Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλή ή, κακή ιδέα η προσθήκη antivirus της Microsoft «πακέτο» με τα Windows 8;

Καλή ή, κακή ιδέα η προσθήκη antivirus της Microsoft «πακέτο» με τα Windows 8;

Εκτενείς συζητήσεις στο Διαδίκτυο προκαλεί η γνωστοποίηση των προθέσεων της Microsoft να προσφέρει εγγενώς στην επόμενη έκδοση των Windows λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες απειλές. Η ιστορία δεν είναι νέα: το 2006 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των McAfee και Symantec με αφορμή, τότε, τη διάθεση των «ασφαλών» Windows Vista.

H Microsoft προσέφερε στα Windows XP, στα Windows 7 και στα Windows Vista τον λεγόμενο Windows Defender, εντούτοις δεν θεωρήθηκε ποτέ επαρκής προστασία του συστήματος. Στα Windows 8 λέγεται ότι τη θέση της ασπίδας των Windows θα πάρουν τα Windows Security Essentials που προϋπήρχαν, ήταν όμως διαθέσιμα ως download. Τα Windows Security Essentials είναι εργαλεία που προσφέρουν προστασία από ιούς, malware, υποστηρίζουν τον γονικό έλεγχο και στήνουν «τείχος προστασίας».

H Microsoft αναπτύσσει λογισμικό antivirus εδώ και χρόνια (ανάμεσά τους η υπηρεσία Windows Live OneCare, η οποία δεν παρέχεται πλέον και το Windows Security Essentials). Ωστόσο, η διάθεσή της τρέχουσας σουίτας ασφάλειας για PC (και έως 10 μηχανήματα) διατίθεται και μάλιστα δωρεάν σε χρήστες «αυθεντικών» Windows από το Διαδίκτυο. (Εκτός από το λογισμικό ασφάλειας για μικρό αριθμό PC, η Microsoft προσφέρει λύση και για επιχειρήσεις, το Microsoft Forefront Endpoint Protection).

Το γεγονός ότι διατίθεται από το Διαδίκτυο, σημαίνει ότι ο χρήστης δεν αγοράζει προστασία μαζί με το PC που φέρει προ-εγκαταστημένα τα Windows ή όταν εγκαθιστά το λειτουργικό της Microsoft. Πρέπει να επιλέξει να «κατεβάσει» το λογισμικό της Microsoft.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο πρώτο άκουσμα των προθέσεων της Microsoft να διαθέσει antivirus υπό μορφή «πακέτου» με τα Windows προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εταιρειών antivirus και, βασίζονται, στις πωλήσεις σε χρήστες υπολογιστών κυρίως στο σπίτι (home user).

Η συζήτηση τότε αλλά και τώρα, με ανάλογη πρόθεση για τα Windows 8, περιστρέφεται γύρω από το κατά πόσο η ύπαρξη antivirus της Microsoft στα Windows θα αποδειχτεί καλή είδηση για τους τελικούς χρήστες.

Αλλοι υποστηρίζουν πως αυτό θα συμβεί, δεδομένου ότι είναι αναρίθμητα τα PC χωρίς προστασία που έχουν μετατραπεί σε μαριονέτες στην υπηρεσία δικτύων botnet.

Από την άλλη, η ύπαρξη ενός κοινού antivirus είναι βέβαιο ότι θέτει σε εγρήγορση και το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των δημιουργών κακόβουλου λογισμικού με στόχο το χρήμα. Πολλοί λένε ότι, έχουν ήδη έτοιμα τα… template που θα παίξουν το ρόλο του ψευδούς antivirus στην υπηρεσία τους.

Επίσης έντονη, αναμένεται να είναι η αντίδραση των εταιρειών ανάπτυξης antivirus, τουλάχιστον όσων βασίζουν την ύπαρξή τους στη «μακριά ουρά» των χρηστών Windows. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε πάλι τη Microsoft να κατηγορείται ότι καταχράζεται τη θέση της στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων, «πακετάροντας» ένα ακόμα προϊόν της, αν και δωρεάν, στα Windows, πετώντας έτσι απ’έξω τους ανταγωνιστές. Θυμάστε όπως τότε, με το «πακετάρισμα» του Internet Explorer στα Windows και τη λύση που δόθηκε (να εμφανίζει σειρά επιλογών ανταγωνιστικών browser προς εγκατάσταση).

Ποιά είναι η δική σας άποψη;

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024