Η Νότιος Κορέα έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει θεραπεία με βλαστικά κύτταρα -μια τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα πειραματικά σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του εμφράγματος.

Η έγκριση της θεραπείας, την οποία ανέπτυξε η νοτιοκορεατική FCB-Pharmicell, ίσως αποδειχθεί σημαντικό ορόσημο στην ιατρική των βλαστοκυττάρων.

Είναι επίσης ορόσημο για τη βιοϊατρική κοινότητα της Νοτίου Κορέας, η οποία δείχνει να επιστρέφει στο προσκήνιο της έρευνας, πέντε χρόνια μετά το σοβαρό σκάνδαλο με τον Δρ Χουάνγκ Γου-σουκ, ο οποίος δημοσίευσε ψευδή στοιχεία σε μια πολυσυζητημένη μελέτη για τη θεραπευτική κλωνοποίηση.

Η θεραπεία της FCB-Pharmicell, με την ονομασία Hearticellgram-AMI, έλαβε επίσημη έγκριση έπειτα από έξι χρόνια κλινικών δοκιμών σε θύματα εμφράγματος.

«Είναι η πρώτη θεραπεία με βλαστοκύτταρα που εγκρίνεται για κλινική χρήση όχι μόνο για την Κορέα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στο Reuters ο Σονγκ Χάε-μαν, πρόεδρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Γιονσέι της Σεούλ, στο οποίο διενεργήθηκαν οι δοκιμές.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η FCB-Pharmicell δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα αποτελέσματα των μελετών της σε αναγνωρισμένη επιστημονική επιθεώρηση -διαβεβαίωσε πάντως ότι θα το κάνει.

Η εταιρεία ανέφερε πάντως ότι οι ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας κατά 6%, κατά μέσο όρο, έξι μήνες μετά την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας.

Στη θεραπεία Hearticellgram-AMI, οι γιατροί αρχικά απομονώνουν σωματικά βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών του ασθενούς, όσο γίνεται νωρίτερα μετά το έμφραγμα. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια διοχετεύονται με ένεση απευθείας στην καρδιά, όπου εγκαθίστανται και διαφοροποιούνται σε μυικά κύτταρα.

Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται πειραματικά και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν έχει όμως λάβει έγκριση σε άλλες χώρες.

Εφόσον η FCB-Pharmicell δημοσιεύσει τα ευρήματά της, και πείσει τη διεθνή ερευνητική κοινότητα για το δυναμικό της θεραπείας, η Νότιος Κορέα ίσως καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στη βιοϊατρική έρευνα.

Η χώρα θεωρείτο κάποτε παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Όλα άλλαξαν το 2005, όταν οι έλεγχοι έδειξαν ότι ο Δρ Χουάνγκ Γου-σουκ έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι ήταν ο πρώτος ερευνητής που κατάφερε να δημιουργήσει έμβρυα κλωνοποιώντας πραγματικούς ασθενείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr