Η SpaceX, η αεροδιαστημική εταιρεία που δημιούργησε ο ιδρυτής της PayPal, προγραμματίζει να εκτοξεύσει στις 30 Νοεμβρίου την πρώτη εμπορική αποστολή ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

H Space Exploration Technologies, όπως είναι πλήρες όνομά της, είναι μία από τις πέντε εταιρείες που εξασφάλισαν συμβόλαια με τη NASA για αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS, με την προοπτική να αναλάβουν αργότερα και τις μεταφορές πληρωμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων.

Με τα 300 εκατ. δολάρια που εξασφάλισε από τη NASA και τα 500 εκατ. που συγκέντρωσε από επενδυτές, ανάμεσά τους ο ιδρυτής της PayPal Ίλον Μασκ, η SpaceX αναπτύσσει την οικογένεια πυραύλων Falcon και την κάψουλα Dragon, σχεδιασμένη να επιστρέφει στη Γη πέφτοντας με αλεξίπτωτο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Dragon έγινε το πρώτο σκάφος ιδιωτικής εταιρείας που τέθηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά και αργότερα επέστρεψε στη Γη.

Το επόμενο φθινόπωρο, η SpaceX θα προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα: η κάψουλα θα παραδώσει προμήθειες στον ISS και θα επιστρέψει στη Γη με νέο φορτίο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Θα είναι η πρώτη από τις 12 πτήσεις ανεφοδιασμού που ανέλαβε η SpaceX, σε ένα συμβόλαιο με τη NASA ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.

Η δεύτερη από τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη NASA, η Orbital Sciences Corp., προγραμματίζει για του χρόνου την παρθενική εκτόξευση της δικής της κάψουλας, με την ονομασία Cygnus.

Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι η Boeing, η Sierra Nevada και η Blue Origin, η εταιρεία που δημιούργησε ο  ιδρυτής της Amazon.com Τζεφ Μπέζος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο