Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να ξέρετε για τα smartphone

Τι πρέπει να ξέρετε για τα smartphone

Τα smartphone είναι μια νέα κατηγορία κινητών τηλεφώνων, και είναι φανερό ότι κατασκευαστές, δίκτυα και προγραμματιστές δεν έχουν βρει την απόλυτη λύση για την βέλτιστη λειτουργία τους. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και σε τι διαφοροποιούνται; Τι μπορούν να κάνουν και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες;

Τα smartphone είναι μια νέα κατηγορία κινητών τηλεφώνων, και είναι φανερό ότι κατασκευαστές, δίκτυα και προγραμματιστές δεν έχουν βρει την απόλυτη λύση για την βέλτιστη λειτουργία τους. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και σε τι διαφοροποιούνται; Τι μπορούν να κάνουν και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες;

Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη προσπάθειά μας να σας συστήσουμε στα smartphone εστιάσαμε σε αυτά με λειτουργικό σύστημα Android, πολλά έχουν γίνει από τότε. Σήμερα, ουσιαστικά οι επιλογές σας είναι τρεις και ξεκινούν από το λειτουργικό τους σύστημα: iOS, δηλαδή iPhone, Android (με πλήθος κατασκευαστών να αγκαλιάζουν το λειτουργικό σύστημα της Google), ή Windows Phone.

Διαλέγω iPhone

«Πακέτο» με το smartphone σας, πηγαίνει και το κατάστημα των μικροεφαρμογών, δηλαδή των λειτουργιών που μπορείτε να προσθέσετε στο τηλέφωνό σας. Έτσι, αν επιλέξετε iPhone μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα app από το App Store, και θα πρέπει να εμπιστευτείτε την Apple αφού θα πρέπει να αποκτήσετε οπωσδήποτε Apple ID. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις και σημαντικές πληροφορίες αλλά και γεγονότα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το iPhone:

Η τελευταία διαρροή για το επόμενο μοντέλο: Λεπτό το επόμενο iPhone, όχι όμως ισχνό
Δεδομένο θεωρείται πλέον ότι η μαζική παραγωγή του επόμενου iPhone έχει ξεκινήσει στην Ασία. Μέχρι την διάθεσή του -η οποία έρχεται με τα πρωτοβρόχια, παρά τις φήμες για ανακοίνωση στις 7 Αυγούστου- αυξάνονται οι πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους στους προμηθευτές των εξαρτημάτων του smartphone της Apple. Η τελευταία διαρροή αφορά σε μισό χιλιοστό πάχους του iPhone 5.

Δείτε τι αναμένεται να έχει στο αίμα του επόμενο iPhone: Τι νέο φέρνει το Apple iOS 6
Διακόσια νέα χαρακτηριστικά μετρά η Apple ως νέες προσθήκες στο λειτουργικό της σύστημα για iPhone, iPad και iPod touch. Η δοκιμαστική έκδοση του iOS 6 (beta) βρίσκεται ήδη στα χέρια των προγραμματιστών, μελών του προγράμματος iOS Developer. Η τελική έκδοση τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2012 και θα διατεθεί ως δωρεάν ενημέρωση λογισμικού.

Μήπως οι φίλοι σας είναι fan της Apple; Δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ χρηστών Apple και σε Mac
Ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά του Mountain Lion που φέρνει στους Mac η νέα έκδοση του λειτουργικού, είναι η προσθήκη της υπηρεσίας άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ χρηστών των προϊόντων της Apple. Με το app Messages, η Apple φέρνει την υπηρεσία iMessages και στους υπολογιστές της, επιτρέποντας την άμεση, δωρεάν επικοινωνία όλων των χρηστών των προϊόντων της, χωρίς να διακόπτεται η συζήτηση, όπου κι αν βρίσκονται.

Πως το Google μπορεί να ξέρει τα πάντα για το iPhone σας
Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών iPhone περιγράφει βήμα προς βήμα πανεπιστημιακή μελέτη που επανήλθε στο προσκήνιο μετά το σάλο που προκάλεσε η είδηση ότι υπάρχει διαρροή επαφών από iPhone.

«Αθώο» το Cydia για παραβιάσεις απορρήτου
Την υποψία ότι οι εφαρμογές που διατίθενται από το Cydia, το ανεπίσημο αποθετήριο app για iOS, θα κάνουν πάρτυ με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών iPhone που έχουν υποστεί jailbreak, διαψεύδει πανεπιστημιακή μελέτη. Μάλιστα, συμπεραίνει πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: μία στις πέντε app από το επίσημο iTunes AppStore μεταφέρουν τις «ταυτότητες» των «κλειδωμένων» iPhone.

Jailbreak iOS 5.0.1: Δραπετεύοντας από τα δεσμά της Apple
Η πολύμηνη περιπέτεια μιας ετερόκλητης ομάδας χάκερ έφτασε στο τέλος της το τελευταίο δεκαήμερο του 2012. Από τις 20 Ιανουαρίου 2012, οι κάτοχοι iPhone 4S και iPad 2 με την νεότερη έκδοση του iOS 5 (5.0.1) μπορούν να απαλλαγούν από τα δεσμά του AppStore της Apple και να ανοίξουν τα φτερά τους για αλλού. Δείτε τι έγραψαν σχετικά οι πρωταγωνιστές της νεότερης επιχείρησης Jailbreak στο iOS 5.0.1 (και μάλιστα untethered jailbreak)

Έχετε ήδη iPhone; Κάντε το να κελαδηάει
Μια βρετανική επιχείρηση με την χαρακτηριστική επωνυμία Animal Systems βάλθηκε να μάθει στα smartphone να… κελαηδούν και, βασισμένη στην ερευνητική εργασία του τμήματος για την Επιστήμη των Υπολογιστών στο University College London, παρουσίασε το Chirp. Το app είναι άμεσα διαθέσιμο στο App Store δωρεάν και επιτρέπει στα iPhone να μοιράζονται φωτογραφίες, link και επαφές από Twitter και Facebook τραγουδώντας!

Τι να πακετάρετε μαζί με το iPhone ή το iPad για τις διακοπές σας
To πακετάρισμα για τις διακοπές είναι πάντοτε μπελάς και πάντα τελειώνει με τα γκατζετάκια μας. Το τηλέφωνο είναι απαραίτητο αξεσουάρ, ακόμα και αν σκοπεύει να πάει κανείς κάπου χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, αφού μιλάμε για έξυπνες συσκευές. Είναι όμως αλήθεια ότι για να το προστατεύσουμε επαρκώς από το νερό και την άμμο, για να μεταφέρουμε φωτογραφίες από κάρτες μνήμης, να συνδεθούμε στο Ίντερνετ, ή να πακετάρουμε μουσική και ταινίες πρέπει να πάρουμε μερικά γκατζετάκια μαζί μας.

Ο συνιδρυτής της Apple επευφημεί τα… Windows Phone
Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρίσκει η Microsoft στην προσπάθειά της να εδραιώσει μια θέση στην αγορά των smartphone. Ο συνιδρυτής της Apple δηλώνει ενθουσιασμένος από τα Windows Phone, παρά το γεγονός ότι το iPhone παραμένει το smartphone που προτιμά. Ο Steve Wozniak χαρακτηρίζει τροχοπέδη το γεγονός ότι τα Mango υπολείπονται σήμερα εφαρμογών σε σχέση με το iOS και το Android.

Διαλέγω Android

Εάν πάλι επιλέξετε Android, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε στο τηλέφωνό σας θα είναι να εισάγετε στοιχεία λογαριασμού Google. Αν χρησιμοποιείτε ήδη κάποια από τις δεκάδες υπηρεσίες της Google, τα στοιχεία σας ισχύουν και το τηλέφωνό σας θα προστεθεί στα πραγματάκια που σας συνδέουν μαζί της.
Δείτε τι σας προτείνουμε να διαβάσετε σχετικά:

Η Google δεν θα γίνει ποτέ Apple, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της Google
Άλλη μια έκδοση του ανοικτού Android ανακοινώθηκε και όσοι αγόρασαν πρόσφατα smartphone αναρωτιούνται εάν το έξυπνο κινητό τηλέφωνό τους πρόκειται να γίνει πιο έξυπνο, τρώγοντας Jelly Bean. Φανταστείτε για παράδειγμα, να έχετε μόλις αγοράσει ένα HTC One X ή ένα Samsung Galaxy S III, δεν θα θέλατε Android 4.1;

«Ελευθερώστε το Android σας» από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
«Τα έξυπνα κινητά έχουν πρόβλημα με το ιδιωτικό απόρρητο». Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού ξεκινάει τη δράση «Ελευθερώστε το Android σας!», παρά το γεγονός ότι το Android είναι, τουλάχιστον κατά κύριο λόγο, ελεύθερο λειτουργικό σύστημα.

Τι νέο φέρνει το Android 4.1 Jelly Bean
Το Android 4.1 Jelly Bean δεν μας ειδοποιεί απλά, αλλά μας επιτρέπει να εκτελέσουμε μονομιάς τις κατάλληλες ενέργειες, προβλέπει όχι την λέξη που γράφουμε αλλά την επόμενη, το Google Search ακούει όταν λέμε «Google» και περιμένει να του κλείσουμε το μάτι για να ξεκλειδώσει την οθόνη της συσκευής που το εμπιστεύτηκε.

App κάνει προσωπικές συστάσεις για την εξοικονόμηση μπαταρίας σε iOS ή Android
Το Carat είναι το πρώτο app που δίνει προσωπικές συστάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κινητό σας (iOS ή Android), αφού «παρατηρήσει» πως το χρησιμοποιείτε «για καμιά βδομάδα». To δωρεάν app που δεν εκτελείται στο παρασκήνιο και ξοδεύει σχεδόν μηδενική ενέργεια, αποτελεί μέρος ενός επιστημονικού πρότζεκτ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

Δέκα+ tips για να εξοικονομείτε μπαταρία σε smartphone με Android
Ένα από τα προβλήματα που δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει επιτυχώς η βιομηχανία των smartphone είναι η αύξηση της αυτονομίας τους σε τέτοια επίπεδα, ώστε άρθρα σαν κι αυτό να μην χρειάζονται. Έως ότου το επιλύσουν, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω σύντομα tips για να εξοικονομήσετε πολύτιμη ενέργεια από την μπαταρία του smartphone σας.

Δώστε και πάρτε Mobile Internet με το Open Garden
Ονομάζεται Open Garden και φέρνει την ιδέα του crowdsourcing στον κόσμο των δικτύων για την ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το Open Garden επιτρέπει την συγκέντρωση των παρακείμενων συνδέσεων μέσω διαφορετικών δικτύων κινητής ή και σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Στη συνέχεια, επιτρέπει την σύνδεση στα μέλη του, αξιοποιώντας τις ετερογενείς διαθέσιμες συνδέσεις πολλών χρηστών.

Διαλέγω Windows Phone

Τέλος, αν επιλέξετε Windows Phone, η «ψυχή» του smartphone σας ανήκει στην Microsoft και θα χρειαστείτε Windows Live ID, που μπορεί να έχετε ήδη. Δείτε τι θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τα Windows Phone:

Smartphone με Windows Phone 8 το φθινόπωρο, προαναγγέλλει η Microsoft
Τα Windows Phone 8 αποκάλυψε στις 20 Ιουνίου 2012 η Microsoft, γνωστά και με την κωδική ονομασία Apollo. Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για smartphone βασίζεται στον ίδιο πυρήνα με τα Windows 8, ένα παράδειγμα που πρώτη έχει δώσει η Apple με τον πυρήνα του OS X στο iOS των iPhone, iPad και iPod touch. Τα πρώτα smartphone με Windows Phone 8 αναμένονται γύρω στον Νοέμβριο του 2012.

Θα περιμένετε τα Windows Phone 8; Ανέφικτη η αναβάθμιση για τους χρήστες του Mango
H Microsoft ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου ότι επίκειται, το φθινόπωρο, η διάθεση της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος για smartphone, απογοήτευσε όμως όσους έσπευσαν πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, να αγοράσουν έξυπνα κινητά με την ανανεωμένη εκ βάθρων τρέχουσα έκδοση των Windows Phone, 7.5 γνωστή ως Mango, όταν απάντησε αρνητικά στο ερώτημα «Θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε σε Windows Phone 8;»

Τι άλλο πρέπει να ξέρω για τα smartphone;

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Το καλύτερο είναι να μην πέσει στο νερό το smartphone σας. Επειδή όμως ατυχήματα συμβαίνουν, καλό είναι να προλάβετε το κακό αγοράζοντας μια αδιάβροχη θήκη. Στην αγορά θα βρείτε θήκες που θα επιτρέψουν στο smartphone σας «να δει» ακόμα και το βυθό.

Cosmote, Vodafone και Wind παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Ίντερνετ με τη μέρα αντί 1 ευρώ, σε όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ακόμα και όταν το πρόγραμμα ή το καρτοκινητό τους δεν περιλαμβάνει κίνηση δεδομένων από το κινητό. Φυσικά, δεν χρεώνεστε εάν δεν μπείτε στο Ίντερνετ, ωστόσο μπορεί να το κάνουν τα app σας για… λογαριασμό σας. Δείτε πως μπορείτε να αποφύγετε την ακούσια ημερήσια χρέωση για πρόσβαση στο Ίντερνετ από το «έξυπνο» κινητό σας.

Μια μάλλον πρωτότυπη έρευνα έκανε το μεγαλύτερο σάιτ γνωριμιών Match.com. Επιχείρησε να συνδέσει την «επιτυχία» στο πρώτο ραντεβού και τις σχέσεις της μιας νύχτας με το… smartphone των μελών του και διαπίστωσε ότι οι χρήστες των «ανδροειδών» τα καταφέρνουν καλύτερα (τουλάχιστον στον Καναδά).

Η ανεξάρτητη Αρχή αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας εξέδωσε σημαντικές οδηγίες για την προστασία των νέων χρηστών smartphone από ανεπιθύμητες χρεώσεις ή υπερχρεώσεις, που προκαλούν, αν και «έξυπνα». Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο tech.in.gr, smartphone σημαίνει «πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό» και προϋποθέτει κάποιες γνώσεις που θα σας προστατεύσουν από το λεγόμενο «σοκ του λογαριασμού». Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε.

Οι κατασκευαστές λανσάρουν ολοένα πιο δελεαστικές προτάσεις για την αξιοποίηση του Διαδικτύου εν κινήσει, με Androidειδή smartphone κάτω των 100 ευρώ, συνεπικουρούμενοι από τις επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Χρήσιμες οδηγίες και μικρές συμβουλές για να γνωρίσετε το Ίντερνετ εν κινήσει χωρίς να υποστείτε το «σοκ του λογαριασμού».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024