Όσο να πεις έχει κρύο, μπορεί να βρέχει και ίσως να χιονίζει. Πώς να αφήσεις τη ζεστούλα και τη θαλπωρή και να βγεις έξω; Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες κηπουρικές εργασίες που τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν. Ντύσου ζεστά, φόρεσε και ένα σκουφί καλού κακού και βγες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου. Ε, πού πας; Ξέχασες τα εργαλεία!

Τον μήνα αυτό μπορείς να κλαδέψεις τις τριανταφυλλιές. Μη φοβάσαι μήπως το παρακάνεις.
Κλάδεψε ό,τι υπάρχει περίπου 30 εκ. πάνω από το έδαφος, ώστε στο τέλος να μείνει ο κύριος κορμός από τον οποίο θα διακλαδίζονται 3-5 κλαδιά.
Μόλις μπει η άνοιξη και αρχίσουν τα φυτά να μεγαλώνουν, θα δεις τις τριανταφυλλιές σου να πετάνε φρέσκα φύλλα. Και αργότερα να ανθίζουν!

Αν έχεις αναρριχώμενα φυτά, μπορείς να κλαδέψεις ό,τι ξερό κλαδί υπάρχει ή ό,τι έχει μεγαλώσει υπέρ του δέοντος. Επίσης, κάποια αναρριχώμενα που μεγαλώνουν πολύ και κάνουν ξυλώδη κορμό, όπως η γλυτσίνια, θα πρέπει να αραιωθούν, ώστε να μειωθεί ο όγκος και το βάρος τους.
Μπορείς ακόμη να κλαδέψεις τις μολόχες, τα χρυσάνθεμα, διάφορα ποώδη και άνθη που ξεράθηκαν στα πολυετή ανθοφόρα φυτά σου.

Τέλος, μπορείς άφοβα να φυτέψεις εποχιακά λουλούδια, όπως κυκλάμινα, πανσέδες, πρίμουλες κ.α.  καθώς και θάμνους και δέντρα. Απέφυγε τις φυτεύσεις τις μέρες με παγωνιά και χιόνι.
Μην ξεχνάς ότι η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψεις ή να μεταφυτέψεις κωνοφόρα φυτά, όπως έλατα, κυπαρισσοειδή, κέδρους κ.α.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr