Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά «αναδύονται από το χώμα»

Γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά «αναδύονται από το χώμα»

Τα γονίδια που καθιστούν πολλά παθογόνα βακτήρια απρόσβλητα στα αντιβιοτικά ενδέχεται να προήλθαν από μικρόβια που ζουν στο έδαφος, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη στο περιοδικό Science. Πολλά γονίδια ανθεκτικότητας ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπα σε ανθρώπινα βακτήρια και άσχετα βακτήρια του εδάφους.

Τα γονίδια που καθιστούν πολλά παθογόνα βακτήρια απρόσβλητα στα αντιβιοτικά ενδέχεται να προήλθαν από μικρόβια που ζουν στο έδαφος, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη στο περιοδικό Science.

Συνδυάζοντας συμβατικές τεχνικές καλλιέργειας βακτηρίου με σύγχρονες μεθόδους γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι πολλά γονίδια ανθεκτικότητας ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπα σε ανθρώπινα βακτήρια και άσχετα βακτήρια του εδάφους.

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ανταλλαγής γονιδίων που συνέβη πρόσφατα, επισημαίνουν οι ερευνητές. Παραμένει ασαφές αν τα γονίδια μεταφέρθηκαν από το χώμα στα νοσοκομεία ή το αντίστροφο, σε κάθε περίπτωση όμως το φαινόμενο είναι ανησυχητικό.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά προέρχονται από μύκητες και βακτήρια που ζουν στο έδαφος και παράγουν τις ουσίες αυτές για να εξουδετερώσουν άλλα μικρόβια που τα ανταγωνίζονται ή τα απειλούν.

Οι άνθρωποι μπορούν να κληροδοτήσουν τα γονίδιά τους μόνο στους απογόνους τους, στον κόσμο των βακτηρίων όμως η ανταλλαγή DNA ανάμεσε σε διαφορετικά είδη είναι σύνηθες φαινόμενο.

Η ερευνητική ομάδα στην Ουάσινγκτον συνέλεξε βακτήρια του εδάφους από διάφορες τοποθεσίες των ΗΠΑ και εισήγαγαν τα γονίδιά τους σε βακτήριαEscherichia coli που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα βακτήρια E.coli εκτέθηκαν σε μια ποικιλία αντιβιοτικών.

«Γνωρίζαμε ότι οποιοδήποτε βακτήριο E.coli συνέχιζε να αναπτύσσεται είχε προσλάβει γονίδια ανθεκτικότητας από βακτήρια του εδάφους» εξηγεί ο Γκαουτάμ Ντάντας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα γονίδια ανθεκτικότητας των εδαφόβιων βακτηρίων ήταν σε πολλές περιπτώσεις πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα γονίδια βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.

Ο Δρ Ντάντας ανησυχεί τώρα ότι η διαρροή αντιβιοτικών στο έδαφος θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανταλλαγής γονιδίων ανθεκτικότητας.

«Αν οι μεγάλες φάρμες και τα νοσοκομεία συνεχίσουν να απελευθερώνουν αντιβιοτικά στο περιβάλλον, η δεξαμενή γονιδίων ανθεκτικότητας στο έδαφος θα μπορούσε να εμπλουτιστεί περαιτέρω, καθιστώντας τα γονίδια ανθεκτικότητας πιο προσβάσιμα σε παθογόνα βακτήρια» προειδοποιεί ο ερευνητής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024