Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για σκιώδη «παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο» κατηγορεί το Πεκίνο την Ουάσινγκτον

Για σκιώδη «παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο» κατηγορεί το Πεκίνο την Ουάσινγκτον

Έπειτα από τις καταγγελίες της Google και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ο κινεζικός στρατός περνά στην αντεπίθεση: κατηγορεί την Ουάσινγκτον για έναν «παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο» εναντίον αραβικών και άλλων κυβερνήσεων.

Έπειτα από τις καταγγελίες της Google και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ο κινεζικός στρατός περνά στην αντεπίθεση: κατηγορεί την Ουάσινγκτον για έναν «παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο» εναντίον αραβικών και άλλων κυβερνήσεων.

Την περασμένη Τετάρτη, η Google ανακοίνωσε ότι αντελήφθη ηλεκτρονικές εισβολές σε εκατοντάδες λογαριασμούς του Gmail που ανήκουν σε Αμερικανούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και σε ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ίχνη των επιθέσεων οδηγούν στους υπολογιστές μιας στρατιωτικής ακαδημίας στο Τσινάν της Κίνας, η οποία φέρεται να είχε ανάμειξη και σε ένα αντίστοιχο περιστατικό πέρυσι.

Το Πεκίνο αρνήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό».

Ο κινεζικός στρατός περνά τώρα στην αντεπίθεση με άρθρο που δημοσιεύεται στην China Youth Daily, εφημερίδα που ελέγχεται από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα. Ο Γε Ζεν και ο Ζάο Βαοζιάν, καθηγητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, υποστηρίζουν ότι διάφορες πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι προήλθαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δύο καθηγητές βλέπουν επίσης αμερικανικό δάκτυλο πίσω από τις διαδικτυακές διαμαρτυρίες που συνόδευσαν τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις σε αραβικές χώρες.

«Ένας διαδικτυακός τυφώνας σαρώνει όλο τον κόσμο […] Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η σκιά της Αμερικής» γράφουν στο άρθρο.

Υποστηρίζουν επίσης ότι ο κινεζικός στρατός δεν μπορεί να μείνει απροετοίμαστος: «Αντιμέτωποι με αυτή την προθέρμανση για έναν διαδικτυακό πόλεμο, κανένα έθνος και κανένας στρατός δεν μπορεί να μένει παθητικός, αλλά πρέπει να προετοιμάζεται».

Τάσσονται επίσης υπέρ της διαδικτυακής λογοκρισίας, την οποία εφαρμόζει κατά κόρον το Πεκίνο, προκειμένου να γίνει το Διαδίκτυο «ένα ασφαλές περιβάλλον με τάξη».

Οι τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις στο Gmail ήρθαν να προστεθούν σε άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η μαζική υποκλοπή δεδομένων από το PlayStation Network της Sony, και η απόπειρα εισβολής στο δίκτυο της Lockheed Martin, κυριότερου προμηθευτή του αμερικανικού στρατού.

Το προσεχές διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της για το κυβερνοδιάστημα, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται αντίποινα με στρατιωτικές επεμβάσεις.

Όπως όμως σχολιάζουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters, οι αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα δεν είναι μόνο διπλωματικό αλλά και εμπορικό θέμα:

Το γεγονός ότι οι χάκερ μπορούν να εισβάλλουν στο Gmail, ή στο PlayStation Network, και να υποκλέπτουν τα στοιχεία των χρηστών δημιουργεί θέμα εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024