Έπειτα από την παταγώδη αποτυχία της προηγούμενης προσπάθεια, η Ρωσία εκτόξευσε την Παρασκευή τρεις ακόμα δορυφόρους για το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, αντίπαλο του αμερικανικού GPS.

O πύραυλος Proton-M που μετέφερε τους δορυφόρους εκτοξεύτηκε στις 16.51 τοπική ώρα (14.51 ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Οι δορυφόροι επρόκειτο να φτάσουν στις τελικές τροχιές τους αρκετές ώρες αργότερα.

Η υλοποίηση του Glonass ξεκίνησε το 1975, από την τότε Σοβιετική Ένωση, και ολοκληρώθηκε το 1995. Το σύστημα άρχισε όμως να παρουσιάζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και χρειαζόταν επειγόντως αναβάθμιση.

Η ανανέωση των 24 δορυφόρων του συστήματος αποτελεί τώρα προτεραιότητα για τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos, η οποία διαθέτει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για αυτό το σκοπό.

Η συντριβή ενός πυραύλου που μετέφερε τρεις δορυφόρους του Glonass τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν εξάλλου η βασική αιτία για την «καρατόμηση» της ηγεσίας της Roscosmos.

Η κακοτυχία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος συνεχίστηκε με την απώλεια ενός στρατιωτικού δορυφόρου και τη συντριβή ενός πυραύλου που μετέφερε εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Παρά τα προβλήματα, όμως, η κάλυψη του Glonass επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη ξεκίνησε την υλοποίηση του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo και η Κίνα σχεδιάζει το δικό της Compass.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο