Όπως πολλά ακόμα φυτά, η φραουλιά και το κακαόδεντρο έχουν περίπλοκα γονιδιώματα με αρκετές χιλιάδες γονίδια περισσότερα από τον άνθρωπο. Οι σχεδόν πλήρεις γενετικές αλληλουχίες τους, που δημοσιεύονται τώρα στο Nature Genetics, υπόσχονται ένα πιο ανθεκτικό, γευστικό και αρωματικό μέλλον.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι άγρια φραουλιά είναι συγγενής με αρκετά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, όπως η μηλιά, η ροδακινιά, η αχλαδιά και η σμεουριά, το γονιδίωμά της θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών για τη γεωργία.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η καλλιεργούμενη φραουλιά έχει ακόμα μεγαλύτερο γονιδίωμα λόγω των διασταυρώσεων που εφαρμόζουν παραδοσιακά οι γεωργοί. Οι απόγονοι που προκύπτουν είναι συχνά πολυπλοειδικοί, δηλαδή φέρουν πολλαπλά αντίγραφα των ίδιων γονιδίων.

«Επειδή οι αγρότες διασταυρώνουν και υβριδίζουν καλλιεργούμενα φυτά εδώ και αιώνες, προκειμένου να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους, [τα φυτά] τείνουν να έχουν μεγάλα γονιδιώματα. Το γονιδίωμα της άγριας φράουλας είναι σχετικά μικρό, οπότε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα χρήσιμα γονίδιά της σχετικά εύκολα» εξήγησε στο Reuters ο Νταν Σάρτζεντ του βρετανικού Ερευνητικού Συμβούλιου Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC).

Ακόμα κι έτσι, η διεθνής ερευνητική ομάδα του Σάρτζεντ μέτρησε περίπου 35.000 γονίδια στο DNA της φράουλας, συγκριτικά με τα λιγότερα από 25.000 γονίδια του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Τοντ Μόκλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, η μελέτη «θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποικιλίες που αντιστέκονται καλύτερα στα φυτοπαράσιτα, μυρίζουν καλύτερα, αντέχουν τη ζέστη, απαιτούν λιγότερα λιπάσματα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και έχει καλύτερη γεύση ή καλύτερη εμφάνιση».

Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature Genetics, Γάλλοι ερευνητές ανακοινώνουν ότι προσδιόρισαν την αλληλουχία του 76% του γονιδιώματος του κακαόδεντρου Theobroma cacao, από το οποίο παράγεται σοκολάτα ανώτερης ποιότητας.

Εντόπισαν 29.000 γονίδια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Προσχέδιο του γονιδιώματος του κακαόδεντρου είχε παρουσιάσει το Σεπτέμβριο και η σοκολατοβιομηχανία Mars, σε συνεργασία με την IBM.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr