Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πράξεις πολέμου» θα θεωρούν οι ΗΠΑ τις σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις

«Πράξεις πολέμου» θα θεωρούν οι ΗΠΑ τις σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις

Τον επόμενο μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη στρατηγική του όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται στρατιωτικά αντίποινα, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα έρχεται την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ότι σκοπεύει να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμα «κυβερνοστρατιώτες».

Τον επόμενο μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη στρατηγική του όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται στρατιωτικά αντίποινα, γράφει την Τρίτη η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα έρχεται την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ότι σκοπεύει να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμα «κυβερνοστρατιώτες».

«Στις μελλοντικές συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις συμβατικές επιχειρήσεις στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα» επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal έρχεται επίσης λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Lockheed Martin, του μεγαλύτερου προμηθευτή οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, ότι κατάφερε να εμποδίσει ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματά της.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα σοβαρά περιστατικά, όπως η υποκλοπή δεδομένων του Πενταγώνου το 2008, μέσω ενός ιού που εισήχθη στο σύστημα με USB stick. Πέρυσι, επίσης, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις τριών αξιωματούχων που φέρονται να έχουν δει το έγγραφο, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η νέα στρατηγική υιοθετεί τη θέση ότι οι διεθνείς κανόνες που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις θα ισχύουν και στον κυβερνοχώρο.

Η παρουσίαση της στρατηγικής θα λειτουργούσε εξάλλου ως προειδοποίηση σε όσους σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των δικτύων ηλεκτροδότησης, των σιδηροδρόμων, των διυλιστηρίων και άλλων κρίσιμων υποδομών.

«Αν μας κλείσετε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, θα στείλουμε έναν πύραυλο να κατέβει από την καμινάδα της» φέρεται να δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης, το υπουργείο Άμυνας θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα με βάσει την αρχή της «ισοδυναμίας» -το κατά πόσο δηλαδή μια κυβερνοεπίθεση είναι συγκρίσιμη με μια στρατιωτική επιχείρηση όσον αφορά τη ζημιά.

Για να προχωρήσουν σε αντίποινα οι ΗΠΑ θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν την προέλευση της επίθεσης πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η προέλευση των επιτιθέμενων, όμως, συνήθως είναι δύσκολο έως αδύνατο να ανακαλυφθεί σε καλά σχεδιασμένες κυβερνοεπιθέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024