Η Apple είναι βέβαια απρόθυμη να το συζητήσει δημόσια, σίγουρα όμως έχει έτοιμο ένα «σχέδιο διαδοχής» για τη μετά Στηβ Τζομπς εποχή. Όλοι όμως αναρωτιούνται αν αυτή η εποχή θα είναι ανθόσπαρτη όπως το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας.

Ο Τζομπς, εξάλλου, ήταν ο άνθρωπος που έσωσε μια σχεδόν χρεοκοπημένη Apple με την επιστροφή του στα ηνία της εταιρείας το 1996 (απουσίαζε για σχεδόν μια δεκαετία μετά την εκδίωξή του το 1985) και σε 15 χρόνια την κατέστησε τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε χρηματιστηριακή αξία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Τζομπς είχε την πρώτη και την τελευταία λέξη όσον αφορά το σχεδιασμό των συσκευών και την αίσθηση που δίνουν, πιστεύοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί».

«Είναι η τεχνολογία παντρεμένη με τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες αυτό που δίνει αποτελέσματα που κάνουν την καρδιά μας να ξυπνά» είχε δηλώσει πρόσφατα.

Μένει να επιβεβαιωθεί αν οι άνθρωποι που αφήνει πίσω του έχουν εμπεδώσει αυτή τη νοοτροπία.

Mετά τον Στηβ Τζομπς, o Στηβ Τζομπς

Σε πρώτη φάση, ο Τζομπς θα παραμείνει κεντρικό πρόσωπο στην εταιρεία του: Παραιτήθηκε μεν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ανέλαβε όμως τη θέση του προέδρου του ΔΣ, οπότε θα συνεχίσει να έχει λόγο στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Apple.

Σύμφωνα εξάλλου με το Bloomberg, ο Τζομπς εργαζόταν όλη μέρα στην Apple την Τετάρτη, παρόλο που τις προηγούμενες εβδομάδες παρέμενε κλεισμένος στο σπίτι. Και όπως αναφέρει η ίδια ανώνυμη πηγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Εντούτοις, η βρετανική Daily Mail δημοσιεύει μια φωτογραφία όπου ο Τζομπς εμφανίζεται εξαιρετικά αδυνατισμένος, περισσότερο από ποτέ, να προσπαθεί να σταθεί με βοήθεια.

To Bloomberg γράφει επίσης ότι ο Τζομπς θα παραμείνει στο ΔΣ της Disney, στην οποία είχε πουλήσει το επιτυχημένο κινηματογραφικό του στούντιο, την Pixar.

Τιμ Κουκ: νέος πρωταγωνιστής

Κάποια στιγμή, όμως, το εμβληματικό αφεντικό της Apple θα αποσυρθεί εντελώς από την αυτοκρατορία του. Η αγορά, όμως, έχει τα καλύτερα λόγια να πει για τον διάδοχό του, τον Τιμ Κουκ, που ήταν μέχρι σήμερα εκτελεστικός διευθυντής της Apple.

Ο Κουκ, σήμερα 50 ετών, είχε αντικαταστήσει προσωρινά τον Τζομπς όταν το μεγάλο αφεντικό έλειπε σε αναρρωτική άδεια ανά διαστήματα από το 2004 έως το 2011.

Και τα πήγε μια χαρά σε αυτό το διάστημα: ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του iPad και έφερε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει ανέβει από τα 300 δολάρια στις αρχές του έτους στα 400 περίπου δολάρια σήμερα.

Ο Κουκ έχει εξάλλου στο πλευρό του μια ομάδα οκτώ αντιπροέδρων, ανάμεσά τους κορυφαία ονόματα στη βιομηχανία πληροφορικής, όπως ο Σκοτ Φόρστολ.

Με το iPhone 5 να ετοιμάζεται για λανσάρισμα το φθινόπωρο, και με ένα ακόμα iPad στα σκαριά για του χρόνου, κανένα απρόοπτο δεν προβλέπεται για το προσεχές διάστημα.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο Κουκ είναι άριστος γνώστης της αλυσίδας προμηθευτών και της διαδικασίας παραγωγής, καθήκοντα που ακούγονται ανιαρά αλλά παίζουν σημαντικό ρόλό. Ο Κουκ φέρεται να είναι επίσης ο άνθρωπος που αύξησε τα περιθώρια κέρδους για το iPad και τo iPhone.

Σε email που απέστειλε στους εργαζόμενους, o ίδιος διαβεβαιώνει ότι «η Apple δεν πρόκειται να αλλάξει» και πως «τα καλύτερα χρόνια βρίσκονται μπροστά μας».

Σημαντικό ρόλο στην Apple παίζει ακόμα ο Βρετανός σχεδιαστής Τζόναθαν Άιβι, υπεύθυνος για το σχεδιασμό του iMac, του iPhone και του iPad, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατες φήμες, ο Άιβι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Apple για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό θα ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης για την Apple».

Και κάτι ακόμα

Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Στηβ Τζομπς στη σκηνή κατά τις παρουσιάσεις νέων προϊόντων.

Έχοντας ένα ιδιαίτερο επικοινωνιακό ταλέντο, και επιμένοντας να φορά μπλου τζιν και ένα μαύρο ζιβάγκο, ο Τζομπς είχε το ταλέντο να σαγηνεύει τα πλήθη με τη χαρακτηριστική ατάκα «Και κάτι ακόμα», λίγο πριν παρουσιάσει κάθε νέο, καινοτόμο προϊόν.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Τιμ Κουκ, εξαιρετικά ήπιων τόνων, θα μπορεί να κρατά κι αυτός το κοινό με κομμένη την ανάσα.

Ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για τη σκηνική παρουσία, σίγουρα κάτι θα λείπει πλέον από την Apple… ή μήπως όχι;

Τελικά, ποιος πουλάει, το προϊόν ή ο Τζομπς;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ανοδική πορεία της Apple οφείλεται στην ανωτερότητα των προϊόντων που επινοεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει και προωθεί η εταιρεία παρά στο γεγονός ότι τα παρουσίαζε ο αδιαμφισβήτητα χαρισματικός Τζομπς. Αλλοι πάλι ότι, ο Τζομπς ως CEO είχε ένα χάρισμα: να πουλάει προϊόντα που όλοι ήθελαν αν και δεν τα χρειάζονταν.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Τιμ Κουκ είναι πολλές, καθώς οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Πάντως, τουλάχιστον η Apple θέλει να πιστεύουμε την άποψη που λέει ότι οι ηγέτες φροντίζουν πάντα να περιτριγυρίζονται από ομάδες ισχυρών ταλαντούχων ανθρώπων, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά ακόμα και εν απουσία τους.

Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι  αποχώρηση ενός ανθρώπου στον οποίο έχουν προσαφθεί τόσοι χαρακτηρισμοί –έως και για εκκλησία του Τζομπς έχει γίνει λόγος– είναι πάντοτε ομαλή. Για παράδειγμα, η αποχώρηση του Μπιλ Γκέιτς από τη Microsoft, αν και σχεδιάστηκε προσεκτικά και υλοποιήθηκε σταδιακά εντός δύο ολόκληρων χρόνων, τελικά δεν φαίνεται να άφησε πίσω της κάποια ομάδα που διατήρησε την αίγλη της εταιρείας στα επίπεδα που την άφησε ο ηγέτης της, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι οι εποχές και οι προκλήσεις στην αγορά πληροφορικής αλλάζουν, αλλά αυτό συνέβαινε και επί Γκέιτς.

Με αφορμή την αποχώρηση του Στ.Τζομπς, σχολιάστε και ψηφίστε: Ποιός τελικά, πουλάει;

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,In.gr Τεχνολογία