Η Nokia ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι ζημιές της υπετριπλασιάστηκαν. Όμως, η τιμή της μετοχής του Φινλανδού κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων σημείωσε άνοδο 17% στην Νέα Υόρκη, όταν οι επενδυτές έμαθαν ότι πούλησε 4 εκατομμύρια Windows Phone, με την επωνυμία Lumia, στις ΗΠΑ, δηλαδή διπλασίασε τις πωλήσεις της σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η ζημιά του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου 2012 ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, τα έσοδα από τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 45% στην Βόρεια Αμερική φτάνοντας τα 128 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια άνοδος την τελευταία δεκαετία, μεταδίδει η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Από τον Ιανουάριο 2012, ο Έλοπ έχει προαναγγείλει την περικοπή 21.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να κάνει την μετάβαση στην πλατφόρμα της Microsoft. H μετάβαση αυτή έχει προκαλέσει «αιμοραγία» 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (συσσωρευμένες ζημίες), από την συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων των Nokia με Symbian που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία της με την Microsoft.

Εκτός από τις πωλήσεις των smartphone, η Nokia σημείωσε αύξηση των πωλήσεων των feature phone (απλών κινητών τηλεφώνων) και διέθεσε 73,5 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η θετική ανταπόκριση στα Lumia επισκίασε τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων 18 μηνών μετάβασης στα Windows, καθώς μειώνονται οι πωλήσεις των Nokia με Symbian, συμβάλλοντας αρνητικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Συνολικά, οι πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 19%, στα 7,54 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ζημία του τριμήνου ακολούθησε αυτήν στο πρώτο τρίμηνο των 929 εκατομμυρίων ευρώ και συγκρίνεται με την απώλεια 368 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Δείτε ένα Nokia Lumia με Windows Phone 7.5 σε λειτουργία (Lumia 710)

In.gr Τεχνολογία,The New York Times