Το γενετικό υλικό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λένε τώρα οι ερευνητές αλλάζοντας τη θεώρησή μας για το πολυπλοκότερο όργανο που δημιούργησε η εξέλιξη. Οι μεταβολές επέρχονται από τη μετακίνηση μικρών τμημάτων DNA από τη μια θέση στην άλλη. Τα κομμάτια αυτά ονομάζονται μεταθετά στοιχεία, ακριβώς επειδή διαθέτουν την ικανότητα να αποκόπτονται από την αρχική θέση τους και να ενσωματώνονται σε άλλες θέσεις στο DNA.

Η σημασία των αλλαγών

Το εύρημα, το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία Βρετανών, Αυστραλών, Ιταλών, Ιαπώνων και Αμερικανών επιστημόνων, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στη φυσιολογία του εγκεφάλου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της ερευνητικής ομάδας στην επιθεώρηση Nature, το εύρημα δείχνει ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου διαφέρουν γενετικά από τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, αλλά και πως το καθένα από αυτά είναι γενετικώς ξεχωριστό.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρατήρηση ότι τα μεταθετά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενεργά σε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση των κυττάρων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χαρτογράφηση των γενετικών αλλαγών που επέρχονται από τη δράση των μεταθετών στοιχείων, θα μπορούσε να αποκαλύψει αφενός πώς επιτυγχάνεται η κυτταρική αναγέννηση και αφετέρου την αιτιολογία νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η Πάρκινσον και η Αλτσχάιμερ.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr