Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μικρές συμβουλές για να αποφύγετε το «σοκ του λογαριασμού»

Μικρές συμβουλές για να αποφύγετε το «σοκ του λογαριασμού»

Οι κατασκευαστές λανσάρουν ολοένα πιο δελεαστικές προτάσεις για την αξιοποίηση του Διαδικτύου εν κινήσει, με Androidειδή smartphone κάτω των 100 ευρώ, συνεπικουρούμενοι από τις επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Χρήσιμες οδηγίες και μικρές συμβουλές για να γνωρίσετε το Ίντερνετ εν κινήσει χωρίς να υποστείτε το «σοκ του λογαριασμού».

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές λανσάρουν ολοένα πιο δελεαστικές προτάσεις για την αξιοποίηση του Διαδικτύου εν κινήσει, με smartphone Android τα οποία με την επιδότηση κοστίζουν λιγότερο από 100 ευρώ. Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε για να αποφύγετε το λεγόμενο «σοκ του λογαριασμού»;

Εκτιμήστε πόσα ΜΒ «ξοδεύετε» το μήνα

Εάν σκέφτεστε την αγορά smartphone, θεωρούμε δεδομένο ότι σας ενδιαφέρει η πρόσβαση στο Ίντερνετ εν κινήσει. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πληρώνεται ακριβά, εάν ο συνδρομητής δεν έχει συμπεριλάβει αρκετά MB στο πρόγραμμά του. Κάποια τηλέφωνα, όπως το Huawei Sonic που μας έδωσε για παρουσίαση η Cosmote, μας εξέπληξε, καθώς ήταν το πρώτο οικονομικό smartphone που είδαμε να έρχεται φορτωμένο με μια app που καταγράφει την κίνηση (τα MB που διακινούνται μέσω του δικτύου, είτε πρόκειται για Wi-Fi, είτε για 3G).

  • Θα σας προτείναμε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το πρώτο σας smarthone για την πρόσβαση στο Ίντερνετ μόνο μέσω Wi-Fi (χωρίς καν να εισάγετε κάρτα SIM για να αποφύγετε «ατυχήματα»).

Από τις εφαρμογές καταγραφής κίνησης, ο χρήστης μπορεί να ορίσει το μηνιαίο όριο «όγκου» δεδομένων, ώστε να μην ξεπεράσει το προβλεπόμενο από το πρόγραμμα χρήσης του (π.χ. 100ΜΒ). Επίσης, μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί όταν πλησιάσει στο τέλος της προβλεπόμενης κίνησης (π.χ. στα 99ΜΒ, ήτοι στο 99% της χρήσης).

Βεβαίως, τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτό το εργαλείο ενδέχεται να μην είναι τελείως ακριβή, εάν δεν χρησιμοποιείται από την αρχή του εκάστοτε μήνα ή εάν δεν έχετε εισάγει σωστά τα δεδομένα κίνησης που σας έστειλε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Στο Android Market και άλλες εφαρμογές που εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη, δηλαδή της καταγραφής και της άμεσης ενημέρωσης του χρήστη για την κίνηση δεδομένων που προκαλεί η χρήση του smartphone του για την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Απενεργοποιήστε την αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να απενεργοποιείτε την αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών. Συγκεκριμένα, στις Ρυθμίσεις λογαριασμών και συγχρονισμού, απενεργοποιήστε αφενός τα λεγόμενα δεδομένα παρασκηνίου (που επιτρέπει στις εφαρμογές ανά πάσα στιγμή -όποτε δηλαδή απαιτείται- να συνδέονται στο Διαδίκτυο) και τον Αυτόματο συγχρονισμό (οι εφαρμογές συγχρονίζουν αυτόματα τα δεδομένα). Παρά την απενεργοποίηση των λεγόμενων δεδομένων παρασκηνίου, κάποιες εφαρμογές ενδέχεται να προκαλέσουν κίνηση, για αυτό μην βασιστείτε σε αυτήν.

Απενεργοποιήστε τον συγχρονισμό των λογαριασμών

Ομοίως, απενεργοποιήστε τον συγχρονισμό των λογαριασμών σας όποτε βρίσκεστε σε σύνδεση. Βεβαίως, η απενεργοποίηση όλων αυτών των παραμέτρων σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας δεν θα έχει ανά πάσα στιγμή την τρέχουσα έκδοση των εφαρμογών που λάβατε από το Market (κυκλοφορούν συχνά ανανεώσεις που διορθώνουν προβλήματα, προσθέτουν λειτουργίες κ.ά.) και δεν θα δείτε τα τελευταία e-mail στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Από την άλλη, εάν είστε βέβαιοι ότι δεν είστε στο όριο της προπληρωμένης σας κίνησης στο δίκτυο 3G, ή εάν δεν πληρώνετε για την πρόσβαση (δωρεάν Wi-Fi) τότε μπορείτε να τρέξετε την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει και να ελέγξετε εάν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση (όπως επίσης, να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συγχρονισμού και να συγχρονίσετε τον ή τους λογαριασμούς που διατηρείτε).

  • Θυμηθείτε ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε την αυτόματη ενεργοποίηση της πρόσβασης δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (από τις Ρυθμίσεις, Ασύρματο και Δίκτυα, Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας, Ενεργοποίηση Δεδομένων).

Γιατί το tethering μπορεί να σας κοστίσει

Τέλος, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε σε ότι αφορά στις χρεώσεις είναι το λεγόμενο tethering. Με το tethering μπορείτε να μοιραστείτε τη σύνδεση δεδομένων του τηλεφώνου σας με τον υπολογιστή σας ή με άλλες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν σε αυτό ασύρματα, μέσω Wi-Fi (το κινητό σας θα είναι το σημείο πρόσβασης). Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται υπολογιστής είναι πολύ πιο εύκολο να «καταναλώσετε» αρκετά ΜΒ, σε σχέση με την κίνηση που θα προκαλέσετε από μια οθόνη 3,5 ιντσών. Είναι χρήσιμο να μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ΜΒ που ενδεχομένως έχει προπληρώσει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιώντας το laptop του, θα πρέπει όμως να μην ξεχαστεί με τις ώρες σερφάροντας.

Στο θέμα του ελέγχου του λογαριασμού επανερχόμαστε συχνά στο tech.in.gr και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Ένας εναλλακτικός τρόπος να εκτιμήσετε την κίνηση

Η Cosmote δίνει έναν πρακτικό οδηγό όπου υπολογίζει ότι μια ώρα σερφάρισμα στο Ίντερνετ σημαίνει 10 ΜΒ κίνηση, ένα mail 100KB, ένα τραγούδι 5ΜΒ, 1 φωτογραφία 1 ΜΒ και κάθε αρχείο 1ΜΒ. Επομένως, εάν σερφάρετε μια μόλις ώρα την ημέρα, τότε θα προκαλέσετε κίνηση 300 ΜΒ το μήνα.

Ανθή Παναγιωτάκη
Ακολουθήστε το @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024