Επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών, Sony και Ericsson ανακοίνωσαν στις 27 Οκτωβρίου 2011 ότι η κοινοπραξία που ίδρυσαν πριν από μια δεκαετία θα αποτελέσει πλήρως θυγατρική της Sony. Η Ericsson υπέγραψε συμφωνία με τη Sony για την πώληση του μεριδίου της στην Sony Ericsson (50%) αντί 1,05 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, η Sony Ericsson θα αποτελεί θυγατρική της Sony. Η συναλλαγή θεωρείται ως η ευκαιρία της Sony να προσθέσει άμεσα smartphone στο portfolio της, στο οποίο περιλαμβάνονται ήδη ταμπλέτες, τηλεοράσεις και υπολογιστές.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει και την άποψη αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι από καιρό υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Sony Ericsson να ανταγωνιστεί σθεναρά στην «σκληρή» αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι μετοχές της Ericsson σημείωσαν άνοδο κατά 4,3% στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Η μετοχή της Sony σημείωσε ακόμα μεγαλύτερο άνοδο (5,4%) πριν το κλείσιμο στο Τόκιο.

Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών δημιουργήθηκε το 2001 και από το 2008 υιοθετήθηκε το Android στα smartphone της.

Σύμφωνα με την Sony Ericsson, σήμερα έχει το 11% της αγοράς smartphone με Android, με τα Xperia να αποτελούν το 80% των πωλήσεών της.

Η συμφωνία δίνει στη Sony άδεια χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες της Sony και την ιδιοκτησία για πέντε οικογένειες πατεντών που σχετίζονται με την ασύρματη δικτύωση σε κινητά.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα, αναμένεται να κλείσει τον Ιανουάριο του 2012.

Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο