Ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο γύρω στα 11 μέτρα πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από τη Γη, μόλις 59.000 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η μέση απόσταση της Σελήνης είναι έξι φορές μεγαλύτερη στα 386.000 χιλιόμετρα.

Η NASA είχε πάντως διαβεβαιώσει ο αστεροειδής είναι τόσο μικρός ώστε, ακόμα κι αν βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης, θα ήταν απίθανο να έφτανε ανέπαφος στην επιφάνεια της Γης.

«O αστεροειδής 2012 BX34 είναι πολύ μικρός […] Δεν θα περνούσε μέσα από την ατμόσφαιρα ακόμα κι αν τολμούσε» έγραψαν στο Twitter ερευνητές του προγράμματος Asteroid Watch της NASA.

Ο αδέσποτος βράχος, ο οποίος έγινε αντιληπτός μόλις την Τετάρτη, έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από τον πλανήτη στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Ήταν αόρατος στο γυμνό μάτι, καθώς η φωτεινότητά του δεν υπερβαίνει τη φωτεινότητα του μακρινού Πλούτωνα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα NEO της NASA, το οποίο επαγρυπνεί για τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς και κομήτες, ανακοίνωσε ότι έχει πλέον αναγνωρίσει το 90% των αστεροειδών που έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρων και βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 200 εκατ. χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης.

Ευτυχώς, κανείς δεν θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης τους επόμενους αιώνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ