Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ανασκαφή Φαντασμάτων στην Σύγχρονη Πόλη

Ωσάν φαντάσματα, η ιστορία σε παλαιά κτίρια ζωντανεύει σε μια δράση που βραβεύτηκε για την ανατρεπτική οπτική της στο TEDxAthens Challenge τον Δεκέμβριο του 2011. Μάθετε με έναν πραγματικά πρωτότυπο τρόπο τι συνέβαινε στο κτίριο που στέγασε το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας και στο κτίριο που στέγασε το πρώτο μας βρεφοκομείο.

Το UrbanDig Project τριγυρίζει στην πόλη και φτιάχνει σύγχρονες παραστάσεις σε ανύποπτες γωνιές και κτήρια, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες τους. Η δράση «ανασκάπτει» και ρίχνει «θεατρικό φως» σε τόπους νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς που έχουν μείνει ημιφωτισμένοι. Τους συστήνει στον θεατή-καθημερινό διαβάτη, επιδιώκοντας να φέρει κοντύτερα πολίτη και πόλη. Στοχεύει στη βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του, μετατρέποντας την ιστορία σε εμπειρία.

Δραματουργικό όχημα της ιδιότυπης αυτής ξενάγησης αποτελούν κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας. Οι παραστάσεις πλαισιώνονται, επίσης, από επιτόπιες παράλληλες δράσεις, με στόχο τον κοινό προβληματισμό καλλιτεχνών, επιστημόνων και κατοίκων. Από φέτος διεισδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Το UrbanDig Project αριθμεί από το 2005 9 έργα, ανασκάπτοντας 12 διαφορετικούς τόπους και συνδέοντάς τους με λογοτέχνες όπως ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ο Πλάτωνας Ροδοκανάκης, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Διονύσιος Σολωμός.

Για το 2012, η ομάδα νέων καλλιτεχνών και επιστημόνων «όχι παίζουμε», στο πλαίσιο του UrbanDig Project, δημιουργεί δύο θεατρικές δράσεις («Ελπίς»-«Λεπίς») που ξεναγούν τον θεατή στον χώρο και τον χρόνο της απαρχής της κοινωνικής πρόνοιας στην Αθήνα και εκφράζουν τον προβληματισμό της ομάδας για τη σημερινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο θα γίνει μια σειρά από παραστάσεις, με τίτλο «Ελπίς», στο κτήριο όπου στέγασε το πρώτο νοσοκομείο της χώρας (Δημοτικό Νοσοκομείο «Η Ελπίς» – νυν Πνευματικό Κέντρο Αθηνών στην οδό Ακαδημίας) ενώ τον Μάρτιο έως και Απρίλιο θα γίνει μια επόμενη σειρά παραστάσεων με τίτλο «Λεπίς», στο κτήριο όπου στέγασε το πρώτο Βρεφοκομείο της χώρας (Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών – πλατεία Κουμουνδούρου).

Η ομάδα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος: Σε δύο χώρους όπου κάποτε ξεκίνησε να χτίζεται «ένα καλύτερο αύριο». Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό αλλά και λογοτεχνικά κείμενα των Δ. Σολωμού (στο «Ελπίς») και Π. Πικρού (στο «Λεπίς») διηγείται τις ιστορίες των κτηρίων αυτών με τρόπο που να προκαλεί έντονη βιωματική σύνδεση θεατή και χώρου. Επιδιώκει, έτσι, να «εδραιώσει» τα κτήρια αυτά στη μνήμη του θεατή – περαστικού από την Ακαδημίας και την Κουμουνδούρου, και μαζί με αυτά, να εδραιώσει και τον προβληματισμό για την πορεία και κατάληξη της κοινωνικής πρόνοιας στην Αθήνα.

Επιπλέον, προγραμματίζεται μια σειρά πρωινών τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μεταναστών, στον χώρο της παράστασης του Βρεφοκομείου Αθηνών, με θέμα «Η δύναμη της φαντασίας», που είναι και το βασικό θέμα της παράστασης «Λεπίς». Ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς φορείς «Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού» και «Καλειδοσκόπιο» για τη δράση αυτή και έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τις μειονότητες που βρίσκονται στην γύρω περιοχή της Πλατείας Κουμουνδούρου.

Η δράση «Ελπίς» – «Λεπίς» γίνεται με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων που παραχωρεί τα κτήρια. Η παράσταση «Ελπίς» θα γίνει σε επανάληψη, μετά την επιτυχία που είχε πέρυσι.

Τόσο η παράσταση «Ελπίς» όσο και η παράσταση «Λεπίς» χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου με ίδιους πόρους για πρώτη φορά φέτος, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει επιχορηγήσεις (το UrbanDig Project λαμβάνει μερική επιχορήγηση από την ίδρυσή του το 2005). Συνολικά, έχει σχηματιστεί όλη η ομάδα που θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία και περιλαμβάνει, σκηνοθέτη, δραματουργική ομάδα, κοινωνιολόγο, παιδαγωγό, χορογράφο, σκηνογράφο, ενδυματολόγο, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, κινηματογραφιστές και άλλους συνεργάτες παραγωγής. Τέλος, έχουν εξασφαλιστεί τα πνευματικά δικαιώματα που απαιτούνται για τα παραπάνω.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024