPhone 4S (και προφανώς τους χρήστες του iPhone 5). Αυτό που θα χάσουν οι χρήστες παλαιότερων μοντέλων iPhone είναι ότι το Siri θα μιλάει περισσότερες γλώσσες και θα γνωρίζει περισσότερες περιοχές. Αν και το Siri δεν μιλάει ελληνικά και οι δυνατότητές του δεν αφορούν στην Ελλάδα, στις γλώσσες και στις περιοχές που υποστηρίζεται θα μπορεί να δώσει απαντήσεις και σε αθλητικά θέματα, να βρίσκει τι παίζουν οι κινηματογράφοι της επιθυμητής περιοχής ή να κλείνει τραπέζι σε εστιατόρια. Επιπλέον το Siri στο iOS 6 θα αναλαμβάνει να δημοσιοποιεί στο Facebook το status που θα του υπαγορεύει ο χρήστης ή τα σχόλιά του ή στο Twitter τα tweet του. Επίσης, το νέο Siri υπακούει σε φωνητικές εντολές, και ανοίγει app, βάζει το τραγούδι που θέλει να ακούσει ο χρήστης.

Οι αλλαγές που φέρνει το iOS 6 στους Χάρτες, με την πλοήγηση στροφή προς στροφή, τα στοιχεία κίνησης και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης στον προορισμό, αλλά και η Τοπική Αναζήτηση είναι επίσης αμερικανοκεντρικά και δεν αφορούν στην Ελλάδα, εκτός εάν η Apple μας κάνει κάποια ευχάριστη έκπληξη την Τετάρτη.

Η ενσωμάτωση του Facebook μας αφορά, και θα μεταφέρει στο Ημερολόγιο του iPhone σημαντικά γεγονότα από το Facebook -όπως τα γενέθλια των φίλων μας, και στις Επαφές τα στοιχεία τους. Το iTunes και το App Store αποκτούν κουμπάκι Like και έτσι οι προτιμήσεις του χρήστη και των φίλων του σε μουσική και app διαχέονται ως συστάσεις και με αυτόν τον τρόπο.

Μια ακόμα δυνατότητα που φέρνει και στο νέο iPhone το iOS 6 είναι η δυνατότητα κοινοποίησης επιλεγμένων φωτογραφιών σε επιλεγμένες επαφές, τα λεγόμενα Shared Photo Streams.

To PassBook, όπου το iPhone θα κρατάει κάθε είδους κουπόνια, εισιτήρια και λοιπά, εκτιμάμε ότι θα μας είναι ελάχιστα χρήσιμο, εκτός εάν αυξηθούν οι επιχειρήσεις και τα app που θα το αξιοποιούν στην Ελλάδα.

Όπως ίσως γνωρίζετε, το νέο iOS 6 καθιστά εφικτή την ζωντανή επικοινωνία FaceTime και μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (o χρήστης θα μπορεί να κάνει κλήσεις FaceTime από το iPad του χρησιμοποιώντας τον αριθμό  κινητής τηλεφωνίας στο iPhone του). Φυσικά, εάν δεν έχετε πραγματικά απεριόριστη κίνηση δεδομένων στο συμβόλαιό σας, θα σας το προτείναμε να μείνετε στο Wi-Fi. Το FaceTime μέσω κινητής τηλεφωνίας θα είναι μια δυνατότητα που θα περιοριστεί στους χρήστες iPhone 4S και προφανώς θα παρέχεται στους χρήστες του νέου iPhone 5.

Το iOS 6 προσθέτει στο iPhone νέες δυνατότητες που αφορούν στις κλήσεις. Αυτές είναι η δυνατότητα απόρριψης μιας κλήσης, απαντώντας με ένα σύντομο μήνυμα. Ή θέτοντας μια υπενθύμιση για επιστροφή της κλήσης αργότερα. Ή με την ενεργοποίηση μιας υπενθύμισης σε προκαθορισμένο χρόνο ή όταν το GPS καταλάβει ότι ο χρήστης επέστρεψε σε προκαθορισμένη θέση (στο σπίτι ή στο γραφείο). Επίσης, τα iPhone με iOS 6 θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία «Μην ενοχλείτε», εξαιρώντας ορισμένες ως σημαντικές επαφές (π.χ. από την διεύθυνση ή τον σύζυγο).

Ακόμα, σημειώνουμε την νέα δυνατότητα Find My Friends που θα σας δίνει αναφορά για την θέση που βρίσκονται όσοι χρήστες συσκευών με iOS το έχουν αποδεχτεί (π.χ. μέλη της οικογένειας ή στενοί φίλοι ή συνεργάτες) και φυσικά θα ενημερώνει για την δική σας θέση όσους έχετε επιλέξει να ενημερώνονται αυτόματα.

Τέλος, τα iPhone με iOS 6 θα μπορούν να λειτουργούν σε κατάσταση Lost, δηλαδή εάν χάσετε το τηλέφωνό σας θα μπορείτε να ζητήσετε (μέσω iCloud) να εμφανίζεται στην οθόνη του ένας αριθμός επικοινωνίας εάν το βρει κάποιος καλός Σαμαρείτης για να σας το επιστρέψει αλλά και να σας αποστέλλονται αναφορές για την θέση του μέσω της εφαρμογής Find My iPhone.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr