Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
iPhone και iPad στην κόψη του ξυραφιού της Motorola

iPhone και iPad στην κόψη του ξυραφιού της Motorola

iPhone 4, iPhone 3GS και iPhone 3G καθώς και όλα τα μοντέλα iPad με 3G αποσύρθηκαν από τα διαδικτυακά ράφια του Apple Store στην Γερμανία μετά την εφαρμογή απόφασης δικαστηρίου που έκρινε ότι η Apple δεν κατείχε άδεια χρήσης τεχνολογίας που είχε κατοχυρώσει η Motorola Mobility. Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα έγιναν και πάλι διαθέσιμα, αφού η Apple κατάφερε να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης.

iPhone 4, iPhone 3GS και iPhone 3G (όχι όμως το νεότερο iPhone 4S) καθώς και όλα τα μοντέλα iPad με 3G αποσύρθηκαν από τα διαδικτυακά ράφια του Apple Store στην Γερμανία μετά την εφαρμογή απόφασης δικαστηρίου που έκρινε ότι η Apple δεν κατείχε άδεια χρήσης τεχνολογίας που είχε κατοχυρώσει η Motorola Mobility. Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα έγιναν και πάλι διαθέσιμα, αφού η Apple κατάφερε να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης.

H επίμαχη πατέντα αφορά στην μετάδοση δεδομένων μέσω των δικτύων GPRS. Έχει κατοχυρωθεί από την Motorola Mobility, η οποία είναι υποχρεωμένη να παρέχει άδειες για τη χρήση της με δίκαιους και λογικούς όρους και χωρίς διακρίσεις, δεδομένου ότι η εν λόγω τεχνολογία αποτελεί μέρος του προτύπου για την μετάδοση δεδομένων μέσω GPRS που χρησιμοποιείται στα δίκτυα GSM.

Η Apple ισχυρίζεται ότι η Motorola Mobility δεν της παρείχε την άδεια με τους προβλεπόμενους όρους και δηλώνει ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2011. Η Motorola Mobility το αρνείται. Εξάλλου, η παροχή άδειας με δίκαιους, λογικούς και μη διακριτικούς όρους αφορά στο αίτημα πριν την κυκλοφορία των αντίστοιχων προϊόντων. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι η Motorola Mobility μπορεί να ζητάει από την Apple να καταβάλλει υψηλότερο αντίτιμο μετά την καταπάτηση της πνευματικής της ιδιοκτησίας, εξηγεί το BBC.co.uk.

Πάντως, η προσωρινή έστω απόσυρση των iPhone, iPad 3G από το διαδικτυακό Apple Store στη Γερμανία δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν θα έβρισκαν τα μοντέλα αυτά στα καταστήματα «από τούβλα και λάσπη». Η αναβολή της εφαρμογής της απόφασης για το διαδικτυακό Apple Store στην Γερμανία είναι προσωρινή και μπορεί να ανατραπεί σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και δύο μόλις εβδομάδων, μεταδίδει το Associated Press.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Apple αφορά και σε μια ακόμα κατοχυρωμένη τεχνολογία της Motorola Mobility, αυτής που αφορά στην άμεση ενημέρωση του χρήστη για νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η καταδίκη της Apple αναμένεται να επηρεάσει τις υπηρεσίες iCloud της Apple (και το παλαιότερο MobileMe), αφού οι χρήστες θα χρειαστεί να ζητούν την ενημέρωσή τους για νέα μηνύματα ή να προγραμματίσουν περιοδικούς ελέγχους. Αυτή η πατέντα δεν αφορά σε κάποιο στάνταρτ της βιομηχανίας και ως εκ τούτου, η Motorola δεν απαιτείται να παραχωρήσει άδεια στην Apple.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού για την εξαγορά-έκπληξη της Motorola Mobility από την Google, με την οποία η Apple θα έβρισκε την Google ξανά απέναντί της στον πόλεμο των πατεντών. Διαβάστε σχετικά στο tech.in.gr:

Εξαγορά-έκπληξη της Motorola Mobility από την Google
Με μία μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση, η Google εξαγόρασε στις 15 Αυγούστου 2011 αντί 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Motorola Mobility. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ επισήμανε ότι η κίνηση της εταιρείας του θα ενισχύσει το σύνολο των πατεντών της Google και θα προστατεύσει το λειτουργικό Android από τις ενέργειες της Microsoft, της Apple και άλλων ανταγωνιστών.

Ακόμα, διαβάστε στο tech.in.gr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024