Δεν έχουν τέλος, εδώ και μερικές μήνες, οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων: Ο αμερικανικός όμιλος Citigroup επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι άγνωστοι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα περίπου 200.000 πελατών της στη Βόρειο Αμερική.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση στα ονόματα των πελατών, τους αριθμούς των λογαριασμών τους και σε προσωπικές πληροφορίες όπως οι διευθύνσεις email.

Η Citi παραδέχτηκε το γεγονός, επισήμανε όμως ότι δεν υποκλάπηκαν πιο ευαίσθητα δεδομένα, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, οι ημερομηνίες λήξεις των καρτών και οι πρόσθετοι κωδικοί ασφάλειας (CVV).

Λεπτομέρειες για την επίθεση δεν έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα όμως με τους FT οι χάκερ εισέβαλαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία Citi Account Online.

Στη σύντομη ανακοίνωσή της, η τράπεζα αναφέρει ότι προχωρά σε ενημέρωση των πελατών της που επηρεάζονται από την επίθεση. Όπως όμως σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters, η Citi ενδέχεται να δεχθεί επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τους πελάτες της νωρίτερα.

Το ίδιο συνέβη εξάλλου με τη Sony, η οποία καθυστέρησε να αποκαλύψει τις αλλεπάλληλες υποκλοπές  δεδομένων από το PlayStation Network και άλλες υπηρεσίες της.

Οι κυβερνοεπιθέσεις στη Sony και τη Citi δεν είναι τα μόνα σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η RSA, μεγάλη αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αντικαταστήσει περίπου 40 εκατομμύρια ηλεκτρονικές κάρτες που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί και εταιρικοί πελάτες της στις ΗΠΑ για να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή δίκτυα.

Η αντικατάσταση κρίθηκε απαραίτητη μετά την υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών για το κοινό ηλεκτρονικό κλειδί.

Τα δεδομένα που υποκλάπηκαν από την RSA αξιοποιήθηκαν από άγνωστους χάκερ στην πρόσφατη απόπειρα ηλεκτρονικής εισβολής στη Lockheed Martin, μεγαλύτερο προμηθευτή του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, ανάλογες επιθέσεις δέχτηκαν και δύο άλλοι εργολάβοι του Πενταγώνου, η Northrop Grumman και η L-Communications.

Και η Google, τέλος, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι άγνωστοι χάκερ, που έδρασαν πιθανώς από το έδαφος της Κίνας, εισέβαλαν σε λογαριασμούς κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ στο Gmail.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο