Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νορβηγός δολοφόνος Μπρέιβικ «δεν είναι απαραίτητα τρελός»

Ο Νορβηγός δολοφόνος Μπρέιβικ «δεν είναι απαραίτητα τρελός»

Η υπόθεση Μπρέιβικ στη Νορβηγία είναι ενδεικτική των παρανοήσεων του κόσμου σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, σχολιάζει ψυχίατρος στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet. Το γεγονός ότι ο 33χρονος ακροδεξιός προέβη σε αυτές τις φρικτές πράξεις δεν μπορεί να οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι είναι παράφρων, επισημαίνει.

Η υπόθεση Μπρέιβικ στη Νορβηγία είναι ενδεικτική των παρανοήσεων του κόσμου σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, σχολιάζει ψυχίατρος στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet. Το γεγονός ότι ο 33χρονος ακροδεξιός προέβη σε αυτές τις φρικτές πράξεις δεν μπορεί να οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι είναι παράφρων, επισημαίνει.

Ο Άντερς Μπρέιβικ, ορκισμένος εχθρός του ισλαμισμού, έχει ήδη δηλώσει ένοχος στη χειρότερη υπόθεση μαζικών δολοφονιών στη Νορβηγία, στην οποία σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι τον περασμένο Ιούλιο.

Το κατά πόσο είναι ψυχικά ασθενής είναι το σημείο-κλειδί της δίκης του και θα καθορίσει το εάν θα καταλήξει στη φυλακή ή σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Η μία από τις δύο ψυχιατρικές εκθέσεις διαπιστώνει ότι ο Μπρέιβικ είναι σχιζοφρενής, ενώ η δεύτερη εκτιμά ότι ο κατηγορούμενος έχει σώας τας φρένας και είναι υπόλογος των πράξεών του.

Ο ίδιος διαψεύδει τη διάγνωση της σχιζοφρένειας και επιμένει να δικαστεί ως έχων σώας τας φρένας, προκειμένου να μην χάσει η πράξη του τον πολιτικό χαρακτήρα της.

«Όλοι καταλήγουν στην υπόθεση ότι ο Μπρέιβικ είναι παράφρων επειδή διέπραξε αυτές τις φρικτές πράξεις» γράφει σε άρθρο σχολιασμού στο Lancet ο Δρ Σάιμον Ουέσλι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο.

Η υπόθεση περί παραφροσύνης είναι υπεραπλουστευτική, επισημαίνει. Προκειμένου να αποδοθούν οι μαζικές δολοφονίες στη σχιζοφρένεια, εξηγεί, οι πράξεις αυτές θα έπρεπε να βασίζονται σε παραληρηματικές ιδέες -ιδέες που παραβιάζουν την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι κανονικοί άνθρωποι.

«Όσο αποτρόπαιες κι αν είναι οι απόψεις του, υπάρχουν κι άλλοι [υγιείς] άνθρωποι στην κοινωνία που πιστεύουν ότι οι χώρες καταστρέφονται από την πολυπολιτισμικότητα και το ισλάμ» γράφει ο Δρ Ουέσλι.

Επιπλέον, η οργάνωση και η μεθοδικότητα με την οποία ο Μπρέιβικ ετοίμασε το μακελειό δεν συνηγορούν στην υπόθεση ότι πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια. «Δεν βρίσκεται σε συμφωνία ε τα αποδιοργανωμένα εγκλήματα που διαπράττουν οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα» λέει ο ψυχίατρος.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο Μπρέιβικ θα μπορούσε να πάσχει από κάποια διαταραχή προσωπικότητας όπως η ψυχοπάθεια ή ή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο πιθανότατα βρίσκεται εντός των ορίων του φυσιολογικού» και επομένως δεν είναι σχιζοφρενής, εκτιμά ο Δρ Πολ Κίντουελ, ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν έχει εξετάσει τον Μπρέιβικ και δεν συνδέεται με το άρθρο σχολιασμού στο Lancet.

«Εξαιτίας όμως της διαταραχής προσωπικότητας [από την οποία ενδέχεται να πάσχει] μπορεί να κατακλύζεται από ένα αίσθημα οργής και αγανάκτησης όταν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν συμμερίζεται τις απόψεις του».

Σύμφωνα με τον Δρ Κίντουελ, η διαταραχή προσωπικότητας θα εξηγούσε γιατί ο Μπρέιβικ δεν αισθάνεται καμία ενοχή για τα θύματά του και παραμένει απαθής στο δικαστήριο.

Δεδομένου ότι οι δύο ψυχιατρικές γνωματεύσεις για τον κατηγορούμενο έρχονται σε αντίθεση, οι ένορκοι της δίκης θα περάσουν εβδομάδες στην ακροαματική διαδικασία και θα κρίνουν μόνοι τους ποια ευσταθεί.

Όπως το θέτει ο Δρ Κίντουελ, «το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κοινωνία είναι τι ρόλο έπαιξε η ψυχική ασθένεια και σε ποιο σημείο θα κριθεί υπεύθυνος για τις φρικτές πράξεις του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024