Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αυτοκίνητα του Google στους ελληνικούς δρόμους από τις 11 Απριλίου

Τα αυτοκίνητα του Google στους ελληνικούς δρόμους από τις 11 Απριλίου

Από τις 11 Απριλίου θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα της Google. Η εταιρεία δηλώνει ότι πρόκειται να συλλέξει στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει τους χάρτες Google. Εντούτοις, σημειώνει ότι αν και θα χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα για το Street View, δεν θα δημοσιεύει τρισδιάστατες πανοραμικές φωτογραφίες από τους δρόμους, αν και θα συλλέγει φωτογραφίες.

Από τις 11 Απριλίου θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα της Google. Η εταιρεία δηλώνει ότι πρόκειται να συλλέξει στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει τους χάρτες Google. Εντούτοις, σημειώνει ότι αν και θα χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα για το Street View, δεν θα δημοσιεύει τρισδιάστατες πανοραμικές φωτογραφίες από τους δρόμους, αν και θα συλλέγει φωτογραφίες.

Τα αυτοκίνητα της Google είναι διαφορετικού κατασκευαστή, διαφορετικά μοντέλα και χρώματα που ξεχωρίζουν από τον εξοπλισμό της φωτογραφικής μηχανής που στηρίζεται στην οροφή τους, και φέρουν την επωνυμία της Google. Είχαν γίνει αντιληπτά πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2009. τουλάχιστον σε Αθήνα και Πειραιά.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκδώσει το Μάιο του ίδιου χρόνου ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη νομιμότητα της επεξεργασίας των φωτογραφιών που συλλέγονταν για την παροχή της υπηρεσίας StreetView (και μόνο). Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να την κρίνει μετά την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων από την Google και μέχρι τότε δεν επέτρεπε τη νέα συλλογή εικόνων.

Η ελληνική Αρχή, μεταξύ άλλων, ζητούσε από τη Google να υποδείξει με ποιά μέτρα θα ενημέρωνε τους υποκείμενους των δεδομένων που συνέλεξε καθώς η απλή σήμανση των αυτοκινήτων της κρίθηκε ανεπαρκής και μη πρόσφορος τρόπος ενημέρωσης όσων αφορά το θέμα.

Πάντως, όπως εξήγησε στο In.gr Τεχνολογία τον Σεπτέμβριο του 2010 η Αρχή δια της εκπροσώπου της νομικού κας Ζωή Καρδασιάδου, το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς δεν έχει λάβει ακόμα τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε. Η συλλογή φωτογραφιών από τους ελληνικούς δρόμους έχει σταματήσει από τον Μάιο του 2009. Οι ευρωπαϊκές Αρχές σκόπευαν να τηρήσουν κοινή στάση στο θέμα, είχε επισημάνει η δικηγόρος.

Τα αυτοκίνητα της Google δεν συλλέγουν φωτογραφίες υπό δημοσίευση στο Διαδίκτυο

Πάντως, στην τρέχουσα ανακοίνωσή της η Google αναφέρει ότι «παρότι πρόκειται για τα ίδια αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε και για το Street
View, δεν θα λανσάρουμε το Street View στην Ελλάδα και συνεπώς οι
εικόνες τις οποίες θα συλλέξουμε δεν θα δημοσιευτούν» και επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες οι οποίες συλλέγουν δεδομένα χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα, για να βελτιώσουν έτσι τους χάρτες τους.

Μόνο γεωγραφικές πληροφορίες αξιοποιούνται

H Google τονίζει ότι συλλέγει μόνο εικόνες για να μπορέσει να απομονώσει τις οδικές σημάνσεις και άλλες γεωγραφικές πληροφορίες (γεωγραφικές πληροφορίες, το οποίο μεταφράζεται σε κτίρια, σημάνσεις και οδούς) για να βελτιώσει την ακρίβεια των χαρτών του. «Παρόλα αυτά, όταν οδηγούμε στις οδούς και στους δρόμους, είναι αδύνατο να αποφύγουμε την καταγραφή μερικών προσώπων ατόμων και αριθμών κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Το StreetView δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Συνεπώς, όλες οι εικόνες που συλλέγουμε δεν θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο.»

Το πρόγραμμα των διαδρομών της Google στους ελληνικούς δρόμους δημοσιεύεται στη σελίδα maps.google.com/mappingtheworld

Google: «Αλλο Google Maps άλλο Google Maps with Street View»

Το in.gr Τεχνολογία επικοινώνησε με την Αρχή και αναμένουμε σχετική ενημέρωση ώστε να αποσαφηνιστεί εάν πράγματι επιτρέπεται η συλλογή εικόνων από τη Google, ακόμα κι αν δεν αφορούν στο Street View αλλά στους Χάρτες Google. Ουσιαστικά, αναμένουμε μια σαφή απάντηση εάν η Αρχή είναι σύμφωνη με τη συλλογή εικόνων και την επεξεργασία τους: εικόνες από τις οποίες η Google δηλώνει ότι θα απομονωθούν οι οδικές σημάνσεις και άλλες γεωγραφικές πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση, όχι φωτογραφίες στις οποίες θα απεικονίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Από την άλλη, η απάντηση από το γραφείο Τύπου της Google είναι σαφής: η απόφαση δεν αφορά στους Χάρτες της Google αλλά στην υπηρεσία Street View, η οποία δεν παρέχεται στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

In.gr Τεχνολογία,Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024