Ο Τζορτ Έμπερχαρντ, που γιόρτασε πρόσφατα τα 107 του χρόνια, έπαιζε και δίδασκε τένις μέχρι τα 92. Είναι ένας από τους 100 αιωνόβιους και υπεραιωνόβιους που θα μπορέσουν να διαβάσουν την πλήρη γενετική αλληλουχία τους, στο πλαίσιο ερευνητικού διαγωνισμού για το Βραβείο του Ιδρύματος X.

Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα η τρίτη ερευνητική προσπάθεια αυτό το μήνα που εστιάζεται στο DNA των υπέργηρων.

Από τη στιγμή που θα φτάσει κανείς τα 105, «είναι απίθανο να έχει φτάσει εκεί χωρίς κάποιο γενετικό πλεονέκτημα» σχολίασε ο Τόμας Περλ, γηρίατρος του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνισμό.

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Χ Prize Foundation θα δώσει δέκα εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη ερευνητική ομάδα που θα προσδιορίσει ολόκληρες τις γενετικές αλληλουχίες 100 ανθρώπων άνω των 100 ετών.

Θα είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση των γενετικών μυστικών της μακροζωίας, εκτίμησε ο διάσημος γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, μέλος της κριτικής επιτροπής. «Χρειαζόμαστε 10.000 γονιδιώματα, και όχι 100, προκειμένου να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στη γενετική, την ασθένεια και την υγεία» σχολίασε.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού έρχεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση μιας ολλανδικής έρευνας στο γονιδίωμα μιας γυναίκας που ήταν η γηραιότερη του κόσμου όταν πέθανε σε ηλικία 115 ετών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, επίσης, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Scripps Health του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσε ότι θα προσδιορίσει τα πλήρη γονιδιώματα 1.000 ατόμων 80 έως 108 ετών.

Το εντυπωσιακό με πολλούς μαθουσάλες είναι ότι δεν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο Νιλ Μπαρζιλάι, ερευνητής του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι πολλοί από τους υπεραιωνόβιους που εξέτασε ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν ασκούνταν και δεν προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο πλέον ηλικιωμένος του ασθενής, μια γυναίκα που πέθανε αυτό το μήνα λίγο πριν από τα 110α γενέθλιά της, κάπνισε επί 95 χρόνια.

Η τυχερή γιαγιά φαίνεται ότι είχε γονίδια που αντισταθμίζουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μία από τις αδελφές της έζησε μέχρι τα 102, ενώ ένας από τους αδελφούς της εργάζεται ακόμα στα 105.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr