Επιτίθεστε ουρλιάζοντας και πετάτε την παντόφλα, η κατσαρίδα όμως εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια σας. Βίντεο υψηλής ταχύτητας αποκαλύπτουν τώρα πώς τα παρασιτικά έντομα κρύβονται σχεδόν ακαριαία, χρησιμοποιώντας ένα τρικ που θυμίζει ακροβατικά σε μονόζυγο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ βιντεοσκόπησαν μια αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) να ανεβαίνει μια ράμπα από χαρτόνι. Το έντομο δεν επιβραδύνει καν όταν φτάνει στην άκρη. Αντί όμως να πηδήσει στον αέρα, αγκιστρώνει τα πίσω πόδια της στο χαρτόνι, κρέμεται για λίγο στον αέρα σαν εκκρεμές, και τελικά καταφέρνει να κρατηθεί στην κάτω πλευρά της ράμπας.

Η μελέτη, πρόσφατα δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, επανέλαβε το πείραμα με ένα σαμιαμίδι του είδους Hemidactylus platyurus, το οποίο είναι στενός συγγενής με το ελληνικό σαμιαμίδι Hemidactylus turcicus. Όπως αποκάλυψε η βιντεοσκόπηση, το μικρό ερπετό χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο τρικ με τις κατσαρίδες για να περάσει από την πάνω στην κάτω πλευρά της ράμπας.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το τρικ εξελίχθηκε ξεχωριστά σε έντομα και ερπετά, για τον ίδιο όμως σκοπό: την αποφυγή εχθρών όπως οι τρομαγμένοι άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ