Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα στην πρώτη θέση των ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου

Η Κίνα στην πρώτη θέση των ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου

Ο κινεζικός υπερυπολογιστής Tianhe-1A, ικανός για 2,5 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, εκθρονίζει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στη λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου.

Ο κινεζικός υπερυπολογιστής Tianhe-1A, ικανός για 2,5 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, εκθρονίζει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στη λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου.

Το σύστημα στο κινεζικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών είναι 40-47% ταχύτερος από τον αμερικανικό Jaguar, έναν υπερυπολογιστή της εταιρείας Cray που προσομοιώνει πυρηνικές εκρήξεις Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί.

Ο Tianhe-1A «κάνει σκόνη το μηχάνημα που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση» σχολίασε ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, υπεύθυνος για το Top500, την επίσημη κατάταξη για τους ταχύτερους υπολογιστές.

Η φετινή λίστα του Top500 πρόκειται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το AFP.

Από τα δέκα ταχύτερα συστήματα της κατάταξης, τα επτά βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα δύο στην Κίνα και το ένα στη Γερμανία.

Χιλιάδες επεξεργαστές

Ο Tianhe-1A («Μίλκι Ουέι») θα χρησιμοποιηθεί για ποικιλία βιομηχανικών και επιστημονικών μελετών. Ήδη ξεκίνησε εργάζεται για την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τιανζίν και την Εθνική Εταιρεία Υπεράκτιου Πετρελαίου.

«Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία animation και στη βιοϊατρική έρευνα» δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο Λιου Γκουανγκμίνγκ, διευθυντής του Κέντρου στο Τιανζίν.

Η πρωτιά είναι μεν κινεζική, ωστόσο ο Tianhe-1A βασίζεται σε αμερικανική τεχνολογία: περιλαμβάνει πάνω από 14.000 επεξεργαστές της Ιntel και πάνω 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, μοιρασμένων σε 100 υπομονάδες που έχουν μέγεθος ψυγείου και συνολικό βάρος 155 τόνους.

Η παράλληλη λειτουργία των χιλιάδων τσιπ προσφέρει σταθερή ταχύτητα 2,5 PetaFLOPS (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Οι επεξεργαστές της Intel ειδικεύονται στην εκτέλεση σχετικά περίπλοκων υπολογισμών, ενώ οι επεξεργαστές γραφικών της Nvidia είναι ταχύτεροι στην παράλληλη εκτέλεση πολλών απλών πράξεων ταυτόχρονα.

Στα σημερινά PC, η επεξεργαστική ισχύς στις κάρτες γραφικών μένει αναξιοποίητη. Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει από του χρόνου, όταν η Intel και η AMD λανσάρουν τσιπ που συνδυάζουν τον κεντρικό επεξεργαστή με τον επεξεργαστή γραφικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024