Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Κομισιόν τη συνθήκη ACTA

Για έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Κομισιόν τη συνθήκη ACTA

Μετά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγξει το κατά πόσο η ACTA, μια διεθνής συνθήκη κατά της πειρατείας και των προϊόντων «μαϊμού», σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών. Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη.

Μετά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγξει το κατά πόσο η ACTA, μια διεθνής συνθήκη κατά της πειρατείας και των προϊόντων «μαϊμού», σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατεία και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».

Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη ACTA (Εμπορική Συνθήκη Κατά της Παραχάραξης) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Η συνθήκη πιθανότατα θα απορριφθεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί τον Ιούνιο, παρόλα αυτά έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις σε χώρες της ΕΕ.

Έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η Γερμανία και η Δανία υπαναχώρησαν και φαίνεται ότι δεν θα υπογράψουν τη συνθήκη.

Την Τετάρτη, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει το κατά πόσο η ACΤΑ είναι συμβατή «με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο επίτροπος πήρε πάντως αποστάσεις από τις επικρίσεις που δέχεται η συνθήκη από χρήστες του Διαδικτύου: «Συμμερίζομαι την ανησυχία του κόσμου για αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες […] ειδικά όσον αφορά την ελευθερία του Διαδικτύου. Ωστόσο, η συζήτηση για τη συνθήκη πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, και όχι στην παραπληροφόρηση και τις φήμες που κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024