Ένα τετράποδο ρομπότ που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου φέρεται να έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ρομπότ με πόδια. Με μέγιστη ταχύτητα 29 χιλιομέτρων ανά ώρα, το Cheetah (γατόπαρδος) είναι σχεδόν αντάξιο του ονόματός του.

Ο ρομποτικός γατόπαρδος αναπτύχθηκε από την αμερικανική Boston Robotics για λογαριασμό της DARPA, της υπηρεσίας προηγμένων αμυντικών μελετών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στόχος της υπηρεσίας είναι η ανάπτυξη ρομπότ «που θα βοηθούν αποτελεσματικότερα τους πολεμιστές σε ένα μεγαλύτερο εύρος αποστολών».

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε η DARPA, το ρομπότ μοιάζει πράγματι με ζώο καθώς τρέχει πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Ακόμα και η μηχανική του ράχη ταλαντώνεται όπως η ραχοκοκαλιά ενός αιλουροειδούς που αναπτύσσει ταχύτητα.

Η Boston Robotics, εξάλλου, εμπνέεται συχνά από το ζωικό βασίλειο -έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων το Rise, ένα ρομπότ σαν σαύρα που σκαρφαλώνει τοίχους και ισορροπεί με τη βοήθεια της ουράς του.

Το πρόβλημα με το Cheetah είναι ότι τα πόδια του κινούνται από μια εξωτερική υδραυλική αντλία, συνδεδεμένη με τον σκελετό του ρομπότ μέσω σωλήνων.

Οι μηχανικοί της εταιρείας, πάντως, ευελπιστούν να έχουν έτοιμο εντός του έτους ένα πρωτότυπο με ενσωματωμένα υδραυλικά.

«Σχεδιάσαμε τον κυλιόμενο διάδρομο ώστε να μπορεί να φτάσει πάνω από τα 50 μίλια την ώρα [80,5 xlm/ώρα. Σκοπεύουμε όμως να κατέβουμε από τον διάδρομο και να βγούμε στο πεδίο το συντομότερο δυνατό» σχολίασε στο Reuters ο Άλφρεντ Ρίτσι της Boston Dynamics.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ταχύτητας για ρομπότ με πόδια ήταν 20,9 χιλιόμετρα την ώρα και ανήκε από το 1989 σε ένα πειραματικό σύστημα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

To ανθρώπινο ρεκόρ ταχύτητας είναι σαφώς υψηλότερο. Ανήκει στον Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με μέγιστη ταχύτητα 44,72 χιλιομέτρων την ώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας