Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ίντερνετ στις διακοπές από την Cosmote

Ίντερνετ στις διακοπές από την Cosmote

Με αφορμή τις καλοκαιρινές αποδράσεις, συγκεντρώνουμε σταδιακά τις προτάσεις των τριών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα για την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ από υπολογιστή. Αφορούν τις προσφερόμενες λύσεις για όσους προφανώς δεν έχουν άλλη λύση στον φετινό καλοκαιρινό τους προορισμό. Ξεκινάμε με το Internet on the Go από την Cosmote.

Με αφορμή τις καλοκαιρινές αποδράσεις συγκεντρώνουμε τις προτάσεις των τριών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα για την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ από υπολογιστή. Αφορούν τις προσφερόμενες λύσεις για όσους προφανώς δεν έχουν άλλη λύση στον φετινό καλοκαιρινό τους προορισμό: ADSL, παρακείμενο Internet café ή ανοικτό Wi-Fi στο διπλανό σπίτι. Όσοι λοιπόν βάλετε στις αποσκευές σας φορητό, εξετάστε τις επιλογές σας για την υπηρεσία. Περιοριστήκαμε στις καθαρές προτάσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ, με κάρτα ή συνδρομή.

Καίρια ερωτήματα

1. Ποιο είναι το ταχύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή που με ενδιαφέρει;

Πριν αναζητήσετε την βέλτιστη λύση για τις ανάγκες σας, ελέγξτε τη διαθεσιμότητα του δικτύου και την τεχνολογία του στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Η πληροφορία αυτή θα σας βοηθήσει να επιλέξετε και εξοπλισμό: εάν για παράδειγμα θα βρίσκεστε σε περιοχή που καλύπτεται από δίκτυο 2G τότε δεν θα αξιοποιήσετε τις υψηλές ταχύτητες ενός σχετικά ακριβού USB stick που υποστηρίζει ταχύτητες donwload έως 42,2Mbps. Καλέστε λοιπόν και τα τρία δίκτυα για να μάθετε εάν τουλάχιστον θεωρητικά έχετε να κερδίσετε κάτι σε ταχύτητα.

Στην Cosmote οι θεωρητικές ταχύτητες είναι:

•σε περιοχές κάλυψης από 2G δίκτυο, οι ταχύτητες λήψης φτάνουν θεωρητικά έως τα 56kbps
•σε περιοχές κάλυψης από 3G δίκτυο ταχύτητες λήψης έως 384kbps
•σε περιοχές κάλυψης από 3G δίκτυο με τεχνολογία HSPA+ ταχύτητες λήψης έως 42,2 Mbps και αποστολής έως 5,8 Mbps

Για να μάθετε ένα έχετε καλό σήμα 3G μέσω Cosmote καλέστε στο 13838 (επιλέξτε 1 ή 2 για προγράμματα συμβολαίου ή με κάρτα αντίστοιχα και μετά 9 για να μιλήσετε με ένα εκπρόσωπο) και ρωτήστε συγκεκριμένα για την περιοχή που σας ενδιαφέρει ποιά είναι η θεωρητικά μέγιστη ταχύτητα που μπορείτε να πιάσετε εκεί.

Εμείς, ρωτήσαμε για ένα μικρό χωριό στη Μεσσηνία και η υπάλληλος που μας απάντησε ήταν καταρτισμένη και εξήγησε σε έναν αδαή ότι θα έχουμε 3G με «καλό σήμα» με θεωρητική ταχύτητα 7,2Mbps, «ταχύτητα η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η χρήση του δικτύου από πολλούς ή λίγους συνδρομητές».

Σε κάθε περίπτωση, μας πρότεινε να δοκιμάσουμε την υπηρεσία Internet on the Go με κάρτα, η οποία όπως μας εξήγησε φτιάχτηκε ακριβώς για αυτό, για να δοκιμαστεί το δίκτυο χωρίς να επιβαρύνεται ο χρήστης με πάγια για μια υπηρεσία που είτε δεν καλύπτει τις ανάγκες του είτε δεν του χρειάζεται.

Οι υψηλές ταχύτητες αφορούν ως επί το πλείστον σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μας είπε η υπάλληλος του τμήματος εξυπηρέτησης της Cosmote.

Στο μικρό χωριό της Μεσσηνίας πάντως, έχουμε «καλό σήμα» 3G με θεωρητικό μέγιστο 7,2Mbps, μπορούμε να το δοκιμάσουμε σε ένα κατάστημα, μας προτείνεται να πάρουμε πακέτο και όχι συνδρομή και εάν όλα πάνε καλά και το χρειαζόμαστε να πάμε σε συνδρομή 🙂

2.Ωραία, μάθαμε την ταχύτερη τουλάχιστον θεωρητικά, σύνδεση που παρέχεται μέσω του δικτύου στην περιοχή. Πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός που υποστηρίζει αυτές τις ταχύτητες;

Εάν επιλέξετε πακέτο με κάρτα από την Cosmote και δεν έχετε συμβατό εξοπλισμό (που προφανώς πρέπει να δέχεται SIM και να κάνετε τις σχετικές ρυθμίσεις Cosmote -με APN internet και «Kλήση» δεδομένων με το αλφαριθμητικό: *99#), θα πρέπει να αγοράσετε το Internet on the Go Full Pack.

Στο «πλήρες πακέτο» Internet on the Go με κάρτα, περιλαμβάνεται ένα USB Stick που λειτουργεί ως ασύρματο μόντεμ και πιάνει ταχύτητες σύνδεσης έως 7,2Mbps. Κοστίζει 50 ευρώ και περιλαμβάνει χρήση Ίντερνετ αξίας 20 ευρώ, την κάρτα SIM και τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης. Ο «λογαριασμός σας» (μην φοβάστε, δεν θα λαμβάνεται έναν ακόμα λογαριασμό) αποκτά πίστωση με την αγορά του πακέτου. Η τρέχουσα προσφορά (μέχρι το τέλος Ιουνίου), αφορά σε 30 ημέρες πρόσβαση.

3. Πώς ανανεώνεται ο χρόνος πρόσβασης στο πακέτο με κάρτα;

Αφού καταναλώσετε το χρόνο ή τον όγκο του πακέτου (όποιο συμβεί πρώτα), εάν χρειαστεί μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον με (φυσική) κάρτα ανανέωσης και να εισάγετε τον 16ψήφιο αριθμό που αναγράφεται σε αυτήν στην ειδική ιστοσελίδα που έχει στήσει η Cosmote αποκλειστικά για τους χρήστες της υπηρεσίας (στη διεύθυνση https://ciotgonrequest.cosmote.gr). Από το δικτυακό αυτό τόπο μπορείτε επίσης να δείτε τον αριθμό της SIM για να δέχεστε μηνύματα και το υπόλοιπο του χρόνου σας.

Εάν δεν βρίσκετε κάρτα για Internet on the Go μπορείτε να αγοράσετε άλλη κάρτα ανανέωσης καρτοκινητού Cosmote (What’s up ή Cosmokarta), να καλέσετε το 13838 από κινητό Cosmote ή το 6971013838 από άλλο τηλέφωνο και να μεταφέρετε το ποσό στο λογαριασμό που σας ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα, με 5 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε χρόνο πρόσβασης για μια μόνο ημέρα και να φορτώσετε το δίκτυο με κίνηση έως και 1GB. Με 15 ευρώ αποκτάτε πρόσβαση για 10 ημέρες και μπορείτε να προκαλέσετε κίνηση έως και 3GB και τέλος, με 40 ευρώ θα έχετε 30 ημέρες για κίνηση έως 5GB.

Εκτός από Ίντερνετ, μπορείτε να λαμβάνετε και μηνύματα SMS, καθώς σε κάθε SIM αντιστοιχεί ένας αριθμός Cosmote.

Θυμηθείτε ότι εάν επιλέξετε Internet on the Go με κάρτα θα πρέπει να δηλώσετε τα στοιχεία σας ως χρήστης καρτοκινητής τηλεφωνίας, και μάλιστα ίσως πριν φύγετε για διακοπές αφού μπορεί να μην είναι εύκολο να πάτε σε ένα κατάστημα για τη δήλωση (με την αστυνομική σας ταυτότητα και την κάρτα SIM του πακέτου). Τη δήλωση μπορείτε να την κάνετε στα καταστήματα Cosmote, Γερμανός, ΟΤΕ και των αντιπροσώπων του MEDIA-MARKT, Κωτσόβολος, Saturn, Sanyo com Shops, Spacephone, ValueNet, Public και Πλαίσιο σε όλη την Ελλάδα.

Πόση κίνηση δημιουργώ; Η Cosmote έχει φτιάξει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που επιχειρεί να εκτιμήσει την κίνηση που θα δημιουργήσει ο χρήστης συνδυάζοντας κάποιες βασικές παραμέτρους.

Έτσι, μπορείτε να ορίσετε

  • πόσες ώρες την ημέρα θα χρησιμοποιείτε τη σύνδεση (υποθέτοντας ότι μια ώρα surfing σημαίνει κίνηση 50ΜΒ),
  • πόσα μέιλ ανταλλάσετε ημερησίως (ενδεικτικά κάθε mail επιβαρύνει κατά 512ΚΒ το πρόγραμμά σας),
  • πόσα τραγούδια σκοπεύετε να κατεβάσετε (ένα τραγούδι το μετράει ως 5ΜΒ),
  • πόσες φωτογραφίες (2ΜΒ),
  • πόσες ταινίες (1GB η καθεμιά),
  • πόσες εφαρμογές ή update (200MB) και τέλος
  • πόσα αρχεία κατεβάζετε ή ανεβάζετε την ημέρα (μέσο αρχείο 2ΜΒ).

3. Τι πληρώνω στα προγράμματα συμβολαίου Internet on the Go;

Η Cosmote έχει τα προγράμματα συμβολαίου Cosmote Internet on the Go και προβλέπει την παροχή κίνησης 100ΜΒ, 300ΜΒ, 1GB, 5GB και 10GB καθώς και πρόγραμμα για φοιτητές 5GB. Το πάγιο είναι 5 ευρώ για 100ΜΒ κίνηση, 15 ευρώ για 300ΜΒ κίνηση, 20 ευρώ για 1GB, 30 ευρώ για 5GB ή 40 ευρώ για 10GB.

COSMOTE Internet On The Go 100MB 5,00 € 100 0,1034 €/MB
COSMOTE Internet On The Go 300MB 15,00 € 300 0,1034 €/ΜΒ
COSMOTE Internet On The Go 1GB 20,00 € 1024 0,0307 €/ΜΒ
COSMOTE Internet On The Go 5GB 30,00 € 5120 0,0307 €/ΜΒ
COSMOTE Internet On The Go Student 25,00 € 5120 0,0307 €/ΜΒ
COSMOTE Internet On The Go 10GB 40,00 € 10240 0,0307 €/ΜΒ

  • Παρατηρήστε ότι η χρέωση έξτρα κίνησης μειώνεται σημαντικά στα προγράμματα από 1GB (20 ευρώ πάγιο) και πάνω.
  • Επίσης, σε κανένα πρόγραμμα με πάγιο μικρότερο από 30 ευρώ δεν δίνεται δωρεάν USB μόντεμ που υποστηρίζει σχετικά υψηλές ταχύτητες.
  • To φθηνότερο πρόγραμμα που δίνει δωρεάν εξοπλισμό είναι το πρόγραμμα των 5GB με πάγιο 30 ευρώ, στο οποιο παρέχεται δωρεάν το Huawei E1823 (download έως 28,8 Mbps και upload έως 5,76 Mbps) ή το ΖΤΕ ΜF 662 με τις ίδιες υποστηριζόμενες θεωρητικές ταχύτητες.
  • Το πιο αργό μόντεμ (που μπορεί να είναι ιδανικό για την περιοχή που σας ενδιαφέρει, αφού δεν πιάνετε μεγαλύτερες ταχύτητες), το ΖΤΕ ΜF110 (download έως 7,2 Mbps και upload έως 5,76 Mbps) παρέχεται δωρεάν σε όλα τα προγράμματα πλην του πλέον οικονομικού των 100ΜΒ στο πάγιο των 5 ευρώ.
  • Ο εξοπλισμός μπορεί να σας κοστίσει το πολύ 107 ευρώ ακόμα κι αν επιλέξετε πρόγραμμα με το χαμηλότερο δυνατό πάγιο.

Οι Χρεώσεις του εξοπλισμού

Cosmote: Huawei E372
Ταχύτητα λήψης έως 42,2 Mbps και ταχύτητα αποστολής έως 5,76 Mbps
COSMOTE Internet On The Go 100ΜΒ 107 €
COSMOTE Internet On The Go 300MB 89 €
COSMOTE Internet On The Go 1GB 89 €
COSMOTE Internet On The Go 5GB 49 €
COSMOTE Internet On The Go 10GB 49 €
COSMOTE Internet On The Go Student 89 €

ΖΤΕ ΜF 680

Ταχύτητα λήψης έως 42,2 Mbps και ταχύτητα αποστολής έως 5,76 Mbps
COSMOTE Internet On The Go 100ΜΒ 107 €
COSMOTE Internet On The Go 300MB 89 €
COSMOTE Internet On The Go 1GB 89 €
COSMOTE Internet On The Go 5GB 49 €
COSMOTE Internet On The Go 10GB 49 €
COSMOTE Internet On The Go Student 89 €

Huawei E1823
Ταχύτητα λήψης έως 28,8 Mbps και ταχύτητα αποστολής έως 5,76 Mbps
COSMOTE Internet On The Go 100ΜΒ 79.95€
COSMOTE Internet On The Go 300MB 40€
COSMOTE Internet On The Go 1GB 40€
COSMOTE Internet On The Go 5GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go 10GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go Student 40€

ΖΤΕ ΜF 662
Ταχύτητα λήψης έως 28,8 Mbps και ταχύτητα αποστολής έως 5,76 Mbps
COSMOTE Internet On The Go 100ΜΒ 79.95€
COSMOTE Internet On The Go 300MB 40€
COSMOTE Internet On The Go 1GB 40€
COSMOTE Internet On The Go 5GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go 10GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go Student 40€

ΖΤΕ ΜF110
Ταχύτητα λήψης έως 7,2 Mbps και ταχύτητα αποστολής έως 5,76 Mbps
COSMOTE Internet On The Go 100MB 36,90€
COSMOTE Internet On The Go 300MB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go 1GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go 5GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go 10GB ΔΩΡΕΑΝ
COSMOTE Internet On The Go Student ΔΩΡΕΑΝ

4. Θα επιβαρυνθώ με τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για χρήση Ίντερνετ;

Όχι, σε αυτό τον λογαριασμό δε θα επιβληθεί Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας επί του παγίου και της χρήσης Internet. Για τα συγκεκριμένα προγράμματα το Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που γίνει χρήση των υπηρεσιών SMS, GPRS WAP, DATA/FAX καθώς και υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης.

5. Εκτός από Ίντερνετ, τι άλλο μπορώ να κάνω;

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή SMS με χρέωση 11,07 λεπτά του ευρώ ανά μήνυμα. Αλλες υπηρεσίες, όπως roaming ή MMS υποστηρίζονται αλλά απαιτείται αίτηση του συνδρομητή.

Απαντήσεις σε Συχνές ερωτήσεις δημοσιεύονται στη διεύθυνση
http://www.cosmote.gr/cosmoportal/page/T09/section/Faq_Internet_E-mailwithLaptop (προσέξτε τις επισημάνσεις για το e-mail).

6. Πώς ελέγχω το υπόλοιπό μου;

Σύμφωνα με την Cosmote, μπορείτε να ενημερώνεστε δωρεάν μέσω SMS για το υπόλοιπο της δωρεάν ενσωματωμένης χρήσης του προγράμματος έως την ημερομηνία έκδοσης του επόμενου λογαριασμού σας. Στέλνετε SMS με το λεκτικό 1 στο 1256 από τον υπολογιστή σας στον οποίο χρησιμοποιείτε το λογισμικό διαχείρισης του ασύρματου modem COSMOTE Internet On The Go. Στη συνέχεια θα λάβετε ενημερωτικό SMS της υπηρεσίας. Η πληροφορία της υπηρεσίας λαμβάνει υπόψη τη χρήση από την έναρξη του μήνα τιμολόγησης μέχρι την τελευταία ολοκληρωμένη συνεδρία και όχι τη χρήση συνεδρίας (session) σε εξέλιξη.

8. Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο πριν φύγω;

Θα σας προτείναμε να ελέγξετε εάν θα μπορείτε να στείλετε e-mail μέσω του λογαριασμού άλλου ISP. H Cosmote επισημαίνει σε ότι αφορά e-mail με λογαριασμό σε άλλο ISP ότι θα πρέπει να ορίσετε ως server για λήψη μηνυμάτων αυτόν του του ISP σας (π.χ. POP3) και για την αποστολή μηνυμάτων να ρυθμίσετε ως ως SMTP Outgoing server: smtpout.cosmotemyview.gr χωρίς Authentication (Νο).

«Ενδέχεται, σε κάποιες περιπτώσεις να μη μπορέσεις να στείλεις email διότι ορισμένοι ISPs δεν επιτρέπουν χρήση server αποστολής e-mail όταν μεσολαβεί άλλο δίκτυο για αποφυγή e-mail spamming» – για αυτό πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείτε!

7. Τρέχουσα προσφορά

Ισχύει προσφορά έως τις 30 Ιουνίου που δίνει μισοτιμής τα συμβόλαια –στο πρόγραμμα 1GB απαιτείται και συμβολαιο τηλεφωνίας και η προσφορά δεν αφορά στο φθηνότερο πρόγραμμα 100ΜΒ το μήνα με 5 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα επί έξι μήνες από τους 12 μήνες παραμονής στην υπηρεσία θα έχετε 300ΜΒ κίνησης το μήνα με 7,5 ευρώ το μήνα (15 ευρώ τους υπόλοιπους έξι μήνες).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024