Το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου 2012 ότι έχει την απαιτούμενη υποστήριξη από την βιομηχανία για την διάθεση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές με επιτυχία. Από τις αρχές του 2013 μερικά από τα μεγαλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα αρχίσουν να λανσάρουν smartphone σε προσιτές τιμές με Firefox OS στα οποία τα πάντα θα είναι γραμμένα σε HTML5.

To Mozilla Foundation ανακοίνωσε την υποστήριξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica και Telenor. Τα δίκτυα δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ότι το Firefox OS θα μπορούσε να τους επιτρέψει να διαθέσουν smartphone σε ελκυστικές τιμές.

Από την πλευρά των κατασκευαστών, η TCL Communication Technology (με την επωνυμία Alcatel One Touch) και η ZTE ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν τις πρώτες συσκευές με Firefox OS, και μάλιστα με επεξεργαστές Snapdragon από την Qualcomm. Οι πρώτες συσκευές με Firefox OS αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Βραζιλία τους πρώτους μήνες του 2013, ως Vivo από την Telefonica.

Το Firefox OS για φορητές συσκευές βασίστηκε στο πρότζεκτ Boot to Gecko, που κατορθώνει να ξεπεράσει τους περιορισμούς της ανάπτυξης εφαρμογών για το Web σε φορητές συσκευές -εφαρμογές γραμμένες σε HTML5 θα έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες του τηλεφώνου, κάτι που μπορούσαν να κάνουν μόνο οι λεγόμενες native εφαρμογές. Ήδη το τμήμα Digital της Telefonica συνεργάστηκε νωρίτερα το 2012 με το Mozilla για να αναπτύξουν ως εφαρμογή HTML5 όλες τις λειτουργίες ενός τηλεφώνου, όπως τις κλήσεις, την ανταλλαγή μηνυμάτων, τα παιχνίδια και άλλα.

Τα απαιτούμενα εργαλεία Web API έχουν ήδη υποβληθεί στον αρμόδιο οργανισμό W3C για να γίνουν αποδεκτά ως πρότυπα.

Στο θέμα έχουμε να αναφερθεί και στο παρελθόν, τον Φεβρουάριο του 2012. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το πρότζεκτ Book2Gecko στο tech.in.gr

Δείτε ένα demo του Boot2Gecko (Telefonica, Open Web Device)

Από το βήμα του μεγαλύτερου συνεδρίου κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε ότι ο ισπανικός κολοσσός των επικοινωνιών, η Telefonica θα είναι η πρώτη που θα διαθέσει μέσα στο έτος τις πρώτες συσκευές Boot to Gecko. Κλήσεις, μηνύματα, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, παιχνίδια και όλες οι λειτουργίες ενός smartphone θα αναπτυχθούν υπό μορφή εφαρμογών HTML5 και θα εκτελούνται μέσα από τον Firefox, τον browser του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Mozilla.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο