Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε το αυξημένο πρόστιμο των 18 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στη Chevron Corp για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. Ο πρόεδρος της χώρας του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε την απόφαση «μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ».

«Νομίζω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Την ζημιά που έκανε η Chevron στον Αμαζόνιο δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς», είπε ο Κορέα.

Η πετρελαϊκή εταιρεία άσκησε πάντως νέα έφεση στην υπόθεση, η οποία εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια.

Πρωτοδίκως η Chevron είχε υποχρεωθεί να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε όμως στα 18 δισ. δολάρια επειδή η εταιρεία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς η υπόθεση θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο σε άλλες δίκες του κλάδου σε χώρες.

Από την πλευρά της, η Chevron χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του Εφετείου, αποδίδοντάς τη σε διαφθορά: «Η απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής» ανέφερε.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού.

Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε απόβλητα που μόλυναν δάση και προκάλεσαν ασθένειες και θανάτους ιθαγενών.
Άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοίχιζε περισσότερο.

Η Chevron αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα και στη Βραζιλία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η υπόθεση παραπέμφθηκε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ωστόσο η εκδίκαση αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ