Στις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα, ένα όπλο λέιζερ που αναπτύσσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέστρεψε από απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου τους κινητήρες ενός σκάφους-στόχου.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε η κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman, μια λάμψη εμφανίζεται ξαφνικά στη μία από τις δύο εξωλέμβιες μηχανές του μικρού σκάφους. Λίγο αργότερα, οι δύο κινητήρες έχουν πάρει φωτιά αφήνοντας το φουσκωτό ακυβέρνητο.

«Υπήρχε μια έξαψη στην αίθουσα ελέγχου όταν η μηχανή καταστράφηκε. Είναι ένα μεγάλο βήμα, μια κατ’ αρχήν απόδειξη για τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας» δήλωσε ο Κουέντιν Σόλτερ, ειδικός του Γραφείου Ναυτικής Ενέργειας.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ελπίζει ότι την επόμενη δεκαετία παρόμοια όπλα λέιζερ θα προστατεύουν τα αμερικανικά πλοία από εχθρικά σκάφη ή ακόμα και από εισερχόμενους πυραύλους.

Στην τελευταία δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα λέιζερ στερεάς κατάστασης, στο οποίο η δέσμη παράγεται κατά τη διέλευση ηλεκτρονίων μέσα από έναν κρύσταλλο. Τοποθετημένο στο κατάστρωμα του παροπλισμένου αντιτορπιλικού USS Paul Foster, το λέιζερ εκπέμπει παλμούς φωτός με ισχύ 15 Kilowatt.

Ακόμα ισχυρότερο θα είναι το λεγόμενο όπλο «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί σε πολλά μήκη κύματος και να εξουδετερώνει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές.

Αν η πρόοδος στην ανάπτυξη του FEL συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ισχύς της δέσμης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 100 Kilowatt το 2015 και στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020.

Aυτό σημαίνει ότι το λέιζερ θα μπορεί να λιώνει 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ