Η διεύθυνση του YouTube φέρει νομική ευθύνη για τα μουσικά βιντεοκλίπ που ανεβάζουν οι χρήστες, έκρινε δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο απαιτεί τώρα από την υπηρεσία να εγκαταστήσει φίλτρα που θα μπλοκάρουν εκ των προτέρων το πειρατικό περιεχόμενο.

H Google, στην οποία ανήκει το ΥouTube, ενδέχεται τώρα να κληθεί να πληρώσει για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των γερμανικών βιντεοκλίπ.

Την εταιρεία έσυρε στο δικαστήριο του Αμβούργου ο οργανισμός GEMA, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 60.000 συγγραφείς και μουσικούς στη Γερμανία.

Η δικαστική διένεξη ξεκίνησε το 2010, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην GEMA και το YouTube για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των βιντεοκλίπ.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του YouTube υποστήριξαν ότι η υπηρεσία δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες -σύμφωνα τουλάχιστον με την αμερικανική νομοθεσία. Η μόνη υποχρέωση της εταιρείας είναι να απομακρύνει τα βίντεο για τα οποία ενημερώνεται από τρίτους ότι παραβιάζουν πνευματικές ιδιοκτησίες.

Η νίκη στην υπόθεση κατά του YouTube είναι μία ακόμα επιτυχία για την GEMA, η οποία είχε προηγουμένως επιβάλλει την εγκατάσταση ανάλογων φίλτρων στην υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Rapidshare, και επιπλέον ανάγκασε σε αποχώρηση από τη γερμανική αγορά την υπηρεσία streaming Grooveshark.

H εγκατάσταση φίλτρων που μπλοκάρουν αποτελεσματικά το πειρατικό περιεχόμενο θα ήταν δύσκολη υπόθεση για το YouTube: κάθε λεπτό η υπηρεσία δέχεται βίντεο συνολικής διάρκειας περίπου 60 ωρών.

Αν όλα αυτά τα βίντεο έπρεπε να λάβουν επίσημη έγκριση εκ των προτέρων, η ανάρτησή τους στο δικτυακό τόπο του YouTube θα καθυστερούσε σημαντικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr