Σε κοινή θέση που εξέφρασαν Forthnet, hellas online, On Telecoms και Wind Hellas στις 26 Ιανουαρίου 2012 καταγγέλουν ότι, λίγο πριν τελειώσει η διαβούλευση περί VDSL, διαπιστώνουν ότι πρακτικά αποκλείεται η παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας μέσω ευρυζωνικής πρόσβασης πέραν της «απλής» πρόσβασης στο Ίντερνετ.

Όπως εξηγούν, εάν δεν υπάρχει μέριμνα για μηχανισμό διασφάλισης ποιότητας, δεν θα μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία μέσω VDSL. Κι αυτό καθώς, δεν θα μπορούν να την υποστηρίξουν (να δώσουν προτεραιότητα στη φωνή, ή στην απαιτητική ιντερνετική τηλεόραση με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχονται και υπηρεσίες τηλεφωνίας ή IPTV μέσω VDSL στην απαιτούμενη ποιότητα, χωρίς διακοπές, σπάσιμο της εικόνας κ.λπ.)

Στο παράρτημα του εγγράφου που εξέδωσαν από κοινού αναφέρουν επί λέξη τα παρακάτω (οι επισημάνσεις έγιναν από τη σύνταξη του tech.in.gr):

«1. Ρυθμιστικές προϋποθέσεις για την παροχή ευρυζωνικών Υπηρεσιών μέσω VDSL   

Η πρόσφατη έγκριση των αντιστοίχων τιμών αναφέρεται σε μια Υπηρεσία Παροχής Χονδρικής,  υπηρεσιών VDSL της οποίας όμως οι επιμέρους συνιστώσες δεν έχουν ως σήμερα επακριβώς προσδιοριστεί.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σημαντικότατα ρυθμιστικά κείμενα όπως τα RBO, RUO, αλλά και η Διαχείριση Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος, τα οποία πρακτικά θα καθορίσουν μεταξύ άλλων, τους όρους παροχής της υπηρεσίας αυτής.

Τα κείμενα αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης διαμέσου της οποίας οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι καταθέτουν τις απόψεις τους επί των προτεινόμενων σχεδίων.

Η διαδικασία αυτή είναι κυρίαρχη και κρίσιμη μιας και θα συμπεριλάβει όλα τα βασικά θέματα που έχουν προκύψει καθ’ όλη την λειτουργική περίοδο υφισταμένων υπηρεσιών (ADSL, SHDSL κ.λπ.), αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων παροχής και διαχείρισης τους,  καθώς και στην ομαλή ένταξη της πρωτοεμφανιζόμενης τεχνολογίας VDSL.

  • Χαρακτηριστικά αναφέρεται το γεγονός της απόλυτης έλλειψης οποιουδήποτε μηχανισμού διασφάλισης ποιότητας – Quality of Service – στην προτεινόμενη Προσφορά Αναφοράς ΟΤΕ για την παροχή Υπηρεσιών Χ.Ε.Π. (RBO), που πρακτικά αποκλείει την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας μέσω ευρυζωνικής πρόσβασης, πέραν της απλής –best effort– πρόσβασης στο Internet.

Καμία διαφοροποίηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί/επιτευχθεί από τους παρόχους μιας και υπηρεσίες όπως IPTV, HDTV, VoD, BB voice, VPN, κ.λπ. που απαιτούν εφαρμογή συγκεκριμένων μηχανισμών εξασφάλισης ποιότητας και διαφοροποίησης προτεραιότητας των διακινούμενων δεδομένων, δεν μπορούν να υποστηριχθούν.

Συνεπώς, είναι εμφανές ότι δεν αρκεί μόνο η κοστολογική -bottom up– ανάλυση η οποία έχει εγκριθεί για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών VDSL, αλλά και η αντίστοιχη έγκριση και ορθή εφαρμογή των κατάλληλων ρυθμιστικών σχεδίων που πρακτικά θα καθορίσουν την λειτουργική τους αποτελεσματικότητα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στην οριστικοποίηση του Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης. Ο κανονισμός αυτός αποτελεί προϋπόθεση ύψιστης σημαντικότητας για την παροχή Χ.Ε.Π μέσω VDSL, παροχής VDSL μέσω ΤοΒ από το Α/Κ, όπως και παροχής VDSL μέσω ΤοΥΒ από το KV.

Οποιαδήποτε εισαγωγή τεχνολογίας VDSL, χωρίς την λειτουργική εφαρμογή του ως άνω κανονισμού ώστε τα προβλεπόμενα να έχουν πιστοποιηθεί από λειτουργικές δοκιμές που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ταυτόχρονη λειτουργία των τεχνολογιών ADSL και VDSL, εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα υπηρεσίας που οι καταναλωτές λαμβάνουν. Στη θεώρηση αυτή θα πρέπει να ενταχθεί και η παροχή ΑDSL μέσω ΤοΥΒ.»

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο