Στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου 26 Μαρτίου θα αρχίσει να διατίθεται στο ελληνικό δίκτυο διάθεσης το δεύτερο iPad, «ένα λεπτό αργότερα θα έχει εξαντληθεί», εκτιμά με βάση τις παραγγελίες που έχουν ήδη δεχτεί τα καταστήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της iSquare, κ.Σταυρόπουλος. To iPad 2 λανσάρεται σε τιμή χαμηλότερη από την αρχική τιμή του πρώτου iPad, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις 8 εβδομάδες νωρίτερα στην Ελλάδα. Το φθηνότερο μοντέλο iPad 2 16GB Wi-Fi θα πωλείται στα 509 ευρώ.

Πολύ περιορισμένη θα είναι αρχικά η διαθεσιμότητα όλων των μοντέλων του iPad 2 και «σταδιακά θα αποκαθίσταται», δήλωσε ο κος Σταυρόπουλος κατά την επίσημη παρουσίαση της ανανεωμένης ταμπλέτας της Apple σε ειδική εκδήλωση για τον Τύπο σήμερα, Πέμπτη στο Γκάζι. Ήδη οι προεγγραφές που δέχονταν τα καταστήματα μετά την ανακοίνωσή του από την Apple αριθμούν αρκετές χιλιάδες, είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, οι τιμές διάθεσης είναι:

  • iPad 2 Wi-Fi 16GB στα 509 ευρώ, όταν το πρώτο iPad κυκλοφόρησε στα 529 ευρώ (η τιμή του έχει πέσει σήμερα στα 419 ευρώ, ωστόσο θα συνεχίσει να διατίθεται μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, όπως και όλα τα μοντέλα του πρώτου iPad).
  • iPad 2 Wi-Fi 32GB στα 619 ευρώ (από 639 ευρώ για το πρώτο iPad, με σημερινή τιμή 529 ευρώ).

  • iPad 2 Wi-Fi 64GB στα 719 ευρώ (από 739 ευρώ για το πρώτο iPad, με σημερινή τιμή 629 ευρώ).

  • iPad 2 Wi-Fi+3G στα 639 ευρώ (το πρώτο κόστιζε αρχικά το ίδιο και σήμερα 549 ευρώ).

  • iPad 2 Wi-Fi+3G στα 739 ευρώ (ομοίως, σήμερα το πρώτο iPad κοστίζει 649 ευρώ).

  • iPad 2 Wi-Fi+3G στα 839 ευρώ (ομοίως, σήμερα το αντίστοιχο πρώτο iPad πωλείται στα 749 ευρώ).

Δυστυχώς, στην ελληνική αγορά δεν προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής χρημάτων σε όσους αγόρασαν το πρώτο iPad εντός δύο εβδομάδων μετά την ανακοίνωση του δεύτερου από την Apple, όπως συνέβη υπό προϋποθέσεις στις ΗΠΑ.

Localization και ελληνικές εφαρμογές

Το iPad 2 κυκλοφορεί στην Ελλάδα με πλήρη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας (ένα έργο στο οποίο συνεργάζεται στενά ο επίσημος διανομέας με την Apple), με ελληνικό λεξικό και θησαυρό λέξεων. Η iSquare δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί άμεσα με  Έλληνες developer για την ανάπτυξη ελληνικών εφαρμογών και την προβολή τους -επιχειρεί να εμπλακεί ενεργά σε φόρουμ για να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη ελληνικών εφαρμογών για την ταμπλέτα. Επιπλέον, η iSquare αναπτύσσει εφαρμογές και επιχειρεί να συνάψει συμφωνίες για την προώθηση του τάμπλετ σε σχολεία (ιδιωτικά), επιχειρήσεις, εκδοτικούς/δημοσιογραφικούς οίκους, συμφωνίες τις οποίες επιφυλλάσσεται να ανακοινώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το νέο iPad 2 θα διατεθεί σε μαύρο και σε λευκό χρώμα (χωρίς να διατηρείται καμία επιφύλαξη για τη διαθεσιμότητα του μοντέλου σε λευκό χρώμα σε σχέση με αυτό σε μαύρο). Η εταιρεία τονίζει πόσο λεπτό και ελαφρύ είναι το iPad 2 (έχει πάχος μόλις 8,8 χιλιοστά και βάρος 601 γραμμάρια). Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο βάρος, επιμένει ότι η μείωση του βάρους έστω και κατά 15% σε σχέση με το πρώτο iPad ήταν κατόρθωμα και θεωρεί ότι 600 γραμμάρια είναι εξαιρετικά μικρό βάρος για την συσκευή και αυτά που προσφέρει.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για το iPad

«Η αλήθεια είναι ότι το iPad ήταν αυτό που έβαλε την Apple στις επιχειρήσεις», δήλωσε στο in.gr Τεχνολογία ο κος Σταυρόπουλος. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρείται μεγάλη, με το μεγάλο μοντέλο των 64GB με Wi-Fi και 3G να θεωρείται πρώτη επιλογή.

Εξάλλου, η iSquare δηλώνει υπερήφανα ότι έχει επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τους χρήστες των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες: ενάμισι χρόνο από την ίδρυσή της, η iSquare υποστηρίζει ότι παρέχει το ταχύτερο service στην χώρα από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, αφού επιτυγχάνει επιστροφή της συσκευής εντός δύο ημερών από την ώρα παραλαβής της στο τμήμα (η δέσμευση αυτή δεν αφορά μόνο στο iPad 2 αλλά σε όλα τα προϊόντα της Apple που διανέμει η iSquare -όλα τα προϊόντα της Apple με εξαίρεση το iPhone που διατίθεται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας).

Πού πήγε το πρώτο iPad;

Οκτώ χιλιάδες από το πρώτο iPad κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά και ο ρυθμός με τον οποίο έφυγαν από τις αποθήκες θεωρείται εντυπωσιακός. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, δεν θα καλύψει τη ζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή το πρώτο iPad θα διατίθεται μέχρι την εξάντληση των όποιων αποθεμάτων, διευκρίνισε ο επίσημος διανομέας.

Βελτιωμένα χαρακτηριστικά χωρίς μείωση της αυτονομίας

Το iPad 2 έχει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, με κυριότερο ίσως τον διπλοπύρηνο επεξεργαστή Α5 στο 1GHz και το γυροσκόπιο έξι αξόνων. Η Apple υποστηρίζει ότι η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται το iPad 2 έχει διπλασιαστεί και σε ότι αφορά στα γραφικά, οι επιδόσεις του έχουν αυξηθεί έως και 9 φορές. Επίσης, αναφέρεται διαθεσιμότητα 65.000 apps ειδικά σχεδιασμένων για το iPad, σε σύνολο που ξεπερνά τις 300.000 στο Apple AppStore.

Η αυτονομία του iPad 2 προβάλλεται επίσης ως εξαιρετικά υψηλή (10 ώρες, όπως και στο πρώτο iPad), ιδιαίτερα μετά την προσθήκη νέας λειτουργικότητας: το iPad 2 έχει στο πίσω μέρος κάμερα υψηλής ανάλυσης 720p για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο και μπροστά για την αξιοποίηση του FaceTime, της εφαρμογής που φέρει εγκαταστημένη η ταμπλέτα για τη διεξαγωγή βιντεοδιασκέψεων δωρεάν μέσω Wi-Fi (και μόνο, καθώς δεν λειτουργεί πάνω από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας) με χρήστες Mac, iPod touch ή iPhone. Έμφαση επίσης δίνεται στο PhotoBooth, την διασκεδαστική εφαρμογή της Apple για τη διαχείριση φωτογραφιών και τον εμπλουτισμό τους με εφέ. Ως εξαιρετικά απλή επίσης προωθείται και η εφαρμογή iMovie για την δημιουργία ταινιών και του GarageBand για την εκμάθηση μουσικής (ή απλά τον πειραματισμό).

Η νέα έκδοση του iMovie είναι διαθέσιμη στο App Store από τις 11 Μαρτίου και έχει σχεδιαστεί ειδικά για το iPad και την οθόνη πολλαπλής αφής που διαθέτει – επιτρέπει τη δημιουργία ταινιών από οικιακά video, κάνοντας ακριβή επεξεργασία, επεξεργασία με πολλαπλά κομμάτια ήχου και το μοίρασμα άμεσα σε μορφή HD στο YouTube, Facebook, Vimeo, Simple, CNN iReport και Neon.

Data plan με την έγκριση της Apple

Σε ότι αφορά τα προγράμματα συμβολαίου που θα συνοδεύουν το iPad 2, η Vodafone έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει data plan και για το δεύτερο iPad με την σφραγίδα της Apple, ώστε να εξασφαλίζεται αρκετή κίνηση data με χαμηλό πάγιο (στο πρώτο, η Vodafone έχει προγράμματα που δίνουν 500ΜB με πάγιο 10 ευρώ).

Νέα προγράμματα για το iPad από την COSMOTE

Η COSMOTE ανακοίνωσε στις 24 Μαρτίου ότι προσφέρει σε όσους αποκτήσουν οποιαδήποτε έκδοση Wi-Fi+3G του iPad, χωρίς δέσμευση συμβολαίου, το πρόγραμμα COSMOTE Internet On The Go 500ΜΒ, με 10€/μήνα, καθώς και το πρόγραμμα COSMOTE Internet On The Go 2GB, με 20€/μήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του δικτύου 2G/3G/HSPA+ της COSMOTE με iPad είναι η απόκτηση Micro USIM κάρτας. Το COSMOTE Internet On The Go 2GB θα είναι διαθέσιμο στα μέσα Απριλίου.

Το έξυπνο κάλυμμα

To iPad 2 συμπληρώνεται από σειρά αξεσουάρ, με κυριότερο το λεγόμενο SmartCover σε πολλά χρώματα από πολυουρεθάνη ή από δέρμα, σε τιμές ίδιες με αυτές για τις θήκες του πρώτου iPad (45 ευρώ και 75 ευρώ αντίστοιχα). Το SmartCover όχι μόνο προστατεύει την οθόνη 9,7 ιντσών του iPad 2 (έχει μαγνήτες και ευθυγραμμίζεται με ευκολία επάνω στη συσκευή) αλλά επιπλέον, αναλαμβάνει να το ενεργοποιεί και να το απενεργοποιεί αυτόματα (με το άνοιγμα και το κλείσιμο του καλύμματος), να το στηρίζει σε όρθια θέση για την προβολή ταινιών ή την αναπαραγωγή φωτογραφιών, αλλά και για την πληκτρολόγηση (κάτω) και τέλος να το καθαρίζει από τις ενοχλητικές δακτυλιές (περιέχει μικροϊνες).

Εκτός από το SmartCover, κυκλοφορούν βάση φόρτισης (iPad Dock) καλώδια για τη σύνδεση με την τηλεόραση μέσω HDMI (Apple Digital AV Adapter, Apple VGA Adapter), με την κάμερα για απευθείας μεταφορά πολυμέσων από τις κάρτες μνήμης (iPad Camera Connection Kit), για τη φόρτιση μέσω USB (10W USB Power Adapter) καθώς και πληκτρολόγιο Bluetooth (Apple Wireless Keyboard).

Εν μέσω κρίσης, η Apple πάει καλά στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Apple στην ελληνική αγορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η iSquare δηλώνει ότι έχει επιτύχει 38% αύξηση των πωλήσεων σε desktop (σε μεγαλύτερο βαθμό) και laptop, όταν η ελληνική αγορά πληροφορικής συνολικά γνωρίζει ύφεση που φτάνει το 40%.

Το δίκτυο διανομής διευρύνεται και βελτιώνεται, ενώ αναβαθμίζονται τα Apple Authorised Training Center για την εκπαίδευση πωλητών και καταναλωτών). Σε ότι αφορά τους Apple Premium Reseller το 2010 είδαμε την έναρξη της λειτουργίας του iStorm και του golden-i με περισσότερα καταστήματα με τις προδιαγραφές της Apple να εγκαινιάζονται όπως έχει προγραμματιστεί.

In.gr Τεχνολογία