Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδρομή στον Πόρο

Εκδρομή στον Πόρο

Μόλις φτάσετε στον αμφιθεατρικά κτισμένο διατηρητέο οικισμό του λιμανιού θα αισθανθείτε τη μαγική ατμόσφαιρα του νησιού. Ο Πόρος αποτελεί ιδανική επιλογή διακοπών για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και εκτιμούν τα πλούσια πευκοδάση και τις αμμώδεις παραλίες.

Μόλις φτάσετε στον αμφιθεατρικά κτισμένο διατηρητέο οικισμό του λιμανιού θα αισθανθείτε τη μαγική ατμόσφαιρα του νησιού. Ο Πόρος αποτελεί ιδανική επιλογή διακοπών για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και εκτιμούν τα πλούσια πευκοδάση και τις αμμώδεις παραλίες. Θα νιώσετε την ομορφιά του νησιού όταν περπατήσετε στα δρομάκια της πόλης και ανηφορίσετε μέχρι το ιστορικό Ρολόι. Εδώ είχαν τα αρχοντικά τους οι παλιοί Αθηναίοι αριστοκράτες και νησί είναι ακόμα ορατά τα σημάδια μίας παλιάς αίγλης.

Ιστορία
Κατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. και υπήρξε κέντρο της ναυτικής Αμφικτυονίας επτά πόλεων της Καλαβρίας κατά τη διάρκεια του 7ου π.Χ. αιώνα. Τον 18ο και 19ο αιώνα έγινε μεγάλο ναυτικό κέντρο ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση. Εδώ επίσης εγκαταστάθηκε ο πρώτος ελληνικός ναύσταθμος το 1830.

Πόλη
Τα νεοκλασικά κτήρια στέκουν δίπλα στα απλά ασβεστωμένα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τις λουλουδιασμένες αυλές. Τα καΐκια πάνε και έρχονται στην απέναντι ακτή, ενώ πλήθος κόσμου κάθεται στα καφενεία του λιμανιού απολαμβάνοντας φρέσκο γαλακτομπούρεκο και τα φημισμένα αμυγδαλωτά του νησιού (Ι. Δαγκλής 22980 24531). Στον οικισμό ξεχωρίζει το ιστορικό ρολόι του 1927 που είναι ορατό από κάθε γωνιά της πόλης. Ανεβαίνοντας τα ασβεστωμένα σοκάκια θα αγναντέψετε τις απέναντι ακτές της Τροιζηνίας με το προστατευόμενο υπέροχο Λεμονοδάσος. Ανατολικά του λιμανιού θα δείτε το μικρό νησάκι Μπούρτζι όπου στέκει ένα καλοδιατηρημένο κάστρο του 1827, δημιούργημα του Βαυαρού φιλέλληνα Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού.
Τον Πόρο στολίζουν κομψά κτήρια, δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως το κτήριο Δεϊμεζή, το μαγαζί του Γρίβα με τις εντυπωσιακές πόρτες και την ωραία διακόσμηση αλλά και η αρχοντική πέτρινη Βίλα Γαλήνη (1892), δυτικά του λιμανιού που έχει πρωταγωνιστήσει σε παλιές ταινίες και έχει φιλοξενήσει τον Σεφέρη και τον Χένρυ Μίλλερ.

Αξιοθέατα
Αξίζει να επισκεφθείτε:

  • Το Αρχαιολογικό μουσείο (πληροφορίες, τηλ. 23276) όπου εκτίθενται ευρήματα από το δωρικό ναό του Ποσειδώνα αλλά και ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.
  • Την Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Κοχύλια και Θάλασσα που φιλοξενείται μόνιμα στη Βιβλιοθήκη. Ανοιχτά καθημερινά: 09.00-13.00 και 17.00-20.00 και Σάββατο 10.00-12.00 και 17.00-19.00. Μετά το Πάσχα το απογευματινό ωράριο γίνεται 18.00-21.00.
  • Τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες του Παρθένη
  • Τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα (6ος αιώνας π.Χ.), λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι. Εκεί όπου αυτοκτόνησε με δηλητήριο ο ρήτορας Δημοσθένης το 322π.Χ.

Δυτικές Ακτές
Ο παραλιακός δρόμος οδηγεί σε όμορφες απάνεμες παραλίες όπου τα πυκνά πεύκα κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Το Μικρό Νεώριο και το Μεγάλο Νεώριο είναι τα αγαπημένα σημεία των παραθεριστών ενώ στο τελευταίο λειτουργεί η φημισμένη σχολή θαλάσσιων σπορ Passage, πόλος έλξης των αθλητών από όλη την Ευρώπη. Μετά την ειδυλλιακή καταπράσινη παραλία του Λιμανιού της Αγάπης, απλώνεται η αμμουδιά του Ρωσικού Ναύσταθμου. Αξίζει να επισκεφτείτε το ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για σταθμό που χτίστηκε το 1834 για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο και ήταν στην κυριότητα των Ρώσων από το 1900 μέχρι το 1989. Απέναντι ξεχωρίζει το νησάκι Δασκαλιό, με το γραφικό εκκλησάκι του, που έχει σχήμα καρδιάς.

Ανατολικές Ακτές
Βγαίνοντας από την πόλη προς τα ανατολικά, θα συναντήσετε τη μεγάλη αμμουδιά Ασκέλι με τους φυσικούς κόλπους στα πόδια πευκόφυτων λόφων. Τόπος ιδανικός για θαλάσσια σπορ που προτιμούν Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές.
Σε κοντινή απόσταση αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής μέσα στα πεύκα και τα πλατάνια δίπλα σε μια φημισμένη ιαματική πηγή. Ο ναός φιλοξενεί εντυπωσιακό τέμπλο του 17ου αιώνα φτιαγμένο στην Καππαδοκία, ενώ στον περίβολο θα δείτε τους οικογενειακούς τάφους αγωνιστών του ’21 όπως των Τομπάζη και Μιαούλη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο Τσέκολλι, από τους πρώτους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών δίνοντάς της τη μορφή της νεκρής του κόρης. Αν θέλετε να κολυμπήσετε μπορείτε να πάτε ακριβώς κάτω από το μοναστήρι. Όσοι αγαπούν την απομόνωση κατευθύνονται βόρεια στην πανέμορφη Βαγιωνιά που δεν είναι απάνεμη όπως οι άλλες παραλίες του νησιού και έχει βότσαλα.


Γαλατάς

Οι βάρκες και τα ferry boat συνεχώς πηγαινοέρχονται μεταφέροντας επιβάτες και αυτοκίνητα. Αξίζει να κάνετε μία βόλτα Λεμονοδάσος με τις 30000 λεμονιές και πορτοκαλιές. Είναι περιοχή προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποτίζεται από γάργαρα νερά και έναν καταρράκτη που ξεχύνεται στην κορυφή του λόφου. Θα περπατήσετε μέσα στο μεθυστικό άρωμα των λεμονιών και θα πιείτε ολόφρεσκη λεμονάδα στο καφενείο στο τέλος της διαδρομής. Από τον Γαλατά έχετε και την ευκαιρία να επισκεφτείτε την αρχαία Τροιζήνα και την υπέροχη τοποθεσία στο Γεφύρι του Διαβόλου.


Δραστηριότητες

Η ήρεμη θάλασσα του Πόρου είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν δύο σύλλογοι (Ν.Ο.Π.Τ. και ο Ν.Α.Τ.) με διακρίσεις στην κωπηλασία, το κανόε-καγιάκ και την ιστιοπλοΐα και σχολές σκι έχουν μετατρέψει τον Πόρο σε μεγάλο αθλητικό κέντρο. Εκτός από το υποβρύχιο ψάρεμα που απολαμβάνουν οι λάτρεις του είδους στην βραχώδη βορινή πλευρά, το νησί είναι κατάλληλο για πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές μέσα στα πεύκα, δίπλα στα ήρεμα παράλια και σε σημεία από όπου η θέα είναι μαγευτική.
Πληροφορίες: Ν.Ο.Π.Τ. για κωπηλασία, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, τηλ. 22980 23957
Ν.Α.Τ. για κωπηλασία, τηλ. 22980 23960, Σχολή Σκι Passage τηλ. 22980 42540, 6977779868


Παραδοσιακό Φαγητό

Τα αμυγδαλωτά του Πόρου θεωρούνται εξαιρετικά λόγω του αρώματος και της ποιότητάς τους. Μπορείτε να τα προμηθευθείτε στο μαγαζί του Ι. Δαγκλή (τηλ. 24531). Το φαγητό βασίζεται στα φρέσκα ψάρια και το σπιτικά μαγειρευτά. Κλασική ταβέρνα είναι ο Άσπρος Γάτος (πληροφορίες, τηλ. 25650) όπου σερβίρονται φρέσκα ψάρια, πιτάκια με θαλασσινά και άλλα πολλά μπροστά στην θάλασσα του Νεώριου. Για κρεατικά και ψάρια στη σχάρα υπάρχει ο Μουρτζούκος (Πληροφορίες, τηλ. 22438) με μεγάλη επιλογή εδεσμάτων μεταξύ των οποίων λαχανοντολμάδες, λεμονάτο χοιρινό και κρέας με φασολάκια. Στην παραλιακή ξεχωρίζει το «Καθεστώς Γεύσης» (Πληροφορίες, τηλ. 24770) όπου θα βρείτε τόσο νόστιμα θαλασσινά όσο και μαγειρευτά.


Εκδηλώσεις{{{ map }}}

  • Στις 24 Ιουνίου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου αναβιώνει το ‘πήδημα της φωτιάς’.
  • Κάθε δυο χρόνια στις αρχές Ιουλίου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μουσικές και αθλητικές στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας.
  • Το Πάσχα εντυπωσιακή είναι η συνάντηση των τεσσάρων επιταφίων του νησιού στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • H Γκαλερί CITRONne στην παραλία του Πόρου ανοίγει κάθε Μάιο (τηλ. 22401) και φιλοξενεί αξιόλογες εκθέσεις.
  • Τον Μάιο στο Γαλατά γίνεται η διήμερη γιορτή λουλουδιών με την αρχαία ονομασία Ανθεστήρια.

Δήμος Πόρου,in.gr Ταξίδια

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024