Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Microsoft στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η Microsoft στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Αντιμέτωπη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη βρίσκεται άλλη μια φορά η Microsoft, με αφορμή καταγγελίες ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του 2009 που την υποχρέωνε να παρέχει επιλογή εναλλακτικών browser στους χρήστες των Windows, μαζί με τον δικό της Internet Explorer.

Αντιμέτωπη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη βρίσκεται άλλη μια φορά η Microsoft, με αφορμή καταγγελίες ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του 2009 που την υποχρέωνε να παρέχει επιλογή εναλλακτικών browser στους χρήστες των Windows, μαζί με τον δικό της Internet Explorer.

Το πλαίσιο διαλόγου στο οποίο η Microsoft θα επέτρεπε στον χρήστη να επιλέξει άλλον browser -Chrome, Firefox, Safari και Opera-, γνωστό ως Οθόνη Επιλογών Broser έπρεπε να εμφανίζεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows έως το 2014, σύμφωνα με την συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη το 2009.

Εντούτοις, η Microsoft φέρεται να μην κάνει αυτή την προτροπή στην έκδοση των Windows 7 με το Service Pack 1, η οποία άρχισε να διατίθεται από τον Φεβρουάριο του 2011. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, στην ετήσια αναφορά της προς την Επιτροπή η Microsoft δήλωνε ότι τηρεί την συμφωνία.

Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι σήμερα, εκατομμύρια χρήστες Windows στην ΕΕ ενδέχεται να μην έχουν δει την Οθόνη Επιλογών browser. Η Microsoft πρόσφατα αναγνώρισε ότι η Οθόνη Επιλογών δεν εμφανιζόταν αυτή την περίοδο, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ε.Ε. ερευνά το θέμα.

Εάν οι παραβάσεις επιβεβαιωθούν, τότε η Microsoft θα πρέπει να αναμένει κυρώσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χ.Αλμούνια και πρόσθεσε ότι η διαδικασία επισπεύδεται ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται υποψίες για την παραβίαση των δεσμεύσεων που απορρέουν από μια συμφωνία για παραβίαση της νομοθεσίας περί υγιούς ανταγωισμού στην ΕΕ, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στόχος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι δεν γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Microsoft στην αγορά λειτουργικού συστήματος προσωπικών υπολογιστών με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά browser.

Η απόφαση του 2009 για την Οθόνη Επιλογών browser στα Windows

Το 2009 η Microsoft συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows μια Οθόνη Επιλογών που θα τους επιτρέπει να επιλέγουν εύκολα τον browser που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Η Οθόνη Επιλογών θα παρέχεται στους Ευρωπαίους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows που έχουν εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους τον Internet Explorer της Microsoft ως προεπιλεγμένο browser.

Νωρίτερα, η Microsoft προσέφερε τον Internet Explorer μαζί με τα Windows, ενώ οι κυριότεροι ανταγωνιστικοί browser πρέπει κατά κανόνα κατεβάζονται από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα συχνά να μην εγκαθίστανται άλλοι browser στους υπολογιστές των καταναλωτών.

Η Οθόνη Επιλογών θα είχε την μορφή ενημέρωσης των Windows. Η ενημέρωση θα γινόταν αυτόματα στους υπολογιστές που έχουν ρυθμιστεί για να δέχονται αυτόματα ενημερώσεις μέσω του Windows Update με αποτέλεσμα να μην απαιτείται κανένας επιπλέον χειρισμός για την απόκτηση πρόσβασης.

Η Οθόνη Επιλογών άρχισε να διατίθεται από τα μέσα Μαρτίου 2010 και η συμφωνία του 2009 προέβλεπε να εμφανίζεται επί 5 χρόνια.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024