Οι σκληροί δίσκοι, τα DVD, τα περιοδικά και όλα τα υπόλοιπα μέσα που υπήρχαν το 2007 χωρούσαν 295 exabyte πληροφορίας, δηλαδή 295 δισεκατομμύρια gigabyte, υπολογίζουν χονδρικά Αμερικανοί ερευνητές.

Αν όλα αυτά τα δεδομένα ήταν γραμμένα σε CD, η στοίβα θα έφτανε πέρα από το φεγγάρι. Αν ήταν γραμμένα σε βιβλία, μια περιοχή στο μέγεθος της Κίνας θα καλυπτόταν κάτω από ένα στρώμα πάχους τριών τόμων.

Και από το 2007 μέχρι σήμερα, η αποθηκευμένη πληροφορία έχει σίγουρα αυξηθεί: οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χωρητικότητα των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.

Οι εκτιμήσεις δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, το οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος του τελευταίου τεύχους του στο θέμα του παγκόσμιου κατακλυσμού δεδομένων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, με επικεφαλής τον Μάρτιν Χίλμπερτ και την Πρισίλα Λόπεζ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εξέτασε την αύξηση της παγκόσμιας αποθηκευτικής χωρητικότητας από το 1986 μέχρι το 2007. Κάλυψε 60 είδη αποθηκευτικών μέσων, από τους σκληρούς δίσκους μέχρι τα κείμενα των διαφημιστικών καταχωρήσεων στις εφημερίδες.

Άλλες εκτιμήσεις:

  • Το 2007 η ανθρωπότητα εξέπεμψε 1,9 zettabyte πληροφορίας μέσω τεχνολογιών μετάδοσης όπως η τηλεόραση και το GPS. Ένα zettabyte ισούται με ένα 1.000 exabyte ή 8×1021 bit.
  • Την ίδια χρονιά οι άνθρωποι μοιράστηκαν 65 exabyte πληροφορίας μέσω συστημάτων αμφίδρομης επικοινωνίας όπως τα τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επικοινωνίες κάθε μεμονωμένου ανθρώπου ισοδυναμούσαν με το περιεχόμενο έξι εφημερίδων την ημέρα.
  • Το 2002 μπορεί να θεωρηθεί η αρχή της ψηφιακής εποχής -ήταν η χρονιά στην οποία η αποθηκευτική χωρητικότητα των ψηφιακών μέσων ξεπέρασε την ολική αναλογική χωρητικότητα. Το 2007, το 94% των δεδομένων της ανθρωπότητας είχε ψηφιακή μορφή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο