Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζουλιάν Ασάνζ καταγγέλλει ότι τα λεγόμενα και «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα είναι «παγιδευμένα» έτσι ώστε «οργανισμοί μαζικής κατασκοπείας» ανά τον κόσμο να εμπορεύονται στοιχεία θέσης, διαδικτυακές επισκέψεις, κλήσεις και SMS των χρηστών. Για του λόγου το αληθές, ο Ασάνζ δημοσιεύει 287 σχετικά έγγραφα και καταγράφει σε χάρτη ολόκληρους πληθυσμούς υπό κατασκοπεία.

Στο spyfiles.org εμφανίζονται οι χώρες στις οποίες ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι καταγράφεται η διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών (Internet Monitoring), η χρήση τηλεφώνου (Phone Monitoring), διασπείρονται trojan, γίνεται ανάλυση ομιλίας (Speech Analysis), παρακολουθούνται τα SMS (SMS monitoring), ή η θέση του χρήστη (GPS tracking). Σε κανένα δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Σε ομιλία του στο City University στο Λονδίνο, ο γνωστός χάκερ απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας ότι όποιος έχει iPhone, Blackberry ή χρησιμοποιεί το Gmail «την έχει πατήσει». Ο κος Ασάνζ υποστηρίζει ότι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νότια Αφρική και Καναδάς αναπτύσσουν «συστήματα παρακολούθησης» και η πληροφορία πωλείται σε δικτατορικά αλλά και δημοκρατικά καθεστώτα.

Τέλος, ο Ασάνζ είπε ότι η υποκλοπή, αν και νόμιμη, οδηγεί σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς επιτήρησης και η δημοσίευση των επίμαχων 287 εγγράφων συνιστά μια επίθεση σε αυτή την μαζική κατασκοπεία ολόκληρων πληθυσμών.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr