Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Nokia παρουσιάζει τον καρπό του έρωτά της με τη Microsoft

Η Nokia παρουσιάζει τον καρπό του έρωτά της με τη Microsoft

Λίγους μήνες αφότου αιφνιδίασε την αγορά με την ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το δικό της λειτουργικό σύστημα Symbian, η Nokia παρουσίασε την Τετάρτη δύο νέα smartphone που βασίζονται στο Mango, δηλαδή στο λογισμικό Windows Phone 7.5 της Microsoft.

Λίγους μήνες αφότου αιφνιδίασε την αγορά με την ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το δικό της λειτουργικό σύστημα Symbian, η Nokia παρουσίασε την Τετάρτη δύο νέα smartphone που βασίζονται στο Mango, δηλαδή στο λογισμικό Windows Phone 7.5 της Microsoft.

H νέα ναυαρχίδα της εταιρείας Lumia 800 και το πιο βασικό μοντέλο Lumia 710 είναι τα νέα όπλα του φινλανδικού γίγαντα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την κυριαρχία της απέναντι στο iPhone και τα κινητά Android.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Nokia Στίβεν Έλοπ, ο οποίος άφησε τη θέση του στη Microsoft για να αναλάβει τα ηνία της φινλανδικής εταιρείας, σόκαρε την αγορά παραδεχόμενος ότι η Nokia στέκεται σε μια «φλεγόμενη εξέδρα» που ετοιμάζεται να βυθιστεί, αφήνοντας στην επιφάνεια καινοτόμους νέους παίκτες όπως η Apple και η Google.

«Είναι μια νέα αρχή για τη Nokia» δήλωσε ο Έλοπ παρουσιάζοντας τα νέα κινητά την Τετάρτη σε περίπου 3.000 δημοσιογράφους και παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο.

Κάποιοι αναλυτές πείστηκαν, άλλοι όμως όχι.

Ζωντανά εικονίδια, δωρεάν εφαρμογές

Το κομψό Lumia 800 θα φτάσει άμεσα σε έξι ευρωπαϊκές αγορές -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία-, ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ προγραμματίζεται να αρχίσουν του χρόνου.

Η νέα ναυαρχίδα της Nokia, με τιμή 420 ευρώ χωρίς τους φόρους και τις επιδοτήσεις των εταιρειών κινητής, βασίζεται σε επεξεργαστή των 1,4 Ghz, διαθέτει οθόνη αφής 3,7 ιντσών, κάμερα των 8 Mpixel με φακό Carl Zeiss και 16 GB μνήμης.

Lumia 710, προσιτό smartphone σε πολλά χρώματα (Πηγή: Reuters)

Το Lumia 710, με τιμή γύρω στα 270 ευρώ, θα είναι το «προσιτό» smartphone της εταιρείας και θα κυκλοφορήσει σε ποικιλία χρωμάτων.

Δείτε την παρουσίαση των λειτουργιών ψυχαγωγίας και μουσικής στο Nokia 710 από τη Nokia

Όπως επισήμαναν ο Έλοπ και άλλα στελέχη της εταιρείας, το Mango προσφέρει κάτι που τα iPhone δεν έχουν: «ζωντανά» εικονίδια στην οθόνη υποδοχής που εμφανίζουν αυτόματα ενημερώσεις ή μηνύματα από το Facebook.

Επιπλέον, η Nokia ενσωματώνει στο λογισμικό των κινητών εφαρμογές που οι χρήστες του iPhone θα έπρεπε να αγοράζουν και να εγκαθιστούν μόνοι τους. Οι βασικότερες από αυτές είναι η δωρεάν υπηρεσία πλοήγησης με φωνητικές οδηγίες Nokia Drive και η υπηρεσία μουσικής MixRadio που προσφέρει δωρεάν live-streaming.

To Drive δεν τρέχει ως ξεχωριστή εφαρμογή αλλά χρησιμοποιεί την τεχνολογία HTML 5 για να προσφέρει αυτόματες ενημερώσεις της κίνησης στους δρόμους.

Τα νέα μοντέλα της Nokia έγιναν δεκτά με ανάμεικτες αντιδράσεις.

«Οι συσκευές αυτές είναι μια καλή αρχή, στην πραγματικότητα όμως είναι απλά προϊόντα Windows Phone. Οι πραγματικοί καρποί της συνεργασίας της Nokia με τη Microsoft θα έρθουν του χρόνου […] θα είναι όμως ένας τεράστιος άθλος να ανακτήσουν αυτή την επικερδή αγορά από την Apple και το Android» σχολίασε στο Reuters ο Μπεν Γουντ της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων CCS Insight.

Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο Τζον Ντελέινι, διευθυντής ερευνών στην IDC: «Τα τηλέφωνα Lumia έχουν πράγματι ορισμένα καλά σημεία από μόνα τους […] και προσφέρουν εμφάνιση και αίσθηση ριζικά διαφορετικές από ότι είχαμε δει μέχρι σήμερα σε συσκευές της Nokia».

«Οι συσκευές αυτές είναι άξιοι διεκδικητές» εκτίμησε.

Εκτός από τα Lumia 800 και 710, η Nokia παρουσίασε επίσης τέσσερα ακόμα βασικά κινητά που προορίζονται για τις αγορές αναπτυσσόμενων χωρών, στις οποίες η εταιρεία διατηρεί την ηγετική της θέση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024