Μια υπηρεσία που απευθύνεται σε όλους και κυρίως σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική που διανέμεται ελεύθερα με άδειες Creative Commons και δεν δημιουργεί απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης, ανέπτυξε η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, ο μη κερδοσκοπικός φορέας 25 πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

To ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr αναπτύχθηκε και συντηρείται από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου.

Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν τη διάθεση δημιουργικού
περιεχομένου (μουσική, κείμενο, οπτικο-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα)
στο ευρύ κοινό κατά τρόπο που επιτρέπει νόμιμα την ελεύθερη διανομή,
αναπαραγωγή και περαιτέρω χρήση του ψηφιακού περιεχομένου. Κατά αυτό τον
τρόπο αυξάνει την προσβασιμότητα στο υλικό και επιτρέπει την νόμιμη
χρήση στο Internet καθώς και σε διαδικτυακές υπηρεσίες συμμετοχικής
δημιουργίας, όπως wikis και remix sites, κλπ.

Το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι ελεύθερα προσβάσιμο όλο το εικοσιτετράωρο (με τεχνολογία ροής, streaming) και δεν απαιτείται εγγραφή.

Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής χρηστών που παρέχει πρόσβαση σε πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η επιλογή συγκεκριμένου είδους μουσικής προς εκτέλεση, η δυνατότητα αποτύπωσης της μουσικής που εκτελεί ο χρήστης σε συγκεκριμένη ΙP address και με χρονοσήμανση, ώστε να διασφαλίζεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος του ρεπερτορίου που εκτελείται, καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης του χρήστη στο αρχείο καταγραφής των στοιχείων που σχετίζονται με τον τόπο, χρόνο και κατάλογο ρεπερτορίου που έχει εκτελέσει μέσω του λογαριασμού του.

Όταν η υπηρεσία φτάσει στο τελικό στάδιό της (βρίσκεται σε beta), τα εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούν να επιλέξουν το είδος της μουσικής που επιθυμούν να αναπαράγουν μέσα από διαθέσιμες λίστες με διαφορετικά είδη μουσικής που ανανεώνονται συχνά, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΛ/ΛΑΚ. Επίσης, η υπηρεσία μέσα από την οποία οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του ιστορικού τους ώστε να τεκμηριώνεται ο χρόνος, ο τόπος και το είδος της μουσικής που έχουν χρησιμοποιήσει, θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

{{{related}}}

Oι δημιουργικοί Commons

Βασικός στόχος των αδειών Creative Commons είναι να επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα χωρίς  μεσάζοντες ή άλλους τρίτους που συχνά τον αναγκάζουν να χρησιμοποιήσει επιχειρηματικά μοντέλα που δεν ανταποκρίνονται στο κοινό του καλλιτέχνη ή στις τεχνολογίες που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Οι άδειες Creative Commons έχουν μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο από το 2007, καθώς και σε περισσότερες από 70 χώρες με τουλάχιστον 100 συντονιστές στις χώρες αυτές και περισσότερα από 350 εκατομμύρια αδειοδοτημένα έργα.

Επιπλέον, αποτελούν τον πλέον αποδεκτό τρόπο για τη διάθεση περιεχομένου από πλατφόρμες συλλογικής δημιουργίας, όπως η Wikipedia, ενώ η αναζήτηση ή χρήση αδειών Creative Commons υποστηρίζεται από υπηρεσίες και εργαλεία όπως Google, Flickr, Jamendo, YouTube, κλπ.

Ποιά είναι η ΕΕΛ/ΛΑΚ;

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.

Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr