Έπειτα από μια σειρά εντυπωσιακών αποτυχιών, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Διαστήματος.

Η «κατατόμηση» του Ανατόλι Περμίνοφ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παύση δύο άλλων αξιωματούχων, του υποδιευθυντή της Roscosmos Βίκτορ Ραμισέφσκι και του υποδιευθυντή της Energiya, της μεγάλης κρατικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων.

Η αρχή των δεινών ήρθε το Δεκέμβριο, όταν τρεις δορυφόροι του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS, καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε… αρκετά καύσιμα.

Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

Μια ακόμα αναποδιά ήρθε το Μάρτιο, όταν μια επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τους εορτασμούς για την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Λίγες ημέρες αργότερα η ρωσική κυβέρνηση επέκρινε τη διαστημική υπηρεσία της για «παιδαριώδη λάθη».

Επισήμως, ο Ανατόλι Περμίνοφ απομακρύνθηκε επειδή είναι 65 ετών και «έχει φτάσει το όριο ηλικίας για τους δημόσιους υπάλληλους». Τα ρωσικά MME κάνουν πάντως λόγο για προσχηματική δικαιολογία.

Επικεφαλής της Roscosmos είναι τώρα ο υφυπουργός Άμυνας Βλάντιμιρ Ποπόφκιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας