Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κούρσα για την ανάπτυξη δικτύου 4G στην Ελλάδα από Cosmote και Vodafone

Κούρσα για την ανάπτυξη δικτύου 4G στην Ελλάδα από Cosmote και Vodafone

Το 2012 θα αρχίσουν να λειτουργούν πιλοτικά οι πρώτοι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, ικανοί να υποστηρίξουν απαιτητικές εφαρμογές, όπως η ασύρματη ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας και οι βιντεοδιασκέψεις στο (έξυπνο) κινητό. Cosmote και Vodafone ανακοίνωσαν τον καυτό Αύγουστο ότι ξεκινούν το ταξίδι προς τα δίκτυα 4G, τεχνολογίας LTE.

Το 2012 θα αρχίσουν να λειτουργούν πιλοτικά οι πρώτοι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, ικανοί να υποστηρίξουν απαιτητικές εφαρμογές όπως η ζωντανή μετάδοση με εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας (HD streaming, με τεχνολογία ροής) και οι βιντεοδιασκέψεις στο (έξυπνο) κινητό. Cosmote και Vodafone ανακοίνωσαν τον καυτό Αύγουστο ότι ξεκινούν το ταξίδι προς τα δίκτυα 4G, τεχνολογίας LTE.

Η ανακοίνωση της Cosmote για το δίκτυο 4G

Την 1η Αυγούστου η Cosmote ανακοίνωσε ότι ξεκινά την ανάπτυξη κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G τεχνολογίας LTE, γεγονός που κατέγραψε ως πρωτιά για το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο. Η Cosmote έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργαστηριακές δοκιμές για την απόδοση του εξοπλισμού στο εμπορικό της δίκτυο.

Η ανάπτυξη του δικτύου 4G της Cosmote ξεκινά με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού αρχικά σε επιλεγμένα σημεία, και όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πιλοτικό δίκτυο 4G σε αστικό περιβάλλον -κατόπιν ειδικών αδειών που είχε λάβει το 2010, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Για την καλή λειτουργία του δικτύου 4G της Cosmote έχουν προηγηθεί δοκιμές σε εργαστηριακές συνθήκες. Εκεί, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων ξεπέρασε τα 100Mbps στην λήψη και τα 45Mbps στην αποστολή.

Επίσης, έχει γίνει αξιολόγηση της επίδοσης του δικτύου 4G της Cosmote σε πραγματικές συνθήκες αλλά και της καλής συνύπαρξής του με τα δίκτυα προηγούμενων γενεών (2G και 3G), κατά την οποία εκτιμήθηκε η αναβάθμιση της εμπειρίας που θα απολαμβάνει ο τελικός χρήστης. Τον Οκτώβριο του 2010 έγινε επίδειξη στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο συνεδρίου (12ο Info-com World).

  • Όπως σημειώνει η Cosmote, το δίκτυο 4G επιτρέπει πολλαπλάσιες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, χρήση προηγμένων εφαρμογών πολυμέσων, όπως HD Streaming και HD Video-Conferencing, αλλά και αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία των πελατών.
  • Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά μέσο όρο, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν μια ταινία HD σε 2-3 λεπτά.

Κόμβοι Vodafone 4G στην Ελλάδα μέσα στο 2012

Στις 6 Αυγούστου, η Vodafone εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι το δικό της δίκτυο 4G θα αρχίσει να αναπτύσσεται από επιλεγμένα αρχικά σημεία εντός του 2012. Ήδη, η Διεύθυνση Τεχνολογίας στην Vodafone Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στις δοκιμές 4G της Vodafone στην Ευρώπη.

Η «μαμά» Vodafone ξεκίνησε το 2010 την ανάπτυξη του δικτύου 4G σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σήμερα, είναι ήδη σε εμπορική χρήση δίκτυα 4G στη Γερμανία και την Πορτογαλία, ενώ σε μία σειρά χωρών συνεχίζονται οι πιλοτικές δοκιμές, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την τεχνολογική εξέλιξη του δικτύου της και την ανάπτυξη των νέων καινοτόμων υπηρεσιών 4G, η Vodafone Ελλάδας πραγματοποίησε πρόσφατα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει σήμερα στη χώρα μας, ύψους 168,5 εκατομμυρίων ευρώ: «Η επένδυση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στη Vodafone, όχι μόνο να ανανεώσει την άδεια χρήσης του φάσματος συχνοτήτων, αλλά και να το επεκτείνει με την αγορά πρόσθετου φάσματος, έτσι ώστε να παρέχει την πλέον αξιόπιστη κινητή επικοινωνία, φωνής και δεδομένων».

Οι συνολικές επενδύσεις της Vodafone σε έργα υποδομής δικτύου, ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ την τελευταία τριετία και αποδεικνύουν τη δέσμευση της εταιρείας, πρώτον, να παρέχει στους συνδρομητές της την καλύτερη εμπειρία χρήσης κινητής επικοινωνίας, μέσα από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες και ποιοτικά άρτιες υπηρεσίες, και δεύτερον, να συμβάλει στη διαρκή βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

  • Η ανάπτυξη δικτύου 4G θα δώσει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της Vodafone στην Ελλάδα να κάνουν χρήση υπηρεσιών data με πραγματικές ταχύτητες, πολλαπλάσιες των σημερινών, και ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα για αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων. Παράλληλα, μέσω του δικτύου νέας γενιάς οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης multimedia εφαρμογών όπως HD Streaming και HD Video-Conferencing.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024